SON DAKİKA
Hava Durumu

Üç Fidan Bursa'da çeşitli etkinliklerle anıldı

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilişlerinin 50. Yılında Bursa'da Gençlik Örgütleri, 68’liler Bursa Platformu, Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi'nin düzenlediği etkinliklerle anıldı.

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2022 23:02
Haber Güncellenme Tarihi: 06.05.2022 01:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Üç Fidan Bursa'da çeşitli etkinliklerle anıldı

1968 kuşağının devrimci gençlik önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilişlerinin 50. Yılında Bursa'da Gençlik Örgütleri, 68’liler Bursa Platformu, Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi düzenlediği yürüyüş ve Üç Fidan Parkı'ndaki etkinlikle anıldı.

Fatih Sultan Mehmet Bulvarı'ndaki Nilüfer Kent Konseyi önünden saat 19.00'da harekete geçen kalabalık Üç Fidan Parkı'na kadar sloganlar eşliğinde yürüdü. Polis ekipleri yürüyüş grubu çevresinde koruma önlemi alırken, Üç Fidan Parkı'nda toplanan bir grup ülkücü, parkta Ramazan ayında alkollü içki içildiğini ileri sürerek burada anma yapılmasına izin vermeyeceklerini söyleyip engellemek istedi.

Gruptaki bir kişinin elinden satırı alan polis ekipleri ülkücüleri önce parktan çıkardı, ardından grubun lideri olduğunu söyleyen kişinin "o benim reisim" dediği kişi ile yaptığı telefon görüşmesi sonrası bölgeden uzaklaştırdı. Bu sırada grubu yönlendiren kişinin polise, "Ben ocak başkanıyım ellerini çek, bana dokunma. Burada yarın içki içilmeyecek bize söz verin, içilirse tekrar buraya geliriz. Burada anma yapılmasına nasıl izin veriyorsunuz” söylediği dikkat çekti.

Nilüfer Kent Konseyinden Üç Fidan parkına yapılan yürüyüşte sık sık, “Yusuf, Hüseyin Deniz sürüyor sürecek mücadelemiz”, “Emperyalistler işbirlikçiler 6’ncı Filoyu unutmayın”, “Barbarlık yenilecek direnen halklar kazanacak” sloganları atıldı. Yürüyüş boyunca evlerin balkonlarına çıkan kişiler alkışlarla yürüyüşe destek verdi.

Erdem: İdamların hepsine karşıyız

Yürüyüş grubunun Üç Fidan Parkı'na gelmesinden sonra 68’liler Bursa Platformu adına konuşma yapan Betül Kuyucu, “Onlar öğrenci liderliğinden halk önderliğine öyle bir ateş yaktılar ki 50 yıldır sönmedi. İnançları, yoldaşlık bağları, cesaret ve öz verileri hedefimize ulaşıncaya kadar kuşaktan kuşağa aktarılacak” dedi.

Daha sonra kürsüye çıkan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, “Çok karanlık dönemlerden geçtik. Savaşlar, darbeler gördük ama bana göre bu ülkenin en karanlık gecelerinden biri 5 Mayıs 1972 gecesidir” dedi. Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam cezalarının Meclis'te oylandığı sırada Adalet Partisi sıralarından "Üçe üç" şeklinde sesler yükseldiğini hatırlatarak, "Biz Adnan Menderes'in, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu'nun idamlarına da karşıyız." diye konuştu.

Nilüfer Kent Konseyi adına konuşan Neslihan Binbaş ise, “Denizler özgürlük bayrağını Türkiye’de en yükseğe taşıdılar. Emperyalizme ve savaş baronlarına karşı yurtlarını yerli ve yabancı sermayeye karşı en iyi şekilde korumaya onlara en güzel cevabı eylem ve yürüyüşleriyle verdiler” ifadelerini kullandı.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da “Deniz’in, Yusuf’un, Hüseyin’in ne kadar onurlu bir mücadele verdiklerini bugün bir kez daha görüyoruz. 6’ncı Filoyu limanlarımıza yanaştırmak istemeyen o devrimcileri tek tek katlettiler” diye konuştu.

“Gençlik emperyalist kuşatmaya karşı mücadelesinden vazgeçmeyecek”

Gençlik Örgütleri adına yapılan ortak açıklamada da, “Denizler fiili olarak aramızdan ayrılmıştır. Ancak yaşadıkları dönemde de bugün de sadece ülkemiz gençliğine değil tüm dünya gençliğine önder olmuşlar, ülkemiz ve dünya halkları onları bağrına basarak yaşatmıştır. Bugün burada sadece Denizleri değil, Denizleri kurtarmak için hayatlarını feda eden başta Mahir Çayan olmak üzere tüm Kızıldere şehitlerini, 68 gençlik önderlerinden ser verip sır vermeyen İbrahim Kaypakkaya’yı da anıyoruz” ifadeleri yer aldı.

Denizler'in bundan tam 50 yıl önce bağımsız, demokratik bir ülke, eşit ve özgür bir gelecek mücadelesinin en öndeki temsilcileri oldukları için idam edildiği ifade edilen açıklamada, “Liselerde, üniversitelerde demokratik-bilimsel eğitim mücadelesi büyüyor. Emperyalizme ve onun politik-ideolojik hegemonyasına boyun eğmemek, başka bir dünyanın mümkün olduğunu göstermek de hem Türkiye hem dünya gençliği açısından önümüzdeki dönemin belirleyici momentlerinden biri olacak. Gençlik dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de de emperyalist kuşatmaya, onların temsilcilerine karşı mücadelesinden vazgeçmeyeceğini, özlemlerine ve geleceğine sahip çıkacağını gösteriyor, gösterecektir” denildi.

“6 Mayıs yas günü değil mücadele günü”

“Bugün Denizlerin anısını yaşatmak, milyonlarca işçinin emekçinin pandemi ve iş cinayetlerinde ölmesine, hayatları boyunca yoksulluk içinde yaşamasına, gençlerin hayatlarının işsizlik kıskacında daralıp kaybolmasına karşı mücadele etmekten geçmektedir” ifadelerine yer verilen açıklama şöyle son buldu:

"Denizleri idam ettiren ve onların takipçisi sermaye güçleri hâlâ iktidarda, bu nedenle onların sömürü düzenlerini yerle bir edene, başka bir dünyayı yaratana, dünya halklarının özlemlerine ulaşana kadar her 6 Mayıs’ta Denizlere verdiğimiz sözü tutmak için, emperyalizme ve onların yerli iş birlikçilerine karşı mücadeleyi sürdüreceğiz. Aradan geçen 50 yıl boyunca her 6 Mayıs yas günü değil mücadele günü olarak yer tuttu takvimlerde. Bu yıl da bir kez daha yolsuzluk ve yağma düzenine, savaş çığırtkanlığına, baskı ve sömürüye karşı binlerce Deniz binlerce Yusuf binlerce Hüseyin olup mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz."

Anma etkinliği, A. Tuncer Sümer, Atilla Özsever ve Musa Kaplan’ın katılımıyla “50. Yılında devrim ateşini yakanlar” formu ile devam etti. Forum sonrası Aşık Sinem Bacı tarafından bir dinleti yapıldı. Ardından “Devrim Yolcuları” belgesel gösterimi yapıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.