SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'da anma: Ankara Katliamı siyasi bir cinayettir

DİSK, KESK, TMMOB, BTO Bursa Bileşenleri tarafından Fomara Meydanında düzenlenen 10 Ekim Ankara Gar Katliamının 6. yıl dönümü anmasında konuşan Bursa Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Karadağ, "İki seçim arasında, 2015 yılının karanlık bir dönemine tekabül eden 10 Ekim Ankara Katliamı siyasi bir cinayettir" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2021 14:24
Haber Güncellenme Tarihi: 11.10.2021 14:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Bursa'da anma: Ankara Katliamı siyasi bir cinayettir

DİSK, KESK, TMMOB, BTO Bursa Bileşenleri, Ankara'da meydana gelen 10 Ekim katliamının 6. yıl dönümünde Fomara Meydanı'nda bir araya gelerek, 10 Ekim 2015'te katledilen 103 kişiyi andı. Basın açıklamasını Bursa Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Karadağ yaptı.

10 Ekim 2015 sabahında Ankara Garı'nda olanları hatırlatan Karadağ, "Türkiye tarihinin en büyük kitle katliamında kaybettiğimiz bütün arkadaşlarımızı saygı ve özlemle anıyoruz. Arkadaşlarımıza olan hasretimiz, her geçen gün daha da büyüyor." dedi. 10 Ekim Davası'nda 9 kişi hakkında 101 kez ağırlaştırılmış müebbet cezası verildiğini söyleyen Karadağ, "Ana dosyadan tefrik edilen firari sanıkların yargılandığı dosya, Türkiye'de ilk defa İnsanlığa Karşı Suç kavramının yargıya konu edilmiş dosyası oldu. Bu yönüyle 10 Ekim Katliamı, Türkiye siyasi tarihi ve yargı tarihi bakımından da kamuoyunu ilklerle buluşturan bir konumdadır." diye konuştu. 

Ceza dosyası kapsamında 16'sı firari, biri tutuklu 17 sanık yönünden yargılama devam ediyor. Davanın duruşması, 24 Kasım'da Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

"Bizim çocuklarımız neden öldürüldü?"

"Mahkeme salonlarında denk gelmediğimiz adalet, kamuoyu vicdanında da tecelli etmiş değil!" diyen Karadağ, sözlerine şöyle devam etti:

"Ceza dosyası kapsamında dosyaya katılanlar olarak bizlerin talepleri ile damla damla kazandırılan deliller ile artık hepimiz biliyoruz ki; bugün 6. Yıl anmasını yaptığımız, devasa acılara karşılık gelen bu katliam önlenebilirdi. İki seçim arasında, 2015 yılının karanlık bir dönemine tekabül eden 10 Ekim Ankara Katliamı siyasi bir cinayettir.

Yakın tarihimizin en karanlık döneminin aydınlığa kavuşması için siyasetçileri de ellerine vicdanlarına koymaya, gerçekleri açıklığa kavuşturmaya çağırıyoruz: Türkiye'nin barış umuduna darbe vuran, insanları sokağa çıkamaz hale getiren 7 Haziran ile 1 Kasım 2015 seçimleri arasında yaşanan olayların sorumlusu kimdir? Bizim çocuklarımız neden öldürüldü?

Bilinmelidir ki, insanlığa karşı işlenen bu suçların faillerini gizleyenler, bu suçların ortağıdır. İktidarını korumak için toplumu kaos ve şiddet sarmalına sürükleyenleri asla unutmayacağız. Kardeşlerimizin hayatlarından, bizlerin acılarından oy devşirenleri asla affetmeyeceğiz."

"Sorumlularını unutmayacağız"

5 Haziran 2015 Diyarbakır ve 20 Temmuz 2015 Suruç katliamlarının araştırılması ve faillerinin bulunmasıyla Ankara katliamının hiç yaşanmayacağını dile getiren Karadağ, "Kamusal sorumluluğun katliamlardaki yerinin ortaya koyulabilmesi, "devletin hizmet kusuru" olduğunun bir mahkeme kararında geçebilmesi adına açmış olduğumuz tam yargı davalarının pek çoğunda artık Danıştay aşamasına gelinmiş bulunmaktadır. 2021 yılı Temmuz ayında Danıştay tarafından verilen, devletin bu katliamlardan dolayı "kusursuz" olduğu ve ölenlerin, yaralananların kusurlu ve borçlu çıkarıldığına dair kararı, katliamın 6. Yılında vicdanları yaralamaktadır. İlk derece mahkemelerde açık ve bariz kamusal kusura işaret edilirken üst mahkeme süreçlerinde devletin sosyal risk sorumluluğundan dahi bahsedilmemesi büyük bir çelişki ve sorundur." şeklinde konuştu.

Eşitlik, özgürlük, demokrasi ve barış mücadelesinin hayatını kaybedenlerin emaneti olduğunu belirten Karadağ, "Kaybettiklerimizi unutmayacağız, unutturmayacağız! Sorumlularını unutmayacağız, affetmeyeceğiz!" sözleriyle konuşmasını tamamladı. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.