SON DAKİKA
Hava Durumu

HDP'den Konya'daki katliamla ilgili açıklama

Konya'nın Meram ilçesinde Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin öldürülmesinin ardından toplanan HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK), durumu değerlendirdi. HDP Eş Genel Başkanı Sancar, "İktidarın nefret dili bu katliamın başlıca sorumlusudur" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 30.07.2021 23:30
Haber Güncellenme Tarihi: 30.07.2021 23:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
HDP'den Konya'daki katliamla ilgili açıklama

Konya'nın Meram ilçesinde yaşayan ve daha önce Kürt oldukları için saldırıya uğradıkları ileri sürülen Dedeoğulları ailesinden 7 kişi bugün evlerinde öldürüldü.

Saldırının ardından HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Eş Genel Başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar'ın çağrısıyla toplantı kararı aldı.

HDP'den yapılan açıklamada, "Partimiz, Konya'da yaşanan son derece vahim ve korkunç katliamı yakından takip etmekte ve olayın bütün boyutlarıyla anlaşılması için girişimlerini sürdürmektedir. Konya il yönetimimiz başta olmak üzere yerel parti yapımız konuyla ilgilenmektedir" denildi.

Toplantının ardından açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Bir süredir devam eden ırkçı saldırıların en korkunç örneklerinden birine bugün Konya Meram'da tanık olduk. İktidarın nefret ve tahrik dili bu katliamın başlıca sorumlusudur. Bu iktidar HDP üzerinden Kürtleri hedef gösteren nefret dili kullanmaktadır. Bu dil, bu zihniyet ortak yaşamı zehirleyen bir zihniyetin ürünüdür. Ortada bir kaos planı olduğunu Deniz Poyraz yoldaşımız katledildiğini de söyledik" diye konuştu.

Sancar'ın konuşmasından satır başları şöyle: 

KAOS PLANI KONUSUNDA UYARILARDA BULUNDUK: İktidarın kendi içinde veya devletin çeşitli güçleri arasında devam eden çekişmelerin Kürt halkı üzerinden bir kaos planına dönüştürülmek istendiği konusunda uyarılarda bulunduk. Başta muhalefet partileri olmak üzere bütün demokrasi güçlerine çağrıda bulunduk. Durumun ciddiyetini her zeminde anlatmaya çalıştık.

KÜRTLERE YÖNELİK KATLİAM POLİTİKASI İZLENİYOR: Bu meselenin sadece HDP'ye saldırıdan ibaret olmadığını kampanyanın çok daha derinlere inen kökleri bulunduğunu da vurguluyoruz. Hedefe HDP'yi koyuyorlar ama HDP üzerinden Kürt halkına yönelik sistematik bir katliam politikası da izleniyor.

İKTİDAR SALDIRILARIN ZEMİNİN GÜÇLENDİRDİ: Daha geçtiğimiz günlerde Afyon'da, Ankara'da ve Konya'da benzer ırkçı saldırılar yaşanmıştı. Bütün bunların Deniz Poyraz yoldaşımıza yönelik vahşi saldırının devamı olduğunu da sürekli belirttik. Ancak iktidar kendisinden bekleneni yaptı yani bu saldırıların önüne geçecek tedbirleri almak yerine saldırıların zemini güçlendirecek politikaları izlemeye devam etti. Buna şaşırmıyoruz elbette. Çünkü bu saldırıların esas sorumlusu iktidardır.

DEMOKRASİ GÜÇLERİ VE MUHALEFETTEN ETKİLİ ORTAK TUTUM GELMEDİ: Bize yönelik görünen saldırılar Türkiye'de demokrasi güçlerinin tamamına yöneliktir. Ortada ciddi bir kaos planı vardır. Ortada ciddi bir tahrik ve çatışma politikası vardır. HDP barış içinde eşit yaşamı savunan bir parti olarak bütün bu saldırılara demokratik siyaset zemininde en etkili cevabı vermek için mücadelesini yürüttü, yürütüyor. Fakat ne yazık ki bu vahim politikalara karşı demokrasi güçlerinden ve muhalefet partilerinden etkili ortak tutumun gelmediğini de söylemek zorundayız. Artık zaman kalmadı. Kaos planlarını bu ülkede özgürlük umudunu, demokrasi isteğini, barış özlemini yok etmek isteyen güçler, hiç durmadan faaliyetlerine devam ederken muhalefet partileri ve diğer demokrasi güçleri aynı hızda ve etkinlikte hareket etmiyorlar.

SADECE KINAMA MESAJLARI YETMEZ: Biz HDP olarak Kürt halkına yönelen bu ırkçı saldırıları göğüslemek için mücadelemizi kararlılıkla devam ettireceğiz. Ama tekrar söylüyoruz: Ortada çok ciddi bir kaos planı var ve bu kaos planının hedefi Kürtler üzerinden bu ülkede ortak yaşamın temellerini yok etmektir. Bugün şimdi tekrar çağrıda bulunuyoruz, bütün muhalefet partilerine, demokrasi güçlerine: Sadece kınama yetmez, sadece başsağlığı mesajları yetmez. Yan yana durarak bu planları boşa çıkarmak için daha kararlı ortak tavıra ihtiyaç vardır. Gelin bu nefret politikalarına, katliamcı planlara hep birlikte karşı çıkalım. 

KÜRT HALKI YALNIZ DEĞİLDİR: Kürt halkına da buradan açıkça söylemek gerekiyor: Kürt halkı asla yalnız değildir. Kürt halkı asla bu saldırılar karşısında korkacak, sinecek bir halk değildir. Bu halkın iradesini temsil eden parti olarak HDP, Kürt halkının yaşam hakkını ve eşit şartlarda yaşama imkanlarını koruyacak kararlılığa, güce de sahiptir. İl ve ilçe örgütlerimiz yarın açık olacak, dayanışma ve kararlılık için buluşmalar gerçekleşecek. Yalnız değiliz, asla güçsüz değiliz.

MUHALEFET LİDERLERİNİ KONYA'YA BEKLİYORUZ: Yarın benimle birlikte geniş bir heyet Konya'da olacaktır. Bütün muhalefet partilerinin liderlerine ve demokrasi güçlerine de aynı tavrı sergilemeleri çağrısında bulunuyoruz. Onları da yarın Konya'ya bekliyoruz. Hep birlikte ortak, eşit yaşamı savunma kararlılığını göstermeye davet ediyoruz. Hep birlikte yeter dersek en kısa zamanda bu nefret ve katliam planlarını durdurabiliriz.

MÜNFERİT OLAY DEĞİL BİR PLANIN VAHŞİ UYGULAMALARIDIR: Kim bu saldırıların ırkçı bir temele dayandığını, iktidarın ayrımcı ve ırkçı politikalarından cesaret aldığını, beslendiğini gizlemeye kalkarsa iktidarın politikalarına ortak olmuş demektir. Bunlar öyle kişisel husumet, kişisel çıkar ya da münferit öfke ile açıklanabilecek olaylar değildir. Tersine sistematik bir planın adım adım hayata geçirilen vahşi uygulamalarıdır. (Gazete Duvar)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.