SON DAKİKA
Hava Durumu

Eğitim Sen Bursa: İfade edilen durumlar suç unsuru

Eğitim Sen Bursa Şubesi'nden Bursa'da lise rehber öğretmeni Yasin Kuruçay hakkında öğrenciler tarafından ortaya atılan iddialara ilişkin yapılan açıklamada, "Çocuğun beyanı esastır ilkesinden hareketle tüm bu ifade edilen durumların suç unsuru olduğunu ve Eğitim Sen olarak bunun takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygı ile duyururuz" denildi.

Haber Giriş Tarihi: 24.03.2021 17:42
Haber Güncellenme Tarihi: 24.03.2021 17:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Eğitim Sen Bursa: İfade edilen durumlar suç unsuru

İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesinin ardından sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Nilüfer İMKB Fen Lisesi rehber öğretmeni Yasin Kuruçay hakkında daha önce görev yaptığı okuldaki öğrenciler tarafından iddialar ortaya atıldı.

Eğitim Sen Bursa Şubesi, Kuruçay hakkındaki iddialara ilişkin yazılı basın açıklamasında bulundu. Açıklamada, "Okullarda öğrencilerin kendilerini yargılamadan, sorgulamadan kendilerini ifade edebildikleri her türlü sorun, sıkıntı ve özel yaşamını gönül rahatlığı ile ifade ettikleri rehberlik servinde bu tür bir olayı kabul etmiyoruz." denildi.

Kuruçay'ın sosyal medya hesaplarında "Eğlenilecek kadın, evlenilecek kadın", kadınların iş yaşamında olmasının eleştirilmesi, kadın cinsel kimliğinin yok sayılmasına dönük paylaşımların da olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu tutum ve anlayışı reddediyor ve kınıyoruz. Öğretmenlik ve psikolojik danışma ve rehberlik etik ilkeleri çerçevesinde ve çocuğun/danışanın yüksek yararı ilkesinden hareketle;

Psikolojik danışma ve rehberliğin; en temel koşulu dil, din, ırk, cinsiyet ve cinsel yönelim olmaksızın koşulsuz kabulüdür ve rehberlik hizmetleri çerçevesinde öğrencinin yüksek yararı düşünülür. Etik ilkelerden biri de şudur; öğrencilere tavsiye, nasihat verilmez, farkındalık kazandırılır ancak bu yapılırken rehber öğretmen kendi inandığı değerler üzerinden değil, bireyin değerleri üzerinden hareket eder.

Okuldaki rehber öğretmenin görevi öğrencileri  etiketlemek, yargılamak, sorgulamak değil, öğrencileri anlamak, davranışı anlamlandırmaktır. Eğer bir davranış problemi varsa nedenlerine inip çözüm stratejileri geliştirmektir ve kişileri sosyal yaşamları, arkadaşlık ilişkileri üzerinden değil, kendini ifade etme, iletişim kurma, öfke kontrolü, stres, kaygı, ders çalışma becerileri gibi durumlar üzerinden değerlendirmelidir."

Sosyal medyada öğrencilerin paylaşımlarına bakıldığında ciddi anlamda mesleki etik ihlali olduğunun kaydedildiği açıklamada, "Ayrıca kişinin psikolojik danışma ve rehberlik alan mezunu olmadığı, psikolojik danışma yapma yetkinliği olmadığı, rehberlik kursları ile rehber öğretmen olduğu kamuoyunca bilinmektedir. Bu şekilde sahada bulunan birçok arkadaşımız olmasına rağmen bu arkadaşlarımız kendi yasal sorumlulukları çerçevesinde işleri yürütmekteyken, bu kişinin sosyal medyada ifade edilen durumları göz önünü aldığımızda ciddi bir yetki aşımı yaptığını görmekteyiz. Çocuğun beyanı esastır ilkesinden hareketle tüm bu ifade edilen durumların suç unsuru olduğunu ve Eğitim Sen olarak bunun takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygı ile duyururuz." ifadeleri kullanıldı. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.