SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'da 10 siyasi parti Filistin ve Doğu Türkistan için buluştu

Bursa'da 10 muhalefet partinin temsilcileri, Filistin ve Doğu Türkistan'da yaşanan olayları protesto etti.

Haber Giriş Tarihi: 17.05.2021 19:55
Haber Güncellenme Tarihi: 17.05.2021 19:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Bursa'da 10 siyasi parti Filistin ve Doğu Türkistan için buluştu

PELİN AKDEMİR / BURSAPORT

Bursa'da 10 muhalefet parti, Filistin ve Doğu Türkistan halklarının uğradığı katliamlara 'dur' demek için Şehreküstü Meydanı'nda bir araya geldi.

Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Yeniden Refah Partisi, Türkiye Değişim Partisi ve bugün kurulan Memleket Partisi İl Başkanları ile CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Milliyetçi Cumhuriyet Partisi Genel Başkan Yardımcısı İrfan Özen programa katıldı. HDP İl Örgütü ise programda yer almadı.

Bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra partilerin il başkanları birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından partilerin ortak basın açıklamasını İsmail Arslan okudu. Arslan, Çin'in Doğu Türkistan'da yaptığı soykırımın 2020 yılı BM raporunda açık bir şekilde tescil edildiğini belirterek, "Uygur meselesinde 39 ülke ortak açıklama yaparken içinde Müslüman ülke neredeyse yok, Türkiye yok" diye konuştu.

"Kudüs sadece Filistinlilerin meselesi değil, tüm insanlığın meselesidir" diyen Arslan, şöyle devam etti:

"İsrail'i bölgenin ağası yapmaya dönük BOP adıyla biline Büyük Ortadoğu Projesi halen yürürlükte. Bunun böyle olduğu bilindiği halde, bölgedeki Müslüman devletlerin sessizliği de çok manidardır."

10 siyasi partinin Bursa İl Başkanları, iktidarı İsrail'e karşı somut adımlar atmaya çağırdı.

'ZULME UĞRYANA KİMLİK SORULMAZ'

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Başkanı İsmet Karaca: "Birbirinden farklı siyasi partiler olarak ülkemizin sorunlarına aynı refleksi göstereceğimiz ortak paydada buluşuyoruz. Bundan sonra da sesimiz daha gür çıkacak. Suriye sınırımızdaki mayınlı arazileri İsrail devletine teslim edeceklerdi. Cumhuriyet Halk Partisi'nin girişimiyle bunu üst yargı organlarına taşıyarak engelledik. Orada yapılan zulmü sözde kınamak iktidarın görevi değildir."

İYİ Parti Bursa İl Başkanı Selçuk Türkoğlu: "Sayın Dışişleri Bakanımız "Ümmet bizden liderlik bekliyor" diyor. İnanalım mı? Ortadoğu politikalarınızı Kurtlar Vadisi stüdyolarında, Polat Alemdar repliklerinde, Abdülhamit dizisi setlerinde değil, devlet ve hariciye geleneklerinizle Türkiye Cumhuriyeti'nin menfaatlerinde geliştirseydiniz belki inanırdık size. Mavi Marmara Gemisi'ni âlây-ı vâlâ ile uğurladığınız gibi karşılasaydınız, "bana mı sordular giderken" demeseydiniz, hakkında karar çıkardığınız İsrailli komutanlarla ilgili kırmızı bülteni sümenaltı etmek yerine Interpol'e bildirseydiniz, Mavi Marmara mağdurlarını yalnızlığa mahkum etmeseydiniz ve dokuz vatandaşımızı şehit eden İsrail ile Kudüs'te anlaşma yapmasaydınız belki inanırdık söylediklerinize. İsrail'in NATO'ya kabulünü veto etmek yerine onay vermeseydiniz belki inanırdık. "Kudüs bizim kırmızı çizgimizdir" dediğiniz anda ABD'yle imzaladığınız milyon dolarlık yolcu uçağı alımını iptal etseydiniz gerçekten inanırdık size. Askerimizin başına çuval geçirildiğinde ABD'ye esirgeyip vermediğiniz notayı Rıza Zarrab için esirgemediniz. Aynı notayı Kudüs için verseydiniz inanırdık size. 'One minute' çekmek yerine aldığınız Yahudi lobilerinden üstün cesaret madalyasını verseydiniz inanırdık size. Şimdi Kerkük'te, Halep'te katledilen yüzlerce Türkmen için sesini çıkarmayarak Gazze'ye müdahale etme ihtimalini sıfırlayan, ciddiye bile alınmayan Ankara'nın siciline eklenen bir Gazze günahı daha oldu. Mısır'daki Esma'dan daha mı az değerliydi Halep'in Türk Balaları? Zulme uğrayana kimlik sorulmaz. Zulüm nereden gelirse gelsin karşı olmak zorundayız. Hükümet edenler samimi davranacak ve harekete geçecek."

