SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa Su Kolektifi: Bitti deseniz de müsilaj bitmedi

Müsilajın Marmara Denizi'nin kapitalist, plansız şehirleşme ve sanayileşme politikaları sonucu 32 senedir kirletilmesinin bir neticesi olarak oluştuğuna değinen Bursa Su Kolektifi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın söylediğinin aksine müsilajın bitmediğini savundu.

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2021 16:36
Haber Güncellenme Tarihi: 22.09.2021 16:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Bursa Su Kolektifi: Bitti deseniz de müsilaj bitmedi

Bursa Su Kolektifi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde Marmara Denizi'nin kirletilmesi ve müsilaja ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. Kolektif üyeleri, bilimsel raporlarla birlikte Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne dilekçe verdi.

Müsilajın Marmara Denizi'nin kapitalist, plansız şehirleşme ve sanayileşme politikaları sonucu 32 senedir kirletilmesinin bir neticesi olarak oluştuğunu vurgulayan Bursa Su Kolektifi üyeleri, kirletilmenin azaltılması ve giderek yok edilmesine yönelik bilimsel uygulamaların zaman kaybetmeksizin devreye alınması, yeni yönetmelikler ve denetim sistemlerinin oluşturulması gerektiğini savundu. 

Basın açıklamasını Bursa Su Kolektifi adına Habib Göbelez ve Esen Ocak okudu. Açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un 'Marmara'mızın 26 gün öncesinden daha iyi olduğunu gözle görür hale geldik, 10 bin 500 metreküp müsilajı bertaraf ettik, derin sularda oksijen azalmasına ilişkin herhangi bir emare tespit edilmedi 'sözleri hatırlatılarak problemlere yüzeysel ve bilimsel gerçeklerden uzak yaklaşıldığı ifade edildi.

"Yetkililere MAREM Ekibinin 13 Eylül 2021 tarihli 'Kütlesel Müsilaj Oluşumunun Durumu ve Marmara Denizi Ekosisteminde Bıraktığı Etkiler' başlıklı raporuna dayanarak soruyoruz ve sorularımıza bilimsel verilere dayalı cevaplar bekliyoruz" denilerek, şu sorular yöneltildi:

"- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu, tüm yetkililer, ulusal ve uluslararası basında büyük yankılar uyandıran bilimsel açıklamalar karşısında neden halen suskundur?

- Marmara Denizi'ndeki kirlilik göstergelerinde çok ciddi artışlar tespit edildiği, sudaki oksijen seviyelerinin yaşama elverişli seviyelerin çok ciddi derecede altına düştüğü, bazı bölgelerde hiç oksijen kalmadığı, özellikle Ergene deşarjının etki alanı olan orta Marmara Denizi kesitinde anoksik bölgelerin oluştuğu tespitine ne diyorsunuz?

- Biyoçeşitliliğin ciddi derecede azaldığı önceki yıllara göre canlı türlerinde dramatik yok oluşlar tespit edildiği neticesine ne diyorsunuz?

- Marmara Denizi genelinde müsilaj kütlesinin mevcut halde bulunduğu, form değiştirerek tüm su kütlelerini, farklı derinliklerde etkilemeye devam ettiği, farklı bölgelerde farklı oranlarda bakteriyolojik olarak parçalanmaya başladığı gözlemine ne diyorsunuz?

- Marmara Denizi'nin tüm üst su kütlesinde müsilajı parçalayan baskın bakteri gurubu olarak vibrio gurubu tespit edilmiştir. Söz konusu vibrio grubu bakteri aynı zamanda bir insan patojenidir, bu tespite ne diyorsunuz? Bu bakteri insanlarda ne gibi hastalıklara sebep olabilir?

- Balıkların iç organlarında vibrio bakterisi tespit edilmiştir bakteri bulunan istavritlerin iç organlarında oluşan deformasyon bunların beslenmelerini ve üremelerini engelleyerek giderek balıkların küçük kalmasına ve her geçen yıl rekoltenin azalmasına sebep olacaktır. Bu balıklarla beslenen büyük balıklarda enfekte olacak göç yolları ile bu enfeksiyon Akdeniz ve Karadeniz'e de taşınabilecektir, bu tespite nasıl cevap verirsiniz?

- '2020 senesi Kasım-Aralık aylarında faaliyete geçmiş olsa da, deşarj noktasından başlamak üzere tüm dağılım alanında Ergene deşarjının ölçüm cihazlarına bile gerek duyulmayacak ölçüde aşırı olumsuz etki yaptığı, Marmara Denizi alt ve üst su kütlelerini ciddi oranda etkilediği, söz konusu deşarj devam ettirildiği takdirde Karadeniz'in yok olma sürecine gireceği ve kuzeyinden başlamak üzere Ege Denizi'nin büyük bir risk altına sokulmuş olacağı, ölçülen parametreler ışığında açıkça söylenebilir ' şeklindeki tespite nasıl cevap verirsiniz?"

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.