SON DAKİKA
Hava Durumu

'Ülke, Orta Çağ karanlığına döndürülmek isteniyor'

Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Neslihan Binbaş, Bursa’da Gençlik Meclisi’nin ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ atölyesi üzerinden belediyenin hedef alınmasını 'planlı bir saldırı' olarak değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 16.12.2022 11:12
Haber Güncellenme Tarihi: 16.12.2022 11:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Ülke, Orta Çağ karanlığına döndürülmek isteniyor'

PELİN AKDEMİR / BURSAPORT

Nilüfer Kent Konseyi Gençlik Meclisi’nin ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ atölyesi, artan tepkilerin güvenlik tehdidine dönüşmesi nedeniyle 2 Aralık'ta ertelendi. Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Neslihan Binbaş ve Nilüfer Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkanı Tuğba Can ile son dönemde etkinliklerine yönelik artan baskıları konuştuk. Binbaş ve Can, toplumsal cinsiyet eşitliği üzerine daha önce defalarca kez atölye çalışması düzenlenmesine rağmen ilk kez böyle bir tepkiyle karşılaştıklarını söyledi. Tehdit ve hakaretlere yönelik, suç duyurusunda bulunduklarını aktaran Binbaş, belediyenin hedef gösterilmesinde son aylardaki atmosferin etkili olduğunu belirtti.

Nilüfer Kent Konseyi Gençlik Meclisi, Toplumsal Gönüllüler Vakfı'yla (TOG) birlikte 3-4 Aralık’ta Gençlik Evi’nde ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ atölyesi düzenleyecekti. Kadın-erkek arasında toplumdaki eşitsizlikler, ayrımcılıklar, kadına şiddete karşı hukuki yolların konuşulacağı atölyeye katılacak kişilerin belirlenmesi için bir önceki hafta duyuru yapılmıştı. En fazla 25-30 kişinin katılacağı bir buçuk gün sürecek bir atölye çalışması olacaktı. Duyuru yapılır yapılmaz beş saat içinde sosyal medya hesaplarından etkinliğe hedef alan yaklaşık 2 bin mesaj atıldı.

ATÖLYE GÜVENLİK GEREKÇESİYLE ERTELENDİ

Sosyal medyanın yanı sıra bazı yayın organlarında Nilüfer Belediyesi’nin LGBTİ için özel merkez kurduğuna yönelik haberler yayımlandı. Daha sonra öğrenildiğine göre Yeniden Refah Partisi, kaymakamlığa suç duyurusunda bulunarak çalışmanın iptaline ilişkin dilekçe vermişti. İçişleri Bakanlığı da LGBTİ merkezi iddiasına ilişkin CHP’li Nilüfer Belediyesi hakkında ön inceleme başlatıldığını duyurdu. Nilüfer Kent Konseyi’nin konuya ilişkin yapılan basın açıklamasına da bir grup tarafından tekbir getirilerek müdahale edildi. Toplumsal Gönüllüler Vakfın’dan gelecek konuşmacılar can güvenliğinin olmadığı gerekçesiyle atölyeye katılmaktan vazgeçti. 2 Aralık’ta Gençlik Evi’ne düzenlenen saldırı ile atölye çalışması güvenlik gerekçesiyle ertelendi.

GENÇLİK EVİ’NE GECE SAATLERİNDE BASKIN

2 Aralık gece saatlerinde az sayıda üniversite öğrencisi Gençlik Evi’nde ders çalışırken bir grup tekbir getirerek içeriye girmek istedi. Güvenliği aşarak içeriye giren grup, çektikleri fotoğrafları sosyal medya üzerinden tehdit amaçlı kullandı. Grup, tekbir getirerek “3 Aralık'ta atölye yapılırsa burayı yakarız, burayı sapkın düşüncelere mezar edeceğiz” ifadelerini kullanarak merkezde bulunan ‘Gökkuşağı’ isimli salonun isminin değiştirilmesini istedi. Olayın ardından Nilüfer Kent Konseyi savcılığa suç duyurusunda bulundu.

SALDIRILAR PLANLI

Toplumsal cinsiyet eşitliği üzerine daha önce defalarca atölye çalışmalarının düzenlenmiş olmasına rağmen böyle bir tepkiyle karşılaşmadıklarını ifade eden Binbaş, saldırıların planlı olduğunu söyledi. Binbaş, atölye çalışması üzerinden Nilüfer Belediyesi ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin hedef alınmasını şöyle değerlendirdi:

“Tasarlanmış, bahane aranmış bir projenin ürünü gibi duruyor. Buradan çıkaracağımız tek sonuç, önümüzdeki bir yıla ilişkin ayrıştırma ve yarılma politikalarıyla ilgili olacağı. Sadece kent konseyine yapılan bir eleştiri olsaydı ‘yanlış anlaşıldık’ diye düşünürdük. Birçok asılsız haberle beraber “Nilüfer Belediyesi LGBTİ merkezi açtı” denilerek saldırının yönü değişti. Herhalde bu seçim çalışmasında başka yerlerde de sık sık karşımıza çıkacak. Böyle olmasını da istemiyoruz ama bu tarz yarılmaları sağlamakla ilgili bir çalışma diye düşünüyorum.”

‘ORTA ÇAĞ KARANLIĞINA GERİ DÖNDÜRÜLMEK İSTENİYOR’

Çalışmadan belediyenin de sosyal medya üzerinden haberi olduğunu belirten Binbaş, “Belediyeye saldırma zemininde kullanılması seçim arifesinde olmasından kaynaklıdır muhtemelen” dedi.

“İnatla kadınların, çocukların, ötekilerin haklarını savunmaya devam etmeliyiz” diyen Binbaş, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda susmama çağrısında bulunarak, “Zaman tünelinde geriye alınmış gibi. 100 kişilik bir grup tekbir getirerek, nefretle bize bakarak basın açıklaması yaptılar. Orta çağ karanlığına geri döndürülmek isteniyor bu ülke” diye konuştu.

‘ALAKASIZ BİR KONU NEDENİYLE GENÇLİK MECLİSİ’NE SALDIRILMASI AKIL DIŞI’

Nilüfer Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkanı Tuğba Can, atölye çalışmasını düzenlemelerinin sebebini “15-29 yaş sınırı arasında her gencin gönüllü olarak katılabileceği bir oluşum Gençlik Meclisi. Gençleri bilinçlendirmek amacıyla bu atölye çalışmasını düzenleyecektik. Biz, gençler olarak böyle bir tepki beklemiyorduk. Amacımız, herkese eşit şekilde yaklaşarak dayanışma oluşturmaktı” sözleriyle aktardı.

“Haksızca yapılan yorumlar, gençleri toplumdan uzaklaştırmalarına sebep oldu” diyen Can, tehdit ve hakaretler nedeniyle gece uyuyamadıklarını, stres yaşadıklarını söyledi.

Türbanlı olduğu için türbanı üzerinden “Sen nasıl türbanlısın, sen helak olacaksın” gibi ifadelerle kendisine hakaretler edildiğini anlatan Can, “Bir grubun, alakasız bir konu üzerinden Gençlik Meclisi’ne saldırması akıl dışı. Bizim tek ideolojimiz herkese eşit mesafede davranmak. O yüzden bizde anti hiyerarşik bir yapılanma var. Burada herkes gönüllü, kimse kimseden üstün değil” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.