'ZULÜM İSLAM ÜLKELERİNİN DAĞINIKLIĞINDAN KAYNAKLANIYOR'

Saadet Partisi Bursa İl Başkanı Mehmet Atmaca: "Zulme kim seyirci kalabilir ki? Biz asla ve asla zalimlerle bir olmayacağız. Doğu Türkistan ve Kudüs'te oynanan senaryo insan hafızasını donduruyor. Göz göre göre bir işgal var. Bu zulümlerin olması İslam ülkelerinin dağınıklığından, Siyonist ülkelerin birlikteliğinden kaynaklanıyor. Artık icraata geçmenin zamanıdır. İcraat gücünü elinde bulunduranların artık harekete geçmesi gerekiyor. Derhal Filistin'e askeri çıkartma için tezkere çıkarılmalıdır. Artık söz üretme zamanı bitti."

Demokratik Sol Parti Bursa İl Başkanı Cahit Akıncı: "Türkiye'ye düşen görev hamaset beyanatları yapmak değil, İsrail ile ticari ilişkileri askıya almaktır. Çin'in zulmüne sessiz kalanlar ne millet ne tarih ne de Allah önünde hesap veremez. Bu duruma sessiz kalamayız. Aksi takdirde Doğu Türkistan'da dökülen her damla göz yaşından Türkiye'yi yönetenler sorumludur."

'MAZLUMLARIN SESİ OLDUĞUNU İDDİA EDENLER NEREDE?'

Gelecek Partisi Bursa İl Başkanı Alpaslan Yıldız: "Doğu Türkistan'da mazlumların feryadı arşa ulaştı. Mazlumların sesi olduğunu iddia edenler nerede? Kulaklarına ve dillerine mühür vurulduğunu görüyoruz da yüreklerine de mi mühür vuruldu?"

DEVA Partisi Bursa İl Başkanı Serkan Özgöz: "Kınamakla, ajitasyon yapmakla, "Bizim liderliğimizi bekliyorlar" demekle İsrail'e hiçbir şey olmuyor. İsrail Batı Şeria'nın etrafına 700 kilometre duvar örerken susuyoruz. Orada çocuklar ölürken susuyoruz. Sadece iç politika malzemesi yaptığımız zaman konuşuyoruz. Bugün iktidar partisinin Bakanlar Kurulunda haritada Kudüs'u gösteremeyecek insanlar var. Doğu Türkistan'daki çocukların oruç tuttuklarında, başörtü taktıklarında tutuklandığını bilmeyen insanlar var. Hamaset sadece bugün yutkunmamızı sağlıyor. 2017'de Amerika Birleşik Devletleri Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığında yutkunuyoruz. Yutkunmamızın sebebi güçsüz olmamız. Güçsüz olmamızın sebebi kötü yöneticiler. Bugün Merkez Bankası'nın 130 milyar dolarını çarçur etmeseydiniz belki konuşabilirdiniz. "Ümmet bizim liderliğimizi bekliyor" sözünüzü ciddiye almıyoruz. Malatya Kürecik neresi? Haritada gösteremiyorsanız sizi ciddiye almıyoruz."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.