SON DAKİKA
Hava Durumu

Yüzbinler 2 yıl sonra 1 Mayıs için alanlarda

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle tüm yurtta yüzbinler 2 yıl sonra alanlara indi. Bursa'da binlerce kişi Altıparmak'tan Kent Meydanı'na yürüdü.

Haber Giriş Tarihi: 01.05.2022 15:13
Haber Güncellenme Tarihi: 01.05.2022 20:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Yüzbinler 2 yıl sonra 1 Mayıs için alanlarda

Bursa'da bazı sendikalar ve sivil toplum örgütlerinin düzenlediği 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları, Atatürk Stadyumu Meydanı'nda toplanan grupların Kent Meydanı'na yürüyüşe geçmesiyle başladı. Darmstad Caddesi'nde devam eden yürüyüş, Kent Meydanı'nda sona erdi.

Koronavirüs salgını nedeniyle iki yıldır meydanlarda kutlanamayan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü için bu yıl yoğun katılım oldu. Ancak Türk-İş salgın gerekçesiyle kutlamalara katılmadı.

Yürüyüş sırasında çeşitli sloganlar atılırken, Gezi Davası’ında çıkan karar da protesto edildi. "Her yer Taksim her yer direniş" sloganlarıyla yürüyen kitlenin yürüyüşü yaklaşık 2 saat sürdü. Kontrol noktalarından miting alanına alınan katılımcılar, halay çekip şarkılar söyledi.

Millet İttifakı'nın CHP'li Bursa Büyükşehir Başkan Adayı Mustafa Bozbey, alanda gruplarla fotoğraf çektirdi.

Halkların Demokratik Partisi, yürüyüş öncesi halay çekti.

Alanda toplanan katılımcılar, işten çıkarılan Acarsoy Tekstil işçilerine destek sloganları attı.

"Gezi her yerde, Gezi milyonlardır"

Ortak basın açıklamasını 1 Mayıs tertip komitesi adına DİSK Birleşik Metal İş Sendikası üyesi Gül Hasret Irmak Arslan okudu. "Gezi bu ülkenin yüz akıdır, direniş sembolüdür" ifadeleriyle Gezi davasında verilen karara tepki gösterdiklerini belirten Arslan, "Gezi her yerde, Gezi burada, Gezi bizleriz, Gezi milyonlardır" dedi. 

Düzenin yaşamı ve gezegeni tehdit eden bir felakete dönüştüğünü söyleyen Arslan'ın açıklamasından bazı kısımlar şöyle:

"Gölgesini satamayacağı ağacı kesen kapitalist barbarlığın yarattığı yıkımın faturasını milyonlarca insan canlarıyla, doğa ise geri dönüşü olmayan tahribatlarla ödüyor. Nükleer, termik, jeotermik santraller, siyanürlü maden aramaları, atmosfere, toprağa salınan zehirli gazlar, zehirli atıklar ekolojik krizi derinleştiriyor, yeni pandemilere yol açıyor. Emperyalist savaşlar her geçen gün daha geniş coğrafyalara yayılıyor, savaşın alevleri işçi ve emekçileri yakıyor. 

Şovenizm, cinsiyetçilik, ırkçılık ve mezhepçilik krizi yönetmenin bir yolu olarak ülkemizin ve halkın geleceğini tehdit ediyor.

Sınıfsal eşitsizliklerin yanı sıra toplumsal cinsiyet eşitsizliği de derinleşiyor, kadınların omuzlarına yıkılan hane içi iş ve bakım yükü artıyor. Kadına yönelik şiddet tırmanıyor. Kadınlar bir yandan işsizliğin, bir yandan esnek çalışma biçimlerinin ve güvencesizliğin hedefi haline geliyor. Bu ateşten günlerde kadınların güçlendirilmesi gerekirken, İstanbul Sözleşmesi gibi kazanımlar iktidarın hedefi oluyor."

"Tek adam rejiminin sona ermesi tüm kesimlerin ortak talebidir"

Ortak mücadeleye atıfta bulunulan açıklamada, "Tek adam rejiminin sona ermesi, demokrasi ihtiyacı ve köklü bir değişim talebi mutlu bir azınlık dışında tüm kesimlerin ortak talebidir." denildi.

Ayrıca, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda ise HAK-İŞ Konfederasyonu Bursa İl Başkanlığı öncülüğünde bağlı şube başkanlarıyla birlikte 1 Mayıs kutlaması gerçekleştirildi.

Bursa Kent Meydanı'ndaki 1 Mayıs kutlamalarına yoğun katılım oldu

Bursa'daki 1 Mayıs kutlamalarına bazı sivil toplum örgütleri de katıldı.

Eskişehir

Eskişehir'de bazı sendikalar ile siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, Atatürk Bulvarı'nda toplanarak sloganlar eşliğinde Odunpazarı Meydanı'na yürüdü.

Gruplar, meydandaki etkinliğin ardından dağıldı.

Balıkesir

Bahçelievler Mahallesi'nde bulunan Çarşamba Pazarı'nda toplanan çalışanlar, Kuvayi Milliye Meydanı'na kadar yürüdü.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan etkinlik, tertip komitesi adına Kristal-İş Şube Başkanı Tangüder Tatar'ın konuşmasıyla sürdü.

Etkinlik, katılımcıların müzik eşliğinde halay çekmesiyle tamamlandı.

Kütahya

Kütahya'da Zafer Meydanı'nda toplanan Hak-İş Konfederasyonu üyeleri 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutladı.

Hak-İş Konfederasyonu İl Başkanı ve Hizmet-İş Sendikası Kütahya Şube Başkanı Sabahattin Ödemiş, burada yaptığı konuşmada, daha fazla dayanışma, daha çok refah, istihdam, iş güvenliği ve sağlığı, örgütlü toplum ve daha güçlü bir Türkiye için meydanlarda olduklarını söyledi.

Emekçilerin üretmeye devam edeceğini belirten Ödemiş, "Hak-İş olarak 1 Mayıs’ta ülkemizin, bölgemizin ve küremizin bütün emekçileri, mağdurları, mazlumları ile tüm insanlık adına dayanışmamızı yinelemek için buradayız." ifadelerini kullandı.

Yalova

1 Mayıs Tertip Komitesi tarafından düzenlenen etkinlik, Deprem Anıtı'ndan 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'na kadar yapılan yürüyüşle başladı.

Geniş güvenlik önlemleri altında meydana gelen grup, yapılan üst kontrollerinin ardından kutlama yapılacak alana alındı. Ellerinde çeşitli pankartlar taşıyan ve sloganlar atan gurup, yapılan konuşmaların ardından müzik eşliğinde halaylar çekip eğlendi.

Çanakkale

Çanakkale’de eski Salı Pazarı mevkisinde toplanan çok sayıda katılımcı burada İnönü Caddesi’ne doğru yürüdü.

Buradan Cumhuriyet Meydanı'na gelen vatandaşlar katılım sırasına göre içeriye alındı

Geniş güvenlik önlemleri içindeki kutlamalar olaysız şekilde sona erdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.