SON DAKİKA
Hava Durumu

Uludağ Alan Başkanlığı Meclis'te; İlk 5 madde kabul edildi

AKP Bursa milletvekillerinin imzasıyla verilen Uludağ Alan Başkanlığı kanun teklifinin Meclis'teki görüşmelerinde ilk 5 maddesi kabul edildi.

Haber Giriş Tarihi: 17.01.2023 22:07
Haber Güncellenme Tarihi: 18.01.2023 11:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Uludağ Alan Başkanlığı Meclis'te; İlk 5 madde kabul edildi

AKP Bursa milletvekillerinin imzası ile 25 Kasım’da Meclis’e sunulan 13 maddelik ‘Uludağ Alanı Hakkında Kanun Teklifi’ 10 Aralık'ta gerçekleşen Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda kabul edilmişti. Genel Kurul'da görüşülen kanun teklifinin ilk beş maddesi kabul edildi.

Kabul edilen maddelere göre, Uludağ Alanı'na kontrollü girişi ve alanın güvenliğinin sağlanması esas olacak. Ulaşım, giriş kontrolü, alan güvenliğinin sağlanması, parklarına ve ziyaretçi merkezlerinde ödenecek ücretler ile Uludağ'dan faydalanma koşullarına yönelik usul ve esaslar, Uludağ Alan Başkanlığınca belirlenecek.

Uludağ Alanı'nda korunması gereken taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarına ilişkin yapılacak her tür plan, proje, uygulama, iş ve işlemler, Uludağ Alan Komisyonu kararları uyarınca yürütülecek.

Uludağ Alanı'nda yapılacak uygulamalar; meri planlar, geçiş dönemi koruma esasları, kullanma şartları Uludağ Alan Komisyonu kararlarına göre yürütülecek. Uludağ Alanı'nda her türlü aykırı uygulamanın giderilmesini sağlamak, aykırı uygulamaya konu yapı ve tesisleri yıkmak veya yıktırmak Uludağ Alan Başkanlığının yetkisinde olacak.

Uludağ Alanı'nda kömür ve akaryakıt depoları, sanayi ve benzeri tesisler kurulamayacak. Ancak bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce Maden Kanunu hükümlerince işletme ruhsatı almış alanlarda, Alan Komisyonunca belirlenecek kriterlere uyulması kaydıyla kazanılmış haklar korunarak faaliyetler sürdürülebilecek. Bunun dışında madencilik faaliyetleri yapılamayacak, entegre tesislere yer verilemeyecek.

Uludağ Alanı'ndaki kamu hizmetlerinde kullanılan bina ve tesisler, kamu konutları ile Tarım ve Orman Bakanlığınca yapılan veya yaptırılan tüm yapı ve tesisler dışındaki Hazinenin özel mülkiyetinde veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmazlar, orman sayılan yerler ile daha önce Milli Parklar Kanunu gereğince tespit ve ilan edilen yerler, talep etmesi halinde Uludağ Alan Başkanlığına tahsis edilecek. Genel kolluk kuvvetlerine tahsisli veya bunların kullanımında olan taşınmazlar hakkında bu hüküm uygulanmayacak.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YETKİLİ OLACAK

Uludağ Alanı'nda bulunan Hazine ile kamu kurum ve kuruluşlarının özel mülkiyetindeki taşınmazların satışı, trampası, kiraya verilmesi, işletilmesi, işlettirilmesi, ön izin verilmesi ve üzerlerinde irtifak hakkı kurulması, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin kiraya verilmesi, işletilmesi, işlettirilmesi, ön izin ve kullanma izni verilmesi gibi işlemler Uludağ Alan Başkanlığının uygun görüşü alınarak yapılacak. Ancak bu taşınmazlardan turizm amaçlı kullanılmasında yarar görülenlerin tahsisi, kamulaştırılması, kiralanması, işletilmesi, işlettirilmesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkili olacak.

Uludağ Alanı'nda zilyetlik, imar veya ihya yoluyla toprak kazanılamayacak.

Uludağ Alanı'ndaki yabani ağaçlık alanların bakımı ve korunması ile yangın, hastalık ve zararlılarla mücadelede Tarım ve Orman Bakanlığınca destek ve işbirliği sağlanacak. Uludağ Alanı için özel yangın söndürme planı yapılacak ve uygulanacak.

