SON DAKİKA
Hava Durumu

ÇEK'in geleneksel ödülleri sahiplerine verildi

Çağdaş Eğitim Kooperatifinin (ÇEK) geleneksel ödülleri 15'inci kez düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Törende 3 Mart 1924 tarihinde kabul edilen Öğretim Birliği Yasası (Tevhid-i Tedrisat) diğer devrim yasalarının önemine dikkat çekildi.

Haber Giriş Tarihi: 03.03.2021 15:57
Haber Güncellenme Tarihi: 03.03.2021 15:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
ÇEK'in geleneksel ödülleri sahiplerine verildi

Çağdaş Eğitim Kooperatifinin (ÇEK) 3 Mart Eğitim Kurumlarında çalışan öğretmenler, zorlu salgın döneminde yurt genelinde görev yapan tüm öğretmenler adına "Eğitim", Yücel Edebali (Hizmet), Elif Sağdilek ve Ömür Kurt (Teşvik) ödülü aldı.

3 Mart Eğitim Kurumları Konferans Salonunda salgın koşulları dikkate alınarak düzenlenen etkinlikte, Çağdaş Eğitim Kooperatifinde 10 yıldır çalışanlara da plaket takdim edildi.

Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar'ın Çağdaş Eğitim Kooperatifine gönderdiği mesaj, ödüllerin verildiği etkinliğe damgasını vurdu.

Çağdaş Eğitim Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar, etkinlikte yaptığı konuşmada, bir yılı aşkın süredir dünyayı tehdit eden, milyonlarca canın kaybedilmesine neden olan "Covid-19" salgını nedeniyle, bu yılki ödül etkinliğini youtube ÇEK TV kanalından yayınladıklarını bildirdi.

Salgında yaşamını yitirenlere rahmet, hastalara acil şifalar dileyen Küçükkayalar, salgının bir an önce sona ermesi, böylesi acıların bir daha yaşanmaması dileğinde bulundu.

Küçükkayalar, Nobel Kimya ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar'ın 3 Mart Eğitim Ödül törenine gönderdiği mesajın, ÇEK ailesine hem güç verdiğini hem de onurlandırdığını ifade ederek, mesajın ulaşmasında katkılarını esirgemeyen Orhan Bursalı'ya teşekkür etti, Prof. Dr. Aziz Sancar'a da şükranlarını sundu.

'Tebaa'dan yurttaşlığa

Öğretim Birliği Yasasının (Tevhid-i Tedrisat) 3 Mart 1924 tarihinde kabul edilmesinin 97. yılını kutladığımızı anımsatan Küçükkayalar, 3 Mart 1924'ün, Eğitim Birliği Yasası ile laik bilimsel eğitimin, uluslaşmanın, modernleşmenin/çağdaşlaşmanın, Atatürk devrimlerinin temelinin atıldığı tarihin adı olduğuna dikkati çekti.

Küçükkayalar, bu yasa ve ardından gelen diğer devrim yasaları ile Türkiye Cumhuriyetinin temel felsefesinin oluşturulduğunun altını çizerek, "Devrim yasaları ile Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yaşayan tüm bireyler, 'tebaa' olmaktan 'yurttaşlığa' evrilmiş; hukuk, bilim, din kurallarının baskısından ve egemenliğinden kurtarılmıştır" dedi.

Küçükkayalar, tekke ve zaviyelerin kapatılması sonrası harf devrimiyle kültür alanında ve toplumun laikleşmesi yönünde adımlar atıldığını, "dogma"nın yerini "akıl ve bilim"e bıraktığını, demokrasinin ilk tohumlarının toprağa serpildiğini kaydetti.

"Her şeyin temelinde eğitim" olduğu düşüncesi ile kurulan ve çalışmalarını bu felsefe ile sürdüren Çağdaş Eğitim Kooperatifinin tüm eğitim kurumlarının başında "3 Mart" ibaresi bulunduğunu, her yıl verilen ödül törenlerinin de bu tarihte yapıldığını anımsatan Küçükkayalar, bu anlamlı günün akıllarda tutulmasını ve kalmasını sağlamak amacıyla yapıldığını vurguladı.

