SON DAKİKA
Hava Durumu

'Uludağ'da Alan Başkanlığı istemiyoruz!'

TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu, Türkiye Ormancılar Derneği, DOĞADER, Bursa Akademik Odalar Birliği ve Bursa Barosu, Uludağ'da Alan Başkanlığı kurulmasına yönelik TBMM'ye sunulan yasa teklifine tepki göstererek, Uludağ Milli Parkı'na zarar vereceğini dile getirdiler. 

Haber Giriş Tarihi: 07.12.2022 14:25
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2022 14:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Uludağ'da Alan Başkanlığı istemiyoruz!'

Bursa Akademik Odalar Birliği'nde, Türkiye Ormancılar Derneği Bursa Temsilciliği, TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu, Bursa Akademik Odalar Birliği Dönem Sözcülüğü, Bursa Barosu Başkanlığı, DOĞADER ve Tarım Orkam-Sen Bursa Şube Başkanlığı'nca düzenlenen ortak basın açıklamasına Bursa Barosu Başkanı Av. Metin Öztosun ile Başkan Yardımcısı Av. Aslı Evke Yetkin de katıldı.

Açıklamayı, Türkiye Ormancılar Derneği Bursa İl Temsilcisi Cemal Türeyen okudu. Alan Başkanlığı kurulması istenen Uludağ ile ilgili bilgilendirmeyle başlayan açıklamada, Uludağ'ın 1961 yılında Milli Park ilan edildiği, 13 bin 24 hektar büyüklüğündeki koruma alanının 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu hükümleri kapsamında yönetildiği hatırlatıldı. Birçok bilimsel araştırmanın da yapıldığı Uludağ Milli Park'ının yüzde 71'inin tamamen orman örtüsü ile kaplı olduğu, geriye kalan bölümün ise sadece Uludağ'da yetişen ve dünya literatüründe yer alan 32 endemik türün bulunduğu alpin çayır alanları ile kayalık alanlar olduğu belirtildi. Yıl boyunca ziyaretçi sayısının 2 milyonu bulduğu belirtilen Uludağ'ın ayrıca Bursa'nın içme su kaynaklarının tamamına yakınını barındırdığı da hatırlatılarak şöyle denildi:

“Güzellikleri anlatılmakla bitmeyen bu doğa cenneti, Alan Başkanlığı ile büyük ölçüde tahrip edilecek ve geri dönüşü olmayan sonuçlar doğuracaktır.

Alan Başkanlığı için hazırlanan kanun teklifinde belirtilen komisyon ve danışma kurulunda yer alacak üyeler ağırlıklı olarak turizm ve ticaret sektörü temsilcilerinden oluşmaktadır. Bu komisyonun alanda yapacağı uygulamaların Uludağ'ı korumaya yönelik olmayacağı açıktır. Alan Başkanlığı ile yönetme biçiminin olumsuz örnekleri Kapadokya'da görülmektedir.

Uludağ Milli Parkı'nın endemik türlerinin ağırlıklı olarak bulunduğu 2100 hektarlık bölümünün yönetimi, kurulması istenen Alan Başkanlığı'na devredilecek ve bu alanda Milli Park Yasası uygulanamayacaktır.

Alan Başkanlığı'nın içerisindeki hazine ile kamu kurum ve kuruluşlarının mal varlıkları üzerinde tam yetkili olması, bu sınırlar içerisindeki gerçek ve tüzel kişilere ait taşınmaz mallar ile tesisleri kamulaştırma yetkisine sahip olması, burada yapılacak her tür ve ölçekte planların hazırlanması, uygulanması ve buna benzer daha nice kararların alınması ve uygulanması yetkileri ile donatılmış Alan Başkanlığı projesinin, Uludağ Milli Parkı'na çok büyük zararlar vereceği aşikardır.

Bu alanda yapılacak yeni otel zincirleri, yeni yerleşim yerleri, otoparklar, yeni yollar ve artacak nüfus, mevcut doğal dokuya büyük zararlar verecektir.

Bursa'mızı besleyen su kaynakları kirlenecek, endemik türler yok olacak, artacak yapılaşma sonucu bacalardan çıkan sıcaklık, Uludağ'ın kış aylarındaki ortalama ısı değerini olumsuz yönde değiştirecektir.

Bu nedenlerle Uludağ'da Alan Başkanlığı kurulmasının, Uludağ'ımıza ve dolayısıyla Bursa'mıza getireceği olumsuzluklar nedeniyle Uludağ'da Alan Başkanlığı kurulmaması ve Milli Park olarak yönetilmeye devam edilmesi konusunu kamuoyuna saygı ile arz ederiz.”

Açıklamanın ardından Bursa Barosu Başkanı Av. Metin Öztosun da, Anayasada ormanları koruyan hükümlerin çiğnendiğine dikkat çekip, Bursa Barosu olarak Uludağ'ın korunması için akademik meslek odaları ve sivil toplum örgütleriyle birlikte hukuksal zeminde verdikleri mücadeleyi bundan sonra da sürdüreceklerini söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.