Uludağ Alanı'nda gerçekleştirilecek turizm amaçlı sportif faaliyetler ile alana ilişkin işletmecilik faaliyetlerini yapma, yaptırma, izin verme ve denetleme yetkisi Uludağ Alan Başkanlığında olacak.

Planların gerektirdiği her türlü hizmet ve faaliyetler ile koruma, yönetim, işletme, tanıtım, sportif, eğlenme ve dinlenme hizmetleri için gerekli her türlü altyapı ve diğer tesislerin yapılmasında, yaptırılmasında ve işletilmesinde, işlettirilmesinde ve bu işlemlerin ilgili belediye başkanlıkları ile koordineli şekilde yürütülmesinde Uludağ Alan Başkanlığı yetkili kılınacak.

Uludağ Alanı sınırlarında kalan yerlerdeki gerçek ve tüzel kişilere ait taşınmaz mallar ile her türlü tesisler, onaylı uygulama imar planına göre hazırlanacak projelerin gerçekleşmesi için Uludağ Alan Başkanlığınca kamulaştırılabilecek.

Uludağ Alanı'nda her tür ve ölçekte planların hazırlanması, yenilenmesi ve değiştirilmesi işlemleri Uludağ Alan Başkanlığınca yürütülecek. Bu planlar, Uludağ Alan Komisyonu'nun uygun görüşü, Kültür ve Turizm Bakanı'nın oluru uyarınca Uludağ Alan Başkanlığınca yapılacak onama sonrasında yürürlüğe girecek.

Düzenlemenin yürürlüğe girmesinden sonra ilgili diğer idarelerce yeni plan onaylanamayacak.

Teklifin ilk 5 maddesinin kabul edilmesi sonra TBMM Başkanvekili Celal Adan, alınan karar gereği çalışma süresinin tamamlandığını belirterek, birleşimi, saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

KANUN TEKLİFİNİN GERİ ÇEKİLMESİ İÇİN EYLEMLER DÜZENLENDİ

Bursa Su Kolektifi, Uludağ Alan Başkanlığı kanun teklifinin geri çekilmesi için şehrin çeşitli bölgelerinde imza toplamış, Meclis'e göndermişti. 14 Ocak cumartesi günü FSM Bulvarı'nda yürüyüş gerçekleştirilmişti.

1961 yılında Uludağ'ın Milli Park statüsü aldığını ifade eden AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, görüşmelerde yaptığı konuşmasında, "Uludağ'da pistlerin yetersizliği, kar üretme tesislerinin yapılamamış olması nedeniyle sezonun 4 ayla sınırlı kalması, park ve trafik sorununun artması gibi sebeplerle diğer kış turizm merkezlerinin yanında gün geçtikçe cazibesini yitirmiştir. Uludağ alanının bütüncül bir bakış açısıyla planlanmasını ve yönetilmesini sağlamak, yetki karmaşasını ortadan kaldırmak, ihtiyaçlara en kısa sürede etkin çözümler üretebilmek için Alan Başkanlığı kurulması hedeflenmektedir." diye konuştu.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Meclis'teki konuşmasında "Uludağ, Bursa'nın, Türkiye'nin en önemli doğal kaynağı. Bursa'nın yüzde 80 su ihtiyacını karşılayan ana gövde. Bu yasa Uludağ Alan Başkanlığı değil Uludağ Talan Başkanlığı. Meclis'i göreve çağırıyorum. Bu yasayı derhal geri çekin, Uludağ'ı özgür bırakın." ifadelerini kullandı. 

İYİ Parti Ankara Milletvekili Ayhan Altıntaş, "Milli Parklar Genel Müdürlüğü, sadece Uludağ'ı mı yönetemiyor? Eğer sorun Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nde ise neden müdürlük düzeltilmiyor?" diye sorarak önergenin kabul edilmemesini belirtti. 

HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, "Milli Parklar Müdürlüğü'nden izin almadan Uludağ'da normalde hiçbir şey yapılamıyor. Alan Başkanlığı ile tek amaç bunun önünü açmak. Milli Park statüsünde olan büyük bir alan ranta açılıyor. İktidar, ne oldu da yetki karmaşasında olduğu iddiasında bulunuyor?" diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.