SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'da salgın nedeniyle 20 bin iş yeri kapalı kaldı

Pandemi boyunca Bursa'da 20 bine yakın iş yeri kapalı kaldı. BESOB Başkanı Arif Tak, "İnsanların ne kadar birikimi varsa, bitti" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 02.06.2021 16:11
Haber Güncellenme Tarihi: 02.06.2021 16:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Bursa'da salgın nedeniyle 20 bin iş yeri kapalı kaldı

PELİN AKDEMİR / BURSAPORT

Kahvehaneler, kafeler, lokantalar, düğün salonları, tavernacılar, masaj salonları bir buçuk yıldır devam eden pandemide en çok etkilenen yerler oldu. Dün başlayan kademeli açılma sonrası esnafın ilk talebi, kapalı kalmamak. Dükkanı açamayan esnaf gelir hanesine 'sıfır' yazarken, gider hanesine de kirasını, faturasını, vergisini ekliyor.

Bursa'da 90 bin iş yerinin 20 bine yakını salgın sürecinde kapalı kaldı. 41 bine yakın esnafın faydalanabileceği 3 bin ve 5 bin liralık hibe destekleri yaşanan gelir kaybının yanında devede kulak kaldı. Çay ocaklarında, düğün salonlarında yevmiyeli çalışan kişilerin devletten destek alması bir yana, adı bile geçmedi. 

"İNSANLARIN NE KADAR BİRİKİMİ VARSA BİTTİ"

Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak, borçlanan esnafın kendisine geldiğini, hibe alan esnafın kredi alamadığı için yakındığını söyledi. Kendisine danışan bir işletmecinin aylık iş yeri kirasının 190 bin lira olduğunu belirten Tak, "13 aydır kapalı olduğunu söylüyor. Kiralar birikmiş. Ödemek için para yok. 'Ne yapacağız?' diyor. İnsanların ne kadar birikimi varsa bitti" dedi.

Alınan bazı kararlarda esnafın talebiyle değişiklik olduğunu belirten Tak, "5 bin liralık destekte emlakçılar yoktu. İtiraz edildi. İtirazdan sonra emlakçılar da desteğe alındı" diye konuştu. Gelinlik imalatçıları, imalatçı olduklarından dolayı kapanma sürecinde açık oldukları için hibe kapsamına alınmadı. Gelinlik satışları devam ediyor ama düğün olmadığı için gelinlik alan yok. Gelinlik imalatçılarının da hibe desteğine alınması talep ediliyor.

BESOB Başkanı Arif Tak

İşten çıkarma yasağının doğru bir karar olduğunu ifade eden Tak, "Marketler, kasaplar, bakkallar, manavlar salgında sıkıntı yaşamayan esnaf gruplarından. Bu dönemde en büyük hizmeti sunan sağlıkçılar oldu. Onlara minnet duyuyoruz" diye konuştu.

'ESNAFA 'KAPAT, NE HALİN VARSA GÖR' DEDİLER'

Tahtakale'de 80 yıllık lokantanın işletmecisi Sedat Çetinkaya, salgında bir buçuk milyon liralık kaybının olduğunu söyleyerek, şöyle konuştu:

"Bütün dünyada olan bir hastalık, devletin elinde değil ama süreci iyi yönetemediler. Ben AK Parti'li olmama rağmen diyorum bunu. Esnafa 'Kapat, ne halin varsa gör' dediler. Beş bin liralık hibe benim işime yaramaz ki... Bir buçuk yıl içinde 500 bin lira kenara para koymam gerekirken, 450 bin lira borçlandım. Küçük esnaf bitirildi."

Sedat Çetinkaya

Manifaturacı Yusuf Sapmaz, salgında sadece kazancından kaybının olduğunu belirterek, "Kapatmak beni kaybettirmedi, kazandırdı. Çünkü sermayemi yemedim. İş zaten yok" dedi. Kına ve düğün malzemeleri satan dükkan sahibi Ömer Yedek de normalde yaptığı işin ancak beşte birini yaptığını söyledi. Altı aylık düğün sezonunda iş yaptıklarını belirten Yedek, birikimi sayesinde pandemi sürecini atlatabildiğini ifade etti.

'BİRİKTİRDİĞİM HER ŞEYİ ALDILAR'

Çiçekçi Turgay Altun, lokanta ve kafeler gibi kapatılmamalarına rağmen pandeminin kendilerini de etkilediğini söyledi. Altun, "Çok sıkıntılı bir süreç yaşamadık ama etkilenmedik desek yalan olur. 17 günlük kapanışta sadece iki müşteri geldi. Devletin desteği de hiç olmazsa bir yaramızı kapattı" diye konuştu.

Çiçekçi Turgay Altun

Yasakların uygulanmasında çifte standart olduğunu söyleyen kafe işletmecisi Rıdvan Özcan, hibe desteğinden yararlanamadığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Devletin yapacağı yardım benim bir aylık kiramı bile karşılamıyor. Nargile yasak olduğu için kafeyi açsak bile daha çok zarar ediyoruz. Bu süreçte arabamı sattım, iki kere kredi çektim. 15 yaşından beri biriktirdiğim her şeyi aldılar benden."

Nargile ve içki ruhsatı için 7 bin lira ödenmesine rağmen satış izni verilmediğini ekleyen Özcan, "Mahvolduk. Her sene vergimizi veriyoruz, devlet bize bir sene bakamadı. Bu kafayla, bu sistemle yardım olmaksızın kapatma ne hukuka ne insanlığa sığar" dedi.

'TAM KAPANMA' DÖNEMİNDE PAZAR VE MARKET FİYATLARINDA DENGESİZLİK

17 günlük tam kapanma döneminde pazarcılar unutulmuştu. Sonradan alınan kararda 17 günde sadece iki gün pazar kurulması pazarda fiyatların artmasına neden olmuştu. Sebze ve meyve fiyatlarında artış yapan marketler, pazarların kurulmasıyla fiyatları bir anda düşürdü. Bir vatandaş, pazarın kurulduğu gün salatanın pazarda 7 lira, markette ise 1 lira olduğunu söyledi. Bu durum hem zincir marketler de hem de pazarlarda kalabalığa neden oldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.