SON DAKİKA
Hava Durumu

Artvinliler HES'lere karşı dayanışmada

Artvin Sanat Kültür ve Sosyal Dayanışma Derneği'nin (AS-DER) geleneksel dayanışma yemeğinde bir araya gelen Artvinliler, Artvin'de HES'lere karşı verilen mücadeleye destek verdiler.

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2015 23:57
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2015 23:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Artvinliler HES'lere karşı dayanışmada

Artvin Sanat Kültür ve Sosyal Dayamışma Derneği'nin (AS-DER) geleneksel dayanışma yemeği Kırcı Otel'de geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Buluşmada, Artvin'de doğayı tahrip eden Hidro Elektrik Santralleri'ne (HES) karşı verilen mücadeleye destek çıktı.

Sanatsal, kültürel etkinlikleri ile dikkat çeken AS-DER gecesinde konuşan Dernek Başkanı Tahsin Yazıcı, günümüz insanının birbirine ve doğaya yabancılaştığını söyledi. Doğaya ve insana yabancılaşan insanın, insan ilişkilerinin yerine daha çok alışveriş yapmayı daha çok tüketmeyi, televizyon izlemeyi ve bilgisayarı koyduğuna dikkat çeken Yazıcı, "Doğayı ve insan ilişkilerini hayatımızdan çıkardığımızda hayatımızda bir anlamsızlık ve boşluk oluşmuştur" dedi.

"Günümüz modern hapishanesi olan alışveriş merkezleri yaşam alanımız olmuş, insan ilişkilerinin yerini 'sanal' iletişim almıştır" diyen Yazıcı, şunları söyledi:

"İşte bize dayatılan bu yaşam şekline hayır diyor ve alternatif yaşamı örgütlemenin mümkün olduğunu düşünüyoruz. İnsanın doğaya yabancılaşmasının önüne geçmenin tek yolu doğa ile tekrar ilişkiye geçmek. İnsanın insana yabancılaşmasının önüne geçmek için de sanatın büyük bir rolü olduğu bilinciyle derneğimizde sanatsal ve kültürel çalışmalar yapıyoruz. Her şeye inat bize dayatılan yaşam şekline, kaderimizmiş gibi gösterilmek istenen yoksulluğa, yolsuzluğa, adaletsizliğe, her türlü ayrımcılığa karşı tavır alıp farklı bir yaşam biçimi örmeliyiz.

AS-DER Başkanı Tahsin Yazıcı

Küresel sermaye her yere uzanıyor

Küresel sermaye sınırları aşarak yerli işbirlikçileriyle beraber Artvin ve Anadolu'nun güzelliklerini yok etmek istiyor, nerde ucuz iş gücü nerde yer altı ve yer üstü zenginlikleri varsa oraya yerleşiyor. Bu nedenle Artvin'in dağlarına barajlar yaparak ekolojiyi tahrip ediyor, HES'ler yaparak hem sularımıza el koyuyor hem doğayı katlediyor. Artvin Kafkasör Turizm Koruma ve Geliştirme Bölgesini de kapsayan Cerattepe mevkiinde bulunan madenleri çıkartmak için Artvin ilinin tamamen yok olmasını göze alabiliyor. Biz Artvinliler olarak değil, birer çevreci bilinciyle bunların karşısında durmalıyız. Biz şovenizmin bataklığına ve hemşehricilik tuzağına düşmeden ya da kırk parçaya bölünerek değil birleştirerek çevre ve insan hakları için birlikte mücadele etmeliyiz.

Bursa'nın da Artvin gibi yeşili çok, suları soğuk ve havası temiz diye Bursa'ya göç ettik. Ama bugün baktığımızda Bursa'nın ne yeşili ne soğuk suyu nede temiz havası kaldı. Uluslararası sermaye ve yerli işbirlikçileri Bursa'yı talan etmekten, yok etmekten geri durmuyorlar.

Bütün bunlara dur dememiz ve yaşadığımız bu memlekete gerçek anlamda sahip çıkmamız gerektiğine inanıyorum. Çünkü yaşadığımız kentin havası ve suyu kirlendiğinde bizde beraberinde kirleniyor ve insani değerlerimizi kaybediyoruz."

Müzik dersi alan öğrencilerin yaptığı müzik ilgiyle dinlendi

Gecede, AS-DER'de müzik dersi alan öğrenciler ile Grup İskele ile AS-DER Gitar Grubu sahne aldı, Mehmet Çınar da söylediği türkülerle geceye renk kattı.

Dayanışma gecesine Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile çeşitli siyasi partilerin milletvekili adayları da katıldı. Açık artırmaya çıkarılan bir tablo 1150 lira ile CHP Milletvekili Adayı Orhan Sarıbal'a kalırken, bazı hediyelerin verildiği çekilişte toplanan paraların da HES'lere karşı açılan davaların mahkeme masrafları için Artvin'e gönderileceği belirtildi.

AS-DER'in gecesine yoğun katılım oldu

Açık artırmaya çıkarılan tabloyu CHP Milletvekili adayı Orhan Sarıbal aldı

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.