SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye tarihi bir seçim yapıyor

Türkiye bugün 16 Nisan 2017'de yapılan referandumla yapılan anayasa değişikliği sonrasında ilk seçime gidiyor. Başbakanlık olmadığı olmadığı yeni sistemde hükümeti cumhurbaşkanı seçilen isim kuracak. Yeni sistemin nasıl işleyeceği, nelerle karşılaşılacağı yarından itibaren karşımıza çıkacak.

Haber Giriş Tarihi: 24.06.2018 05:09
Haber Güncellenme Tarihi: 24.06.2018 05:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Türkiye tarihi bir seçim yapıyor

Türkiye bugün tarihi öneme sahip bir seçime gidiyor. Yurt içinde 56 milyon yurttaşın 180 bin sandıkta kayıtlı olduğu seçimlerde sandık güvenliği için muhalefet çalışmalarını tamamladı. Muharrem İnce ve Meral Akşener, seçimi YSK'nin önünde izleyecek.

Parti genel başkanları ve cumhurbaşkanı adayları oylarını kullanıp seçim sonuçlarını Ankara'da takip edecek. Resmi sonuçlar, Muharrem İnce ve Meral Akşener'in de önünde bekleyeceğini açıkladığı YSK tarafından açıklanacak. Adil seçim Platformu, Ankara'da sandığın adaleti için sonuçları izleyecek. CHP Genel Merkezi'nde ise ayrıca bir seçim izleme merkezi kuruldu. YSK'nin verilerine göre bugün yurtiçinde toplam 56 milyon 322 bin 632 seçmen, 180 bin 65 sandıkta oy kullanacak. Türkiye genelinde seçmenler, bugün saat 08.00-17.00 saatleri arasında sandık başına gidecek.

Son dakika uyarıları

Seçmenler, üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan, kimliği tereddütsüz ortaya koyan, resimli, resmi nitelikteki belgelerden biriyle oy kullanılabilecek. Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kâğıdının getirilmesi zorunlu olmayacak. Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak. Seçmenler, cumhurbaşkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulundukları iki oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa atacak. Önce cumhurbaşkanı seçimine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.

Liderler nerede?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul'da Saffet Çebi İlkokulu'nda oyunu kullanacak. Başbakan Binali Yıldırım da oyunu İzmir'de Bahar Yıldırım İlkokulu'nda kullanacak. Erdoğan ve Yıldırım'ın seçim sonuçlarını Ankara'da takip etmesi bekleniyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, oyunu Ankara Çukurambar'daki Arjantin İlkokulu'nda kullanacak. Kılıçdaroğlu seçim sonuçlarını ise parti genel merkezinde takip edecek. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de oyunu Ankara'da kullanacak. Bahçeli, Ankara Anıttepe Ortokulu'nda sandığa gidecek. Ardından seçim sonuçlarını parti genel merkezinden takip edecek. cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce ise memleketi Yalova'da Saffet Çam Ortaokulu'nda oyunu kullanacak. İnce daha sonra Ankara'ya gelerek seçim sonuçlarını takip edecek. İYİ Parti Genel Başkanı ve cumhurbaşkanıadayı Meral Akşener ve Vatan Partisi Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Doğu Perinçek ise oyunu İstanbul'da kullanacak adaylar arasında yer alıyor. Saadet Partisi Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Temel Karamollaoğlu, Ankara'da Çankaya Lisesi'nde oyunu kullanacak. HDP'nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş da oyunu tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi'nde kullanacak.

Sonuçlar saat 21.00'den sonra

Bugün, saat 06.00'dan 24.00'e kadar alkollü içki satılamayacak, içkili ve umumi yerlerde alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak, eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek. Çay bahçeleri de kapalı olacak. seçim yasaklarına ve kurallara uyulmak şartıyla oy verme günü saat 18.00'den sonra alkollü içki servisi yapılmayan düğün düzenlenebilecek. Radyolar ve her türlü yayın organlarınca seçim günü saat 18.00'e kadar seçim ve seçimsonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak. Radyolarda ve her türlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatleri arasında ancak YSK tarafından seçimle ilgili verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek. seçim günü bütün yayınlar saat 21.00'den sonra serbest olacak ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00'den önce de yayımların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.

İki aday YSK'de

Seçim sonuçları için her parti kendi genel merkezinde izleme merkezi kuracak. CHP'nincumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin ise oyunu Yalova'da kullandıktan sonra YSK'nin önüne gelmesi bekleniyor. İYİ Parti Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener'in de daha önce "YSK'de abidik gubidik olursa o YSK'nin önüne koyacağım bir sandalye. O sonuçlar doğru çıkıncaya kadar oturacağım. Jiletle kazıyamayacaklar beni" açıklamasını yapmıştı.

Sonuçlar iki merkezden

Resmi sonuçlar YSK'den açıklanacak. Ancak, sandıklardan çıkan sonuçların adil bir şekilde sonuçlara yansıtılması için Ankara'daki iki merkezde yoğun bir çalışma yürütülecek. Bu merkezlerden biri CHP'nin Parti Meclisi (PM) salonu. CHP ve Millet İttifakı'nı oluşturan partilerin temsilcileri, Adil seçim Platformu oluşturan STK'lerle birlikte Ankara'daki "Adil seçim Basın ve İletişim Merkezi"nde sonuçları takip edecek. Tüm sandıklardan gelecek sonuçlar bu merkez aracılığıyla kamuoyuyla paylaşılacak. sandıkbaşından haber geçecek olan müşahit/muhabirler, yani müşabirler edindikleri bilgileri merkeze aktaracak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.