Yıllardır giderilemeyen sorunlar

Küçükkayalar, eğitimde yıllardır yaşanmasına rağmen üstesinden bir türlü gelinmeyen sorunları da şöyle sıraladı:

"Öğrenciler, eğitim hakkından eşit şekilde yararlanamıyor. Eğitime eşit katılım yok. Anaokulu sayısı çok yetersiz. Devlet okullarındaki sınıf mevcutları çok fazla. Öğrenci başına yapılan harcama yetersiz. Eğitim sistemi nitelik ve nicelik açısından yeterli kalitede değil. Okullarımızda teknolojik gelişmişliğimizin düzeyi yetersiz, matematik, fen ve Türkçe okuryazarlıkta yetersiziz. Özel eğitim-öğretimde salt kar elde etmek düşüncesinden/zorunluluğundan kurtulamıyoruz!"

Küçükkayalar, eğitime programlarımızın, eğitime yaklaşımımızın, çağı yakalayacak hatta daha ilerisine götürecek yeterlilikte olması gerektiğini bildirdi. Eğitimin, hükümet yerine devlet politikasına dönüşmesini, "Laik, çağdaş bilimsel eğitim"in eğitim kurumlarının değişmez felsefesi olmasını önererek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ezberci, sınav odaklı eğitim yerine, düşünen, sorgulayan, spor ve sanatla yoğrularak sosyalleşmiş, takım çalışmasına yatkın, yaratıcı, proje üretici bireyler yetiştiren, teknoloji yaratmaya ve yenilikçilik arayışında olmaya yönlendiren, hayal kurduran, bilimsellikle bezenmiş çağdaş bir eğitim sistemi oluşturmalıyız.

Eğitim bilimleri fakültelerini nitelik ve nicelik açısından yeterli hale getirmeliyiz. Öğretmenlik mesleğine çok daha fazla değer kazandırmalıyız. Ara eleman yetiştirme konusunda sözde kalan sanayi - okul işbirliğini mutlaka sağlamalıyız. Okullarımızda teknolojik altyapıyı oluşturmalıyız.

Teknik, imam hatip, sanat, kültür ve spor okullarının sayılarını ve müfredat içeriğini çağımızın ve ülkemizin gereksinimlerine uygun hale getirmeliyiz, imam hatip okullarını bir meslek okulu olarak görmeliyiz. Dini eğitimi siyasallaştırmamalıyız.

Eğitimdeki dengesizliğe en kısa sürede çözüm getirmeliyiz, fırsat eşitliğini sağlamalıyız. Üniversitelerimizin özerkliğini önemsemeliyiz, atama ve yönetimlerinde temel görevleri olan bilimsellikten ve liyakatten sapmamalıyız."

Çağdaş Eğitim Kooperatifi (ÇEK) Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar

ÇEK sonsuza kadar yaşatılmalı

Küçükkayalar, konuşmasında Çağdaş Eğitim Kooperatifi sosyal sorumluluk projeleri "Kır Çiçekleri Okusun Diye",  "ÇEK(İ)MECE", ÇEK İnovasyon Reform Geliştirme Merkezi (ÇEKİRGEM) ile 3 Mart Eğitim Kurumları hakkında bilgiler verdi.

3 Mart Eğitim Kurumlarında, bilimsel yöntemleri uygulayan, sorgulayan, yabancı dil bilen, toplumsal sorumluluk ve demokrasi bilincine sahip, girişimci, sanatsal değerlere önem veren, sportif etkinlikler yapan bireylerin yetiştiğini belirten Küçükkayalar, gerek okullar gerekse yurtlarda ekonomik olanaktan yoksun binlerce öğrenciye "tam burslu"  eğitim olanağı sağlandığına dikkati çekti.

Küçükkayalar, maddi manevi desteğin Çağdaş Eğitim Kooperatifinin her birimi ve her sosyal sorumluluk projesi için çok büyük önem taşıdığını belirterek, "İmece geleneğimizin ortak eseri olan Çağdaş Eğitim Kooperatifinin sonsuza kadar yaşamasını sağlamak, hepimizin görevidir" dedi.

