SON DAKİKA
Hava Durumu

Can Dündar için kırmızı bülten talebi

MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin davada bir müşteki yönünden dosyası ayrılan Can Dündar hakkında, iade işlemleri konusunda iade talepnamesi ve kırmızı bülten çıkarılmasına dair işlemlerin yapılmasına karar verildi.

Haber Giriş Tarihi: 08.06.2021 15:29
Haber Güncellenme Tarihi: 08.06.2021 15:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Can Dündar için kırmızı bülten talebi

MİT TIR'ları haberini yayınladığı gerekçesiyle İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, 27 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan Can Dündar hakkında görülen bir başka dava nedeniyle yakalama kararı çıkartıldı. Mahkeme ayrıca kırmızı bülten çıkartılmasını da talep etti. 

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki ilk duruşmaya, Can Dündar ve mazeret bildiren avukatı katılmadı. MİT Başkanlığını temsilen Hazine avukatı Timuçin Üzel de duruşmada hazır bulundu.

Duruşmada söz alan Hazine avukatı Üzel, suçtan zarar görme ihtimaline binaen müdahilliklerine karar verilmesini talep etti.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Can Dündar hakkında, dosya kapsamı, isnat edilen suça ilişkin kuvvetli şüphenin varlığını gösteren deliller, sanığın uzun süredir firari olarak başka dosyalardan aranması, mahkemenin başka dosyasından aldığı ceza sebebiyle kırmızı bülten ve iade işlemlerinin beklenmiş olması ve isnat edilen suç niteliğine göre, tutuklanmasına yönelik yakalama emri çıkartılmasına hükmetti.

Sanığın yurtdışında ve halen Almanya'da bulunduğunun anlaşıldığını bildiren heyet, iade işlemleri konusunda iade talepnamesi ve kırmızı bülten çıkarılmasına dair işlemlerin yapılmasına karar verdi.

MİT Başkanlığının suçtan zarar görme ihtimaline binaen davaya müdahilliğine hükmeden heyet, duruşmayı 6 Ekim'e erteledi.

Davanın geçmişi

MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin davada yargılanan eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, "gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek" ve "örgüt (FETÖ) içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçlarından 23 Aralık 2020'deki duruşmada 27 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Dündar hakkında bir müşteki yönünden, "devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama" ve "devleti gizli kalması gerekene bilgilerini siyasal ve askeri casusluk amacıyla temin etme" suçlarından ifadesi alınmadığı gerekçesiyle dosyası ayrılmıştı.

Can Dündar resmi Twitter adresinden yaptığı açıklamada, "Kırmızı bülten, ancak İnterpol tarafından çıkarılabiliyor. Mahkemeler sadece Adalet Bakanlığı'ndan İnterpol'e başvurup kırmızı bülten çıkarmasını isteyebiliyor. Ve İnterpol, asıl amacın muhalifleri susturmak olduğunu bildiği için, Ankara'nın hiçbir başvurusunu ciddiye almıyor. İnterpol, Türk hükümetinin kırmızı bülteni kötüye kullandığını anladı. Bu yüzden Türkiye, gerçek suçluları da geri alamıyor. Yani katiller, darbeciler, uyuşturucu kaçakçıları vs. de AKP'nin muhalifleri cezalandırma iştahı sayesinde kurtuluyor" dedi.

Dündar kırmızı bülten durumunun iki yılda bir gündeme getirildiğini ifade ederek, "Amaç: Yıldırmak. Hele şimdi Sedat Peker'in itiraflarıyla haklılığımız ortaya çıktığı için hepten panikteler. Hiç uğraşmasınlar: Yılmayız" diye tepki gösterdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.