SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa Büyükşehir gözünü şimdi de ÇGD'ye dikti

Bursa Büyükşehir Belediyesi ASGD'den sonra, 32 yıldır Kültürpark içinde bulunan Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi lokalini 'İkinci Derece SİT' alanında olduğu gerekçesiyle yıkmak üzere harekete geçti. Büyükşehir Belediyesi Bursa'da bir dönemin hafızası olan ÇGD lokalinin 2 Aralık'ta biten kira sözleşmesinin yenilenmeyeceğini, bu tarihe kadar tahliye edilmesi için derneğe tebligatta bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2021 23:23
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2021 23:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Bursa Büyükşehir gözünü şimdi de ÇGD'ye dikti

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa'da bir dönemin hafızası olan, basın camiası ve demokratik kitle örgütlerinin kentle de özdeşleşmiş mekanı Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Bursa Şubesi'nin Kültürpark'taki dernek ve lokal binasının yıkılması için harekete geçti. 30 yıllık Anadolu Spor Gazetecileri Derneği (ASGD) binasını tahliye ederek yıkan Büyükşehir Belediyesi şimdi de 32 yıllık ÇGD binasının İkinci Derece SİT alanında kaldığı gerekçesiyle derneğe 2 Aralık'ta bitecek olan kira sözleşmesinin yenilenmeyeceğini, bu yüzden  tahliye edilmesine ilişkin tebligatta bulundu. 

Bursa basın camiasının önemli mekanlarından biri olan bir dönemin hafızası ÇGD lokal binasının yıkılmasına yönelik karar tepkilere neden oldu. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin İkinci Derece SİT alanında olduğu gerekçesiyle yıkımı için harekete geçtiği ÇGD binası ile aynı alanda Büyükşehir Belediyesi'ne ait zabıta birimi, lunapark, restoranlar, kafeler, bulunduğunu belirten ÇGD Yönetimi yıkım gerekçesinin yalnızca ÇGD Bursa Şubesi'ne uygulandığına dikkat çektiler.

Büyükşehir'in yıkım kararına karşı tüm hukuki yolların kullanılacağını belirten ÇGD Bursa Şubesi Yönetimi, Kültürpark içindeki diğer mekanların buna emsal olduğunu kaydetti. Küçük bina hariç, büyük bölümü yeşil olan alanın ağaçlandırmasının da ÇGD tarafından yapıldığı hatırlatıldı.

1989 yılında açılan ÇGD Bursa Şubesi lokali 32 yıldır gazetecilerin, siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin anılarının olduğu, kentin önemli mekanlardan biri...

Yüksel Baysal: Sıra Medya Restoran'a gelecek

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin, ÇGD Bursa Şubesi binasının yıkım kararını köşesine taşıyan enbursa.com yazarı Yüksel Baysal, geçen yıl bu tarihlerde Kültürpark'ın kıyısındaki Anadolu Spor Gazetecileri Derneği (ASGD) tesislerinin tuzla buz edilip, yerle yeksan edildiğini hatırlatarak, "O günlerde meslektaşlarımıza dedik ki, 'Susma sustukça sıra sana da gelecek!' Hatta bir de ekleme yaptık, ASGD'ye inen balyoz, hemen yakınındaki ÇGD'yi de ezecek dozerlerin habercisidir! İkisi tamamlandığında ise sıranın Bursa Gazeteciler Cemiyeti'ne ait Medya Restoran'a geleceğini görmek için kahin olmaya gerek yok." dedi.

Bazı meslektaşlarının yaptıkları uyarıları kulak ardı ettiğini ileri süren Baysal, şunları yazdı:

"Gelin görün ki, beklenen oldu ve ASGD'den sonra biraz zaman kazanan ancak zaten fırsat kollayan Büyükşehir'in kara haberi gelmekte gecikmedi.

Uzun sözün kısası, 30 yıllık ASGD'den sonra yine 30 küsur yıllık Çağdaş Gazeteciler Derneği'ne de Büyükşehir imzalı resmî tahliye yazısı tebliğ edildi.

Neymiş, parkın içinde ÇGD'nin bulunduğu alan 'İkinci Derece SİT' alanıymış!

Daha önce değil miydi?

1990 yılından bu yana orada faaliyet gösteren artık Bursa'nın simgelerinden biri olan ÇGD binasını yıkıp parka katacaklarmış...

Orası zaten parkın içi...

Küçük bir bina hariç, büyük bölümü yeşil alan; ağaçlandırması da bizim tarafımızdan yapılan bir yer...

***

1989 yılında ÇGD kurulduktan sonra Yılmaz Akkılıç başkanlığında kuruş kuruş toplanan paralarla yapıldı o bina, çevre düzenlemesi öyle gerçekleştirildi.

Bursa'da yaşayan binlerce, on binlerce insanın gidip geldiği anı biriktirdiği bir yerdir Çağdaş Gazeteciler Derneği lokali...

Adnan Baştopçu'nun dediği gibi 'Anılara hiç saygısı olmayan bu insanlar' geçmişimizi yok etmeye kararlılar.

Önce ASGD, şimdi de ÇGD...

***

Şimdi çok üzgünüz ve ne diyoruz biliyor musunuz?

Keşke bu denli öngörülü olmasaymışız!

Özellikle ben şahsen üzgün olduğumu belirtmeliyim.

İki farklı dönemde başkanlığını üstlendiğim ÇGD'nin de tıpkı ASGD gibi tüm tarihsel anıları ve de yaşanmışlıklarıyla birlikte yerle bir edilecek olmasından ötürü üzgünüm.

Vakıf, cemaat, tarikat gibi yapılanmaların önüne Bursa'nın neredeyse bütün olanaklarını 'yeşil halılarla' birlikte serenlerin; bunca yıllık mesleki mücadele sürecinde, benim gibi (Yılmaz Akkılıç, Belkıs Önal Pişmişler, Yasemin Taydaş, İlkay Balaban) tüm ÇGD'li arkadaşlarımın alın teri ve emeğinin üzerinde 'zikir çekercesine' tepinecekleri için üzgünüm...
Tabi ki ÇGD de, ASGD gibi hukuk yoluyla bir mücadele verecektir.

Peki, umutlu musun diye sorarsanız, değilim.

Yine de hem devam eden ASGD davasının, hem de muhtemel ÇGD davasının sonunda, 'Ülkemde halen hakimler var' demeyi inanın çok istiyorum."

YÜKSEL BAYSAL'IN 'SARI ÖKÜZÜ VERMEYECEKTİK' BAŞLIKLI YAZISININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.