SON DAKİKA
Hava Durumu

Barış Atay: Gelin, hep beraber bir sol ittifak kuralım

Sol partilerin bir araya gelerek ittifak kurma fırsatını kaçırmaması gerektiğini dile getiren Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay, "Biz artık umut etmek istemiyoruz. Gelin, hep beraber bir ittifak kurmayı başaralım diyoruz" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 22.11.2021 16:19
Haber Güncellenme Tarihi: 22.11.2021 16:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Barış Atay: Gelin, hep beraber bir sol ittifak kuralım

PELİN AKDEMİR /BURSAPORT

TİP Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Barış Atay, 'Halk Buluşması'nı pazar günü saat 13:00'da Bursa Akademik Odalar Birliği'nde Bursalılarla gerçekleştirdi. 3.bir ittifakın, sol ittifakın kurulması gerektiğini dile getiren Barış Atay, birçok sosyalist partinin içinde olduğu bir ittifakı arzu ettiklerini söyledi. Sol politikaları gözeten bir ittifaka ihtiyaç olduğunu dile getiren Atay, "Ya böyle bir ittifak kurulur, bu ittifak bunun öncüsü olur. Ya da bu ittifak yine kurulamaz, bir fırsat daha kaçırılır. Yine var olan bir ittifakın bunun sözcülüğünü yapması umuduna bağlarız kendimizi. Biz artık umut etmek istemiyoruz. 'Gelin, hep beraber bir ittifak kurmayı başaralım' diyoruz" ifadelerini kullandı.  

3. ittifakın kurulduğuna ilişkin çıkan habere yönelik Atay, "İttifakın kurulduğunu söyleyemeyiz. Sol Parti'nin, EMEP'in HDP'nin, EHP'nin, birçok sosyalist partinin içinde olduğu bir ittifakı arzu ettiğimizi söyleyebiliriz. Sonuç itibariyle Millet İttifakı, Türkiye'deki toplumsal taban açısından belli bir yeri tutuyor. Bu, fikirsel ya da ideolojik olarak baktığımızda sağ, demokrat, laik bir kanadı temsil ediyor. Fakat sol politikalardan yana bunu gözetebilecek Türkiye'deki emekçi kesimin haklarının söylemlerini başa koyabilecek bir ittifak yok" diye konuştu. Atay, arzu ettikleri gibi sol bir ittifak kurulamaması durumunda yapacaklarını, "Biz, HDP'yle bir ittifak kurarak seçim çalışmalarına devam etmeyi teorik olarak planlıyoruz" sözleriyle anlattı.  

'HDP'SİZ BİR İTTİFAK KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL'

EMEP ve Sol Parti'nin habere ilişkin açıklamasına değinen Atay, EMEP'in de kendileri gibi 'HDP'siz bir ittifakın kabul edilir olmadığını' söylediğini, Sol Parti ile görüşmelerinden sonra mutabakat sağlamayı düşündüklerini aktardı. Atay, ittifak değerlendirmesine, "Türkiye'de aslında toplumsal olarak en güçlü olabilecek ittifak modellerinden biri, bu bahsettiğim ittifakın içinde kendini sosyal demokrat olarak tanımlayan CHP'nin de olması" sözlerini ekledi.  

'İLK İŞİN PARLAMENTER SİSTEME DÖNÜŞ OLMASI İNTİHAR OLUR'

Barış Atay, Türkiye'de sosyalist partilerin nerede konumlanacağını, AKP- MHP iktidarının gitmesinden daha önemli bir sorun olarak tanımladı. İktidar değişikliğinin göründüğüne işaret eden Atay, parlamenter sisteme dönülmesine ilişkin, "Türkiye'de parlamenter sistem hiçbir zaman doğru bir sistem olarak yürümedi. Mesele sistemin ne olduğuyla ilgili değil anlayışla ilgili" dedi. İktidarın değişmesinden sonra ilk taleplerinin meclis tüzüğünün değişmesi olacağını belirten Atay, şunları söyledi: 

"Türkiye'deki Başkanlık sisteminin ne kadar garabet bir sistem olduğunu hepimiz gördük. Bu kadar yetki inanılmaz bir şey tabi. Millet İttifakı iktidarı alırsa ve yapacağı ilk iş parlamenter sisteme geri dönüş olursa intihar olur. Erdoğan'ın kendine yonttuğu yetkilerle AKP'nin 20 yıllık iktidarındaki dejenerasyonu düzeltmek zorunda. Sonra parlamenter sisteme geçilecekse geçilmeli. Millet İttifakı bu yetkileri kullanmalı. Yoksa düzeltemeyiz."  

'BİZ HELALLEŞMEYECEĞİZ, HESAPLAŞACAĞIZ'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'helalleşme' söylemini değerlendiren Atay, şöyle konuştu: 

"AKP- MHP iktidarının ve o iktidarın oluşmasına yol açmış sürecin bütün mimarlarının yargılanabilmesi için bir basınç yaratabilecek öğe sol-sosyalistlerdir. Ana akım muhalefet hesaplaşma konusunda çok gönüllü değil. AKP, bize bir hayat borçlu. Biz hayat mücadelesi veriyoruz. O yüzden 'Sen, benim yerime helalleşmeye karar veremezsin' diyorum. Biz helalleşmeyeceğiz, hesaplaşacağız"  

'AKP BU SENE 288 MİLYON LİRA HAZİNE YARDIMI ALIYOR'

Türkiye'de siyasetin feodal bir yapıya sahip olduğunu ifade eden Atay, Gezi'nin başka türlü bir siyaset beklentisinin olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. Atay, sosyalist partilerde Gezi'nin yarattığı dinamizmin etkisinin olduğunu vurguladı. Atay, Türkiye'deki siyasete yönelik eleştirilerde bulundu:   

"Meclisin bu kadar vitrin olabildiğini görmemiştik. Siyaset Türkiye'de daha çok magazinsel olarak takip edilir. Bir diğer dinamikse ekonomik mesele. Sadece AKP'nin bu sene alacağı yıllık hazine yardımı 288 milyon lira. Türkiye İşçi Partisi hazine yardımı alamayan bir parti. Kürsü hakkı meselesi. 5 dakika konuşma yapabilmek için 50 dakika kavga ediyoruz. Müthiş bir eşitsizlik meselesi ama sistem bunu bilinçli olarak dizayn etmiş. Siyaseti ana akımlaştıran, büyük partilerin yanında küçük partilerin temsiliyetini yok sayan bir anlayış."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.