SON DAKİKA
Hava Durumu

Gençlik Meclisi: İklimi değil sistemi değiştir!

24 Eylül Küresel İklim Grevi dolayısıyla bir araya gelen Nilüfer Kent Konseyi Gençlik Meclisi, "İklimi değil sistemi değiştir!" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2021 00:25
Haber Güncellenme Tarihi: 25.09.2021 00:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Gençlik Meclisi: İklimi değil sistemi değiştir!

Nilüfer Kent Konseyi Gençlik Meclisi, Üç Fidan Parkı'nda 24 Eylül Küresel İklim Grevi'ndeydi. Çözümün mikrofon başında vaatler vererek değil icraata geçerek geleceğini dile getiren gençler, "İklimi değil sistemi değiştir!" dedi.

Etkinliğe, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Neslihan Binbaş, Kadın Meclisi Başkanı Nergiz Döner ve Nilüfer Kent Konseyi üyeleri katıldı. İleri dönüşüm atölyesinde metal kapaklardan rozetler yapan Gençlik Meclisi'nin basın açıklamasını Berre Kargılı okudu.

Hükümetlerin dünyanın ortak problemi olan iklim krizinin çözümü için adım atması gerektiğini söyleyen Kargılı, "Bu yıl bir kez daha gördük ki hiçbirimiz asla aynı gemide değiliz!" dedi. Orman yangınlarının sürmesinin sebebini artan sıcaklıklar yani iklim krizine bağlayan Kargılı, "Bizi gençler olarak en çok üzen şey ise ülkemizin coğrafyasında yangınların çıkmasına meyilli bir orman tipi varken asla buna karşı önlemin alınmamış olması ve bu kadar insanın mağdur edilmesi. Önümüzdeki yıllarda eğer ki ülkemizin karar vericileri iklim acil eylem planı oluşturmaz ve önlemler alınmazsa yangınlar giderek artacak." diye konuştu. 

"İklim krizinin en büyük sebeplerinden birisi de fosil yakıtlar." diyen Kargılı, açıklamasına şöyle devam etti:

"Bizler hala termik santraller inşa etmeye devam ediyoruz. Yapılan bu termik santraller herhangi bir yangın durumunda hepimiz için tehdit oluşturuyor. Muğla'da kömürün neden olduğu hava kirliliğinde dünyanın en kirli 4. Santrali olan Kemerköy de iklim krizinin tetiklediği orman yangınlarına teslim oldu. Bu durum, bölgede yangınlarla oldukça tehlikeli bir boyuta gelen hava kirliliğine ekstra bir yük getirdi. Yani termik santraller her zaman her konuda bizim için büyük tehdit."

Paris İklim Anlaşması'nın onaylanması ve iklim acil eylem planın oluşturması taleplerini dile getiren Kargılı, "Her belediyenin bir iklim kriziyle mücadele birimi olmalı" diyerek, şunları söyledi:

"Çıkan tüm bu yangınlara, iklim afetine rağmen Akbelen ormanında ağaçlarımız kesiliyor, köylülerin yaşam alanı tehdit ediliyor. Sırf termik santrallerin kapasite artışı ile birlikte madene yeni saha açma çalışmaları da başlarken 700 dönümlük Akbelen Ormanı'nın madene tahsis edilmesi için. Yine bir diğer sorunumuzsa denizlerimizdeki müsilaj. Her ne kadar yüzeyden temizlenmiş olsa da müsilaj diplerde bizim için tehdit yaratmaya devam ediyor. Aynı şekilde artan iklim krizinden dolayı olan selleri, HES kaynakları selleri de unutmamak gerek. Bunlar için her zaman çözüm üretilmesi için sesimizi karar vericilere iletmeye devam edeceğiz."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.