SON DAKİKA
Hava Durumu

'Eğitime bakış, yaşam odaklı değil sınav odaklı'

CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, sınav odaklı eğitim sistemini eleştirdi. Karabıyık, "Eğitime bakış, insan ve yaşam odaklı değil, sınav odaklı. Lise ve üniversitelere girişte ise merkezi sınava dayalı bir sistem kullanılıyor ve öğrencilerin geleceği, birkaç saatlik sınava endeksleniyor" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 18.06.2021 11:43
Haber Güncellenme Tarihi: 18.06.2021 11:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Eğitime bakış, yaşam odaklı değil sınav odaklı'

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, yaptığı basın açıklaması ile "sınav odaklı" eğitim sistemi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Karabıyık, 2002 yılından bu yana yedinci Milli Eğitim Bakanının dönemi olduğunu belirterek, "Eğitim sistemi on dokuz yıldır, bir sistemsizlik ile savruluyor. İktidar eğitimi bir ideolojik olarak şekillendirme aracı olarak görürken, öğrenciler, öğretmenler, veliler, eğitimin paydaşları mutsuz" dedi.

Türkiye'de eğitim sisteminde, öğrencilerin başarı ve performansının sadece sınavlar ile ölçüldüğünü belirten Karabıyık, eğitime bakışın insan ve yaşam odaklı değil, sınav odaklı olduğunu şöyle değerlendirdi:

"Lise ve üniversitelere girişte ise merkezi sınava dayalı bir sistem kullanılıyor ve öğrencilerin geleceği, birkaç saatlik sınava endeksleniyor. Oysa eğitimde örnek alınan ülkeler, öğrencilerinin başarılarını yalnızca bir sınav sonucuna endekslemiyor. Öğrencilerin başarılarını, yalnızca bir ders başarısı olarak görüp "sınayarak" ölçmüyor. Bu noktada farklı alternatif ölçme-değerlendirme yöntemleri geliştirdiler ve bu yöntemleri uyguluyorlar. Ancak ülkemizde eğitimin paydaşlarının görüşü alınmadan, 19 yıldır "sınav odaklı" bir bakış uygulanıyor. Zaman içerisinde başka ölçme - değerlendirme yöntemleri geliştirilmedi, bunu yapmakta geç kalındı. Geç kalmanın sonucu ise pandemi döneminde görüldü."

"MEB sorumluluğu öğrenci ve velilerin omzuna attı"

Karabıyık, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Aylardır eğitimin tüm belirsizlikleri ile evde olan çocuklarımızın psikolojik ve bedensel olarak yaşadıkları tüm sıkıntılara bir de karne ve not kaygısı eklendi. Sınav dışında bir ölçme değerlendirme modeli benimsemeyen Milli Eğitim Bakanlığı, bu süreçte eğitime erişemeyen milyonlarca öğrenciyi yok sayarak EBA'ya erişime göre not verilmesini bir alternatif çözüm olarak gördü. Milli Eğitim Bakanlığı, okullarda ikinci dönemin bitmesine kısa bir süre kala aldığı bir kararla sınavlara katılıp katılmama konusunda öğrencilere tercih hakkı sunulacağı belirtildi. MEB, sorumluluğu öğrenci ve velilerin omzuna attı."

Türkiye'de pandemi öncesinde zengin vatandaşlar ile yoksul vatandaşların eğitim harcamaları arasında 20,5 kat fark olduğunu ifade eden Karabıyık, "Devlet okulları arasında, bölgeler, iller hatta okullar arasında bile ciddi nitelik ve nicelik farkı bulunmaktaydı. Pandemi bu eşitsizlikleri daha da derinleştirdi, çocuklar arasında var olan makasın açılmasına neden oldu." diye konuştu.

"Türkiye'nin geleceği eğitimdedir"

Öğrenme kayıpları ve eksikliklerini tespit etmeye yönelik doğru bir ölçme-değerlendirme yapılmadan, öğrencilerin öğrenme kayıpları ve eksikleri sistematik bir şekilde tespit edilmeden, "tercihe bırakılan" bir telafi eğitiminin planlandığını aktaran Karabıyık, yapılması gerekenleri şöyle aktardı:

"Hedef, eğitimde açılan bu makasın ekonomik boyutunu da dikkate alarak, öğrenciler arasında pandeminin de derinleştirdiği bu makası kapatmanın yollarını aramak olmalıdır. Bu da sadece telafi dersler ile değil, eğitime tam erişimin sağlanması ve ekonomik fırsat eşitsizliğinin giderilmesi ile mümkün olacaktır. Bu da yoksulluk ve yoksunluğun bitirilmesi, gelir adaletsizliğinin ortadan kaldırılması, öğrencilerin parasız ve nitelikli eğitim alacağı bir eğitim modelinin geliştirilmesi ile gerçekleşecektir. Bu konudaki tutum, aynı zamanda bir politik tercihi yansıtmaktadır. Telafi eğitimi göstermelik değil, salgının neden olduğu kayıpların katlanarak artmasını önlemek amacıyla, çok boyutlu bir planlama ile yapılmalıdır. Türkiye'nin geleceği eğitimdedir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.