SON DAKİKA
Hava Durumu

'Eğitim, barınma ve sağlık hizmetleri parasız olmalı'

Üniversite öğrencilerinin yaşadığı yurt-barınma ve eğitim sorunları, Bursa'da dile getirildi. Üniversite öğrencisi Cankız Türk, "Bizleri 650 TL gibi komik bir KYK bursuna mahkum edenlerden hesap soruyor, eğitim, barınma ve sağlık hizmetlerinin parasız olmasını talep ediyoruz" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 24.09.2021 15:41
Haber Güncellenme Tarihi: 24.09.2021 15:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Eğitim, barınma ve sağlık hizmetleri parasız olmalı'

Üniversite öğrencilerinin yaşadığı yurt-barınma ve eğitim sorunları, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Kadın Kolları, Eğitim-İş ve Eğitim Sen Bursa Şubelerinin ortak düzenlediği basın açıklamasıyla kamuoyu gündemine taşındı. CHP Bursa İl Kadın Kolları Başkanı Aysel Okumuş, Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy ve Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Yüksel Bayraktar'ın katıldığı basın açıklamasında, ortak metni üniversite öğrencisi Cankız Türk okudu.

"YURTLARIN KAPASİTESİ, ÖĞRENCİ SAYISININ YÜZDE 10'U"

2020 yılında üniversite okuyan öğrencilerin sayısının 7 milyon 940 bin 133 olduğunu hatırlatan Türk, bu sene kontenjanların arttırılması ve yapılacak 2 ek yerleştirmeyle bu rakamın 10 milyonun üzerinde olmasının beklendiğini söyledi. Ülkede sadece 700 bin kişilik yurt bulunduğunu belirten Türk, "Bu rakam öğrenci sayısının yüzde 10'unu bile karşılamazken geri kalan öğrenciler 2 bin- 4 bin 500 TL arası kira talebinde bulunan ev sahiplerinin insafına terk edilmiş ya da cemaat ve tarikat yurtlarına mahkûm edilmiştir" dedi.

Var olan devlet yurtlarının ise askeri sistem koğuş usulü ile istiflenmiş ve özelleştirilen yemekhaneleri ile öğrencilerin şirketlerin insafına terk edildiğini dile getiren Türk, şöyle konuştu:

"Bir öğrenci olarak geçinmenin bu kadar zor olduğu bu ülkede, birilerinin çocukları milyon dolarlarla oynarken, bizleri 650 TL gibi komik bir KYK bursuna mahkûm edenlerden hesap soruyor, eğitim, barınma ve sağlık hizmetlerinin parasız olmasını talep ediyoruz. Verilen burslar arttırılmalı ve karşılıksız olmalıdır."

"ÖĞRENCİLERİN ULAŞIM HİZMETLERİ ÜCRETSİZ OLMALIDIR"

Üniversite hocalarının kendi kitaplarını pazarlamaya çalıştığını söyleyen Cankız Türk, öğrencilerin ders kitaplarının ücretsiz dağıtılması talebinde bulundu. "Eğitimde fırsat eşitliği sağlanmalıdır" diyen Türk, "Enflasyonun yüzde 40'lara ulaştığı bu ülkede ulaşım da bundan nasibini almış, öğrencilerin üniversiteye ulaşımı neredeyse imkânsız hale gelmiştir. Öğrencilerin ulaşım hizmetleri ücretsiz olmalıdır. 'Üniversitelerdeki harç ücretlerini kaldırdık' diye nara atanların ikinci öğretim harç ücretlerinden haberi yok sanırım, eğitimde fırsat eşitliğine aykırı olan ikinci öğretimden alınan harçlar acilen kaldırılmalıdır" diye konuştu.

"ÖĞRENCİLERE OKUL SONRASI İŞ OLANAKLARI SUNULMALI"

Birçok öğrencinin yurt dışı olanaklarını daha üniversiteye gitmeden araştırdığını aktaran Türk, üniversite öğrencilerinin taleplerini şöyle sıraladı:

"Planlı programlı ülkenin kaynakları göz önünde bulundurularak ve istihdam programlarıyla hareket edilerek üniversite kontenjanları belirlenmeli.

Apartman katlarına sıkıştırılan sömürü aracı haline gelen üniversiteler kapatılmalıdır.

Öğrencilere okul sonrası iş olanakları sunulmalıdır.

Ne giyeceğimizden, nasıl yaşayacağımıza bir sınır çizmeye çalışan, özgürlükleri kısıtlamaya çalışan, bu anlayıştan hesap soruyoruz.

Laikliğin bu ülkenin temel unsuru olduğunu, bu ülkenin gençleri olarak hatırlatıyor temel yaşam haklarımızdan vazgeçmeyeceğimizi beyan ediyoruz.

Bir kez daha yineliyoruz, bütün öğrencilerin eğitim, barınma ve sağlık hizmetleri ücretsiz olmalıdır."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.