SON DAKİKA
Hava Durumu

'Uludağ'da talan için yasal engeller kaldırılıyor'

Uludağ’da kurulması planlanan Alan Başkanlığı için Meclis'e gelen kanun teklifi Bursa Çevre Platformu üyeleri tarafından protesto edildi. Açıklamada, “Uludağ’da talanın önünü açmak için yasal engelleri kaldırıyorlar” denildi.

Haber Giriş Tarihi: 10.12.2022 18:48
Haber Güncellenme Tarihi: 11.12.2022 01:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Uludağ'da talan için yasal engeller kaldırılıyor'

Bursa Çevre Platformu üyeleri, Ak Parti milletvekillerinin imzasıyla Meclis'e getirilen 'Uludağ Alan Başkanlığı' kanun teklifini protesto etti. Kanun teklifi, protestolara rağmen Meclis komisyonundan geçti. 

Fomara Meydanı, Ak Parti Bursa İl Başkanlığı önünde yapılan eylemde, “Uludağ’da (T)Alan Başkanlığı istemiyoruz” yazılı pankart açıldı. Platform adına basın açıklamasını Caner Gökbayrak ve Kemalettin Yıldız okudu.

Gökbayrak, komisyondan geçen teklifin, kanunda koruma alanında bulunan Uludağ'ın yapılaşmaya açılabilmesi için Uludağ Milli Parkı’nda 20 milyon metrekare alanın milli park korumasından çıkartılıp Turizm Bakanlığı güdümünde Alan Başkanlığı sistemine devredildiğini açıkladı. "Alan Başkanlığı’nın sınırları Cumhurbaşkanı tarafından sınırsız arttırılabilecek" diyen Gökbayrak, şöyle devam etti:

"Milli Parklar Kanunu ile korunan alanlarda Milli Parklar Müdürlüğü'nden izin almadan hiçbir şey yapılamaz. Uludağ, yerleşim yeri değil, doğal alandır. AKP Hükümeti korumaya muhtaç endemik çiçekleri umursamadan Uludağ’ı turistik yerleşim alanına çevirmek istemektedir. İşte tam da bu nedenle Uludağ’da AKP iktidarlarının yapmak istediği talan, hep gelip Milli Parklar Kanunu'na çarptığı için milli parktan kurtulmak isteniyor."

'AKP'nin Uludağ'ı Davos yapma hayalinin son ürünü'

Yıldız ise şöyle konuştu:

"Uludağ Alan Başkanlığı kanun teklifi AKP'nin Uludağ'ı Davos yapma hayalinin son ürünüdür. AKP Hükümetlerinin Uludağ Milli Parkı'nda çok sayıda korunan alan üzerinde yapılaşma içeren plan değişikliği ve turizm alanı ilan etme gibi talan girişimleri, Bursa Barosu öncülüğünde açılan 20'ye yakın davayla iptal edildi. AKP, bu yapamadıklarını ve daha büyüğünü Sayıştay denetiminden muaf Talan Başkanlığı'nı devreye alınarak yaparak doğa koruma engelini ortadan kaldırmak istiyor."

Alan Başkanlığı sisteminin daha önce Gelibolu ve Göreme Milli Parkları’nda denendiğini söyleyen Yıldız, "Alan Başkanlığı’nın sınır tanımayan, yaptığı yaptık kestiği kestik tutumu rahatsız edici boyutlara ulaştı. Uludağ gibi ekolojik olmasa bile tarihsel önemi nedeniyle geçmişte milli park ilan edilen Göreme Milli Parkı, 2019 ekiminde Kapadokya Alan Başkanlığı’na devredildikten sonra Milli Parklardan devralınan personel baskı ve mobinge uğratılarak 15 uzman personel istifa etmek zorunda bırakıldı." diye konuştu.

Uludağ Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden Prof. Gönül Kaynak ise yıllardır Uludağ''ın floristik yapısı ile ilgili çalışmalar yaptığını, buranın özel bir bölge olduğunu ve korunması gerektiğini belirtti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.