Buğra Küçükkayalar, konuşmasının ardından okul müdürleri Rengin Güngör, Ebru Yılmaz, Ayla Okumuş ve Kağan Selçuk ile birlikte yurt genelindeki tüm öğretmenler adına anaokulundan Nilay Tunçkol'a, ilkokuldan Hatice Koç'a, ortaokuldan Meryem Alaçam'a, liseden de Gülden Sopa'ya "Eğitim", Elif Sağdilek'e de "Teşvik" ödülünü takdim etti.

Ödül alanlar, duygu ve düşüncelerini paylaştılar, Çağdaş Eğitim Kooperatifine teşekkür ettiler.

Başkan Buğra Küçükkayalar,  "Eğitim Ödülü"nü insanlık tarihinin en zorlu sürecinden daha güçlü çıkmak amacıyla gerek ülkemiz gerekse dünya genelinde fedakârca çalışan tüm öğretmenler adına ÇEK 3 Mart Eğitim Kurumlarında görev yapan öğretmenlere verildiğini vurguladı.

ÇEK ailesini onurlandıran mektup

Nobel Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar, çeyrek asırdır "akıl ve bilim"in rehberliğinde aydınlığa doğru yürüyüşünü sürdüren Çağdaş Eğitim Kooperatifini, "ÇEK Ödül" töreni için gönderdiği mektupla onurlandırdı.

Prof. Dr. Sancar, ÇEK ailesine güç veren, çocukların geleceğine ışık tutan mektubunda, Çağdaş Eğitim Kooperatifi öğrencilerine ve sosyal sorumluluk projesi Kır Çiçeklerine yönelik önemli mesajlar verdi. Sancar, Çağdaş Eğitim Kooperatifinin, gençlerin, özellikle kız çocuklarının eğitim ve öğrenimine katkıda bulunarak, Atatürk ve Cumhuriyet sevgisiyle ülkesine bağlı değerli insanların yetiştirilmesine yönelik özverili katkılarının artması, çoğalması ve sürmesi dileğinde bulundu.

Atatürk'ün miras bıraktığı yol gösterici ilkesinin, "bilim" ile ailesine, ülkesine, çevresine yararlı, dünya çapında yaratıcı ve büyük çalışmalara imza atmış gençlerin yetiştirilmesi olduğunun altını çizen Prof. Sancar, mektubunda, gençlere şu önerilerde bulundu:

"Bunun için çok gerekli olan, azimle cesaretle ve 'başaracağım' duygu ve düşüncesiyle yılmadan çok çalışmaktır. Ben bu yoldan gittim ve başarıya ulaştım. Çalışmalarımın Nobel Ödülü ile değerlendirilmesinden çok, bu ödüle giden yolda yaptığım çalışmalar bana heyecan vermiştir.

İnsanlığa yaptığım hizmet, aynı zamanda ülkemin ve Türklüğün adıyla anılacak olması, bana mutluluğun en büyüğünü tattırmıştır. Bilim için, insanlık için, ülkem için hala laboratuvarımda günde 12 saat çalışıyorum ve arkadaşlarımla birlikte insanlığın en büyük illetlerinden biri olan kansere çare bulma uğraşı içindeyiz."

Eminim sizler de çok iyi işlere başarıyla imza atacaksınız. Bilim insanı, olacaksınız, mühendis olacaksınız, sanatçı olacaksınız veya yeteneğinizin sizi götüreceği hayatın herhangi bir alanında ilerleyeceksiniz. Size tavsiyem, her işin en iyisini yapmaya en iyilerinden biri olmaya çalışmanızdır. Emek sarf etmeden, azimli olmadan, karınca gibi çalışmadan, işinize odaklanmadan başarı gelmez. Başarının, üstünlüğün ve zaferin sizlerin elinizde olduğunu hiç unutmayın."

Prof. Dr. Aziz Sancar, Çağdaş Eğitim Kooperatifinin, 26. yıl dönümünde gençlere, özellikle kızlarımıza çok iyi yol gösterici görevini tüm imkânlarını seferber ederek yerine getireceğini ifade etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.