SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa Su Kolektifi Nilüfer Çayı'nda: Ekolojik çöküşün nedeni kapitalizm

Bursa Su Kolektifi, Nilüfer Çayı'nın Marmara Denizi'ne döküldüğü noktada, Karabey'in Hayırlar Köyü'nde Nilüfer Çayı'nın kirliliği ve müsilaja dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 12.06.2021 15:01
Haber Güncellenme Tarihi: 12.06.2021 15:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Bursa Su Kolektifi Nilüfer Çayı'nda: Ekolojik çöküşün nedeni kapitalizm

Bursa Su Kolektifi, Karabey ilçesi Hayırlar Köyü'nde Nilüfer Çayı'nın kirliliği ve müsilaj hakkında basın açıklamasında bulundu. Açıklamada, kapitalizmin ekolojik çöküş etmenleri içerisinde bulunduğu sorunlar müsilajın sebebi olarak gösterildi. Nilüfer Çayı'nın Marmara Denizi'ne döküldüğü noktada yapılan basın açıklamasında, sermaye tarafından suların kirletildiğine dikkat çekildi. Gerekli arıtmaların yapılmadan atık suların deşarj edildiği savunulan açıklamada, suların kirletilmesinden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, valilikler ve belediyelerin sorumlu olduğu belirtildi.

Bursa Su Kolektifi adına basın açıklamasını Habib Göbelez ve Esen Ocak okudu. Göbelez, yaklaşık üç aydır Marmara Denizi'ne kıyısı olan birçok noktada müsilaj oluşumunun göründüğü ve uydu görüntülerinden bile fark edilebilen kirliliğe karşı son on günde harekete geçildiğini belirtti. "Yurttaşların ve yaşamın öfkesi ile karşı karşıyasınız" diyen Göbelez, şunları söyledi:

"Yıllardır sistematik olarak kirletilen ve yağmalanan bu denizi, sizler fosseptik çukuru olarak tanımladınız ve kullandınız. Gerekli arıtmalar yapılmadan deşarj edilen evsel ve endüstriyel atıksular, derin deniz deşarjları, denize dökülen nehirlerimizdeki kirlilik, gemilerden kaynaklanan balast ve sintine suları, dip taramaları, kıyı kumullarının yok edilmesi, plansız sanayileşme ve kontrolsüz kentleşmenin nüfus baskısı yani özetle kapitalizmin ekolojik çöküş etmenleri içerisinde bulunduğumuz bu sorunun sebepleridir."

"Sanayi kuruluşlarının zehirli suları Nilüfer Çayı'na deşarj edilmekte"

Nilüfer Çayı'nın Uludağ'ın pınarlarından doğduğunu söyleyen Göbelez, "Kar sularının erimesiyle oluşan Nilüfer Çayı daha şehrin içerisine girmeden, Uludağ Bölgesi'ndeki otellerin atık suları ile kirletilmekte adeta ilk hançerini almaktadır. Şehrin içerisinde kilometrelerce yolu katederken büyüklü küçüklü birçok sanayi kuruluşunun zehirli suları Nilüfer Çayı'na deşarj edilmekte yani bu berrak derenin ölmesine sebep olmaktadır. Kronik bir sorun haline gelen bu durum yetkililer tarafından da kabul edilmiştir." diye konuştu. Göbelez, Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi tarafından gerçekleştirilen yer üstü su kaynakları izleme çalışmasındaki verilere göre 2020 yılı boyunca yapılan tüm gözlemlerde; Nilüfer Çayı'nın Kocasu'ya karışmadan öncesinde ve karıştıktan sonra ki denize dökülmeden önceki kontrol noktalarında su kalitesinin 4. Sınıf olarak belirlendiğini hatırlattı. 

"Bunlara göz yuman tüm devlet kurumları sorumludur"

Mudanya'dan, Gemlik'ten, Kumla'dan ve Kurşunlu'dan sadece fiziksel arıtma yapılarak denize atık suların deşarj edildiğini ifade eden Esen Ocak ise, Bakanlık tarafından yayımlanan il çevre ve durum raporlarından elde ettikleri verilere göre yıllık ortalama 22.5 milyon metre küp atık su deşarjının gerçekleştiğini söyledi. Ocak, "Sınırsız pislikten, doğa katliamından atık sularını kaçak olarak derelerimize, denizlerimize deşarj eden işletmeler, fabrikalar gerektiği gibi arıtma yapmadan sularını deşarj eden atıksu arıtma tesisleri ve bütün bunlara göz yuman tüm yetkili devlet kurumları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Valilik ve Belediyeler sorumludur." dedi.

Bursa Su Kolektifi olarak yaşamı savunmaktan; denizlerin, göllerin ve nehirlerin sesi olmaktan vazgeçmeyeceklerini dile getiren Ocak,"Müsilaj problemi hiçbir zaman tekil olarak değerlendirilmemeli, kapitalist sistemin yağmaladığı, kirlettiği, meta olarak alıp / sattığı doğal kaynaklarımıza yönelen amansız neoliberal politikaların bir ürünü olduğu gözden kaçırılmamalıdır. Bu talana karşı mücadele etmek hepimizin görevidir." diyerek herkesi suyun olmaya davet etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.