SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'da, DİSK'ten 'İşçi sağlığı ve iş güvenliği' eğitimi

DİSK'e bağlı Gıda İş Sendikası Bursa'da 'İşçi sağlığı ve iş güvenliği' eğitimi gerçekleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 29.11.2021 18:31
Haber Güncellenme Tarihi: 29.11.2021 18:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Bursa'da, DİSK'ten 'İşçi sağlığı ve iş güvenliği' eğitimi

Gıda İş Sendikası Bursa Bölge temsilciliğinde yapılan 'İşçi sağlığı ve iş güvenliği' eğitimine metal, gıda, tekstil ve matbaa sektöründe çalışan işçiler katıldı.

'İşçi sağlığı ve iş güvenliği' eğitiminin açılış konuşmasını Gıda İş Bölge Temsilcisi Nuri Aysever yaptı. Açılış konuşmasından sonda işçi sağlığı ve iş güvenliği üzerine akademisyen Nail Dertli bir sunum gerçekleştirdi.

"TÜRKİYE'DE İŞ KAZALARI ARTIŞ GÖSTERİYOR"

Bütün iş kazalarının önlenebilir olduğunu söyleyen Nail Dertli, "Patronlar bunları maliyet olarak gördükleri için önlemleri almıyor. Türkiye'de iş kazaları artış gösteriyor. Sendikanın olduğu iş yerlerinde iş kazaları daha az oluyor" dedi. İş kazaları gözle gördüğümüz buz dağının görünen yüzü olduğunu belirten Dertli, "Meslek hastalıkları da buz dağının görünmeyen büyük bölümü. Devletin ilgisi bu meslek hastalıklarını tespit etmemek üzerine kurulu. Hastanelerde meslek hastalığını tespit etmemek üzerine işleyen bir durum var" dedi.

"İŞÇİ SAĞLIĞINI PATRONLARIN İNSAFINA BIRAKAMAYIZ"

OECD ülkeleri arasında en uzun süreli çalışmanın Türkiye'de olduğunu söyleyen Dertli, "Çalışma süresi arttıkça iş kazaları da artıyor. Bu durumu teftiş etmesi gereken kurumlar patronlardan, iktidardan bağımsız olmadığı sürece hiçbir işe yaramaz. Bunun örnekleri tarihte çok fazla var.  Bugün iş güvenliği uzmanlarını patronlara getirip bağladık. Onlara hesap veren bir kişi nasıl bağımsız çalışabilir. Bu durum değişebilmesi için işçilerin örgütlü olması gerekiyor. Tek başına örgütsüz hareket etmek bir çözüm getirmez. İşçi sağlığını patronlara insafına bırakamayız. Bizler buna müdahale edebilirsek değiştirebiliriz" diye konuştu.

"TÜRKİYE İŞÇİ SINIFININ PATRONLAR, DEVLET NEZDİNDE HİÇBİR DEĞERİ YOK"

Akademisyen Nail Dertli'nin ardından konuşan Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan, "Son bir haftada yaşanan dolar artışı sonrası ek iş arayanların sayısı çok arttı. İnsanlar geçinemiyor. Türkiye işçi sınıfının patronlar, devlet nezdinde hiçbir değeri yok. Çalışıp üretiyorsan iyisin. Bugün ücretler için, çalışma saatleri için mücadele ediyoruz ama Türkiye'de işçi sağlığı ve güvenliği içinde mücadele etmemiz gerekiyor" dedi.

"ÖRGÜTLENMEKTEN BAŞKA ÇAREMİZ YOK"

İki yıldır salgın sürecinin yaşandığını söyleyen Aslan, "Bu süreç işçiler açısından daha da ağırlaştı. Dardanel örneğini gördük. İşçileri yurtlara sokup zorla çalıştırdılar Kovid-19 olup olmadığına bakmaksızın. Türkiye'de koşullar daha da ağırlaşıyor. Örgütlenmekten başka çaremiz yok. Sendikalaşma oranı çok düşük. Bu tablo değişmeden sorunlar çözülmeyecek. Bu pandemi süreci bize çok net gösterdi işçi sınıfının kendi kurtuluşundan başka çaresi yok" ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.