SON DAKİKA
Hava Durumu

BTO'dan medyaya intihar haberleri konusunda çağrı

Halk sağlığının korunması için görsel ve yazılı medyadan, intihar haberlerini halka ulaştırırken daha özenli davranılmasını isteyen Bursa Tabip Odası, Dr. Mustafa Yalçın'ın mektubunun yayınlanmasının gazetecilik etiği açısından sorunlu olduğunu ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 22.02.2021 19:28
Haber Güncellenme Tarihi: 22.02.2021 19:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
BTO'dan medyaya intihar haberleri konusunda çağrı

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümünde Baş Asistan olarak görev yapan Uzman Doktor Mustafa Yalçın'ın 16 Şubat tarihinde Uludağ'da intihar etmesi üzerine derin bir üzüntü yaşadıklarını dile getiren Bursa Tabip Odası, "Merhum meslektaşımızın geride bıraktığı mektubun basın ve medyada yayınlanışı ve yayınlanış biçimi ise üzüntümüzü artırmıştır.nZira intihar haberlerinin işlenişi bu vakaların artmasına sebep olmaktadır" diyerek basına çağrıda bulundu.

"Popülizm ve ticari kaygılar, gazetecilik etik ilkelerinin geri plana atılmasına sebep oluyor"

Bursa Tabip Odası, halk sağlığının korunması için görsel ve yazılı medyadan, intihar haberlerini halka ulaştırırken daha özenli davranılmasını istedi. "İntihar eylemini yücelten ifadelerden, olayın dramatik bir kurgu içinde sunulmasından kararlılıkla kaçınılmalıdır." denilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Medyada hakim olan popülizm ve ticari kaygılar, gazetecilik etik ilkelerinin geri plana atılmasına sebep olmakta, bu da sorumsuz yayın anlayışının görsel ve yazılı medyada sıklıkla görülmesine neden olmaktadır. Ticarileşmenin yanında, ilk önce yayınlamak adına haberlerin yeterince süzgeçten, denetimden geçirilmemesi de bu yayınların halk sağlığı üzerindeki olumsuz etkisinin artmasına sebep olmaktadır."

Dr. Mustafa Yalçın'ın geride bıraktığı mektubun yayınlanmasının gazetecilik etiği açısından sorunlu olduğunu ifade eden Bursa Tabip Odası, intiharı özendirecek yorumlara yer verilmesinin gelecekte intihar vakalarının artmasına sebep olmasından endişe ettiklerini belirterek, yerel ve ulusal medyayı sorumlu yayıncılık ilkelerine uymaya davet etti.

"İntihar yöntemi açıklanmamalı"

Dünya Sağlık Örgütü'nün 2004 yılında gazetecilere yönelik açıkladığı öneriler: 

-İntihar haberleri duygusal olarak ele alınmamalı,

-Haber kısa tutulmalı, kurbanın ruhsal bir rahatsızlığı varsa belirtilmeli,

-İntihar yöntemi açıklanmamalı, olay yerinin fotoğrafı yayınlanmamalı,

-İntihar açıklanamaz olarak gösterilmemeli,

-İntihar iflas, sınavda başarısız olma veya cinsel istismar sonucu doğan bir yöntem olarak gösterilmemeli,

-İntihar kurbanlarını, intihar davranışını onurlandıracak şekilde yansıtmaktan kaçınılmalı,

-Haberde ruh sağlığı hizmetleri ve yardım hatlarının iletişim bilgileri duyurulmalıdır.

Aynı şekilde Türkiye Basın Konseyi Meslek İlkeleri'nde, "İntihar olayları hakkında haber çerçevesini aşan ve okuyucu veya izleyiciyi etki altında bırakacak nitelikte ve genişlikte yayın yapılmamalıdır. Olayı gösteren fotoğraf, resim veya film yayınlanmamalıdır" ifadeleri yer almaktadır. Yürürlükteki 5187 sayılı Basın Kanunu'nun 20. Maddesi de intihar olayları hakkında, haber vermenin sınırlarını aşan, özendirici yazı ve resim yayımlayanların cezalandırılmasını öngörmektedir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.