SON DAKİKA
Hava Durumu

'Veteriner hekimler kuduz tehdidine karşı savunmasız!'

Bursa'da tedavi ettiği kedinin ısırdığı veteriner hekimin, 24 saat içinde yaptırması gereken kuduz aşısını Bursa'da ve Balıkesir'de bulamadığı ileri sürüldü.

Haber Giriş Tarihi: 31.12.2022 13:21
Haber Güncellenme Tarihi: 31.12.2022 13:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Veteriner hekimler kuduz tehdidine karşı savunmasız!'

Bursa'da tedavi ettiği kedinin ısırdığı veteriner hekimin, 24 saat içinde yaptırması gereken kuduz aşısını Bursa'da ve Balıkesir'de bulamadığı belirtildi. Halk sağlığının ciddi anlamda tehdit altında olduğunu kaydeden Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal, yetkilileri bu konuda gerekli önlemleri almaya davet etti.

Hastanede kuduz aşısının olmadığını gösteren belgeyi paylaşan Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal, şunları kaydetti:

“Nilüfer ilçesinde 27 Aralık 2022 tarihinde bir meslektaşımız, muayenehanesine getirilen bir kedi tarafından tırmalanmış ve ısırılmıştır. Kuduz aşısı yaptırmak isteyen meslektaşımız gerekli yerlere başvurduğunda Bursa'da kuduz aşısı bulunmadığı gerçeği ile yüzleşerek, ‘Geçmiş olsun. 24 saat içinde kuduz aşısı yaptırmanız gerekiyor. En yakın ile gidip aşınızı yaptırın’ yanıtını almıştır.

Bunun üzerine derhal Balıkesir'e ulaşan meslektaşımız orada da aşı bulunmadığı yanıtını almıştır. Ve 24 saat içinde olması gereken aşıya ulaşamamıştır. Bursa Veteriner Hekimler Odası olarak ilimizde kuduz aşısı olmadığını belgeleri ile kamuoyuna açıklamaktan dolayı üzüntü ve kaygı duymaktayız. Hayvan sağlığı, refahı ve halk sağlığı için çalışan veteriner hekimler bile kuduz aşısına erişemiyorsa, 2023'e girmeye hazırlandığımız şu günlerde sağlıklı bir toplumdan bahsedebilir miyiz?

Bu vahim olay başka gerçekleri de gözler önüne sermesi açısından önemlidir. Biz veteriner hekimler her gün bu gibi tehditlerle yüz yüze çalışıyoruz. Klinikler, belediyeler, fakülteler, gıda işletmeleri, tarım il-ilçe müdürlükleri gibi görev yerlerimiz farklı da olsa, veteriner hekim ya da stajyer/intern veteriner hekim de olsak durum değişmemektedir. Hepimiz, her gün başta kuduz olmak üzere zoonotik (hayvandan insana bulaşan) hastalıklarla yüz yüzeyiz. 

Toplum sağlığı ve hayvan refahı için yaşamı desteklerken verdiğimiz yaşam mücadelemizin görülmesini ve bizi hayattan koparabilecek tehditlerin yok edilmesini talep ediyoruz.

Yaşatmak için yaşamamız gerekmektedir. Bu bizim en temel hakkımızdır. Güvencesiz çalışma koşulları hayatımızı tehdit etmektedir.

Sağlık hizmeti verdiğimiz halde sağlık çalışanı statüsünde değerlendirilmeyişimiz kabul edilemez bir durumdur.

Ülkemizin en büyük illerinden birinde veteriner hekimlerin bile kuduz aşısına erişemediği bir durumun ortaya çıkması son derece çarpıcıdır. Toplum sağlığını korumak ve hayvan refahını savunma görevini yerine getirme iradesindeki veteriner hekimler başta olmak üzere toplumumuzda yaşayan tüm bireyler her nerede yaşıyorsa kuduz aşısına erişebilmelidir. 

Bundan sonraki süreçte, stajyer/intern veteriner hekimler ile klinisyen tüm hekimlerin koruyucu amaçla kuduz aşısı olmalarını sağlamak için girişimlerimizi başlattık, bu konuda Türk Veteriner Hekimleri Birliği süreci yürütecek.

Koruyucu sağlık hizmetlerinin merkezinde olan bir meslek grubunun koruyucu sağlık hizmetlerinden yoksun tutulması kabul edilemez. Bu konuda yetkili mercilerden de duyarlılık talep etmekteyiz.

Halk sağlığı ciddi tehdit altında! Yetkilileri tedbir almaya davet ediyoruz."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.