SON DAKİKA
Hava Durumu

Yargıtay Başsavcısı'ndan HDP'nin Hazine hesaplarına bloke talebi

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı AYM'de kapatma davası süren HDP'nin Hazine yardımı bulunan hesaplarının bloke edilmesini talep etti.

Haber Giriş Tarihi: 19.12.2022 20:18
Haber Güncellenme Tarihi: 19.12.2022 20:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Yargıtay Başsavcısı'ndan HDP'nin Hazine hesaplarına bloke talebi

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) açılan kapatma davasıyla ilgili Anayasa Mahkemesi'nden talepte bulundu.

HaberTürk TV Ankara Temsilcisi Fevzi Çakır'ın edindiği bilgiye göre Başsavcı Şahin, HDP'nin Hazine yardımı bulunan hesaplarının bloke edilmesini talep etti.

Şahin, HDP'nin kapatılması istemiyle iddianame hazırlamış 843 sayfalık iddianamede, 451 partili hakkında siyasi yasak talep etmişti.

İVEDİLİKLE GÖRÜŞME TALEBİ

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin talebinin gerekçesini şu sözlerle özetledi:

"7 Haziran 2021 tarihli iddianamemiz ve 29 Kasım 2021 tarihli esas hakkındaki görüşümüzde ayrıntılarıyla açıklanan ve davalı partinin terör örgütü ile organik bağını gösteren eylem ve söylemlerine devam ettiği anlaşılmakla, sadece partinin ihtiyaçları veya parti çalışmalarında kullanılmak gayesiyle verilen devlet yardımlarının parti faaliyetleri dışında terör örgütünün amaçları doğrultusunda kullanılmasının engellenmesi bakımından bu yardımların geri alınmasındaki olası güçlükler gözetilerek, devlet yardımlarının bulunduğu banka hesabına tedbiren bloke konulmasına karar verilmesini yeniden talep etmek zarureti hasıl olmuştur.

Davalı parti ile ilgili açılan davada delillerin toplandığı ve karar aşamasına geldiği de gözetilerek; davalı parti hakkında kapatma kararı veya devlet yardımından yoksun bırakılma kararı verilmesi halinde ödenen ya da ödenecek devlet yardımının harcanma ihtimali nazara alınarak; talebimizin ivedilikle görüşülüp, devlet yardımının bulunduğu banka hesabına dava süresince tedbiren bloke konulmasına karar verilmesi kamu adına arz ve talep olunur."

MHP GÜNDEME GETİRMİŞTİ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli geçtiğimiz ay Anayasa Mahkemesi’ni daha fazla gecikmeye meydan bırakmadan kapatma kararı vermeye çağırmış bu çağrıyı MHP yöneticilerinden de Meclis’te dile getirenler olmuştu.

MHP’nin arka arkaya sürecin hızlandırılması çağrısı yapmasında siyasi partilere yapılacak Hazine yardımı da önemli bir etken durumunda. 2023 yılı bütçesi kapsamında yapılacak hazine yardımı ocak ayının 10’unda hesaplara yatırılmış olacak.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız bu durumu bütçe görüşmelerinde gündeme getirdi, davada Hazine yardımından yoksun bırakma ya da kapatma gibi bir karar çıkarsa 540 milyon TL'lik Hazine yardımı iadesinin nasıl olacağını sordu. Yıldız, "Bunu bir kasıtla falan söylemiyorum. Mahkeme öyle ya da böyle hukuka, akla, vicdani kanaatine göre bir an önce karar vermelidir" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.