SON DAKİKA
Hava Durumu

TMMOB Bursa'dan Su Paneli: 'Her damla su değerli'

Bursa'da düzenlenen Su Paneli'nde su tüketimi, tarımsal sulama ve su yönetimi tartışıldı. Bilinçsiz su tüketimi eleştirilirken, sürdürülebilirlik ve tasarruf önlemleri konusundaki öneriler paylaşıldı. Panelde "Su, elektriğin fiyatından daha pahalı olmalı" önerisi dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 13.05.2025 15:22
Haber Güncellenme Tarihi: 13.05.2025 17:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
TMMOB Bursa'dan Su Paneli: 'Her damla su değerli'

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Bursa İl Koordinasyon Kurulu tarafından Su Paneli düzenlendi.

Bursa Akademik Odalar Birliği'nde (BAOB) TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu tarafından gerçekleştirilen Su Paneli'nde bilinçli su tüketimi, tarımsal sulama ve su yönetimi konuları ele alındı.

Ziraat Mühendisi Prof. Dr. Erkan Yaslıoğlu'nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde, Bursa Uludağ Üniversitesi'nden Yüksek Mimar Prof. Dr. Filiz Şenkal Sezer kamu yapılarında ve konutlarda bilinçli su tüketimine sürdürülebilir bakış, Bursa Teknik Üniversitesi'nden Peyzaj Mimarı Dr. Volkan Müftüoğlu yağmuru kendi döngüsünde yönetebilmek, Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan Tarımsal Sulama, Bursa Uludağ Üniversitesi'nden Tekstil Mühendisi Dr. İdil Yiğit susuz boyama yöntemleri ve Kimya Mühendisi Ali Uluşahin sürdürülebilirlik kıskacında su yönetimi konuları hakkında bilgiler verdi.

'SU ELEKTRİKTEN DAHA PAHALI OLMALI'

Bursa Uludağ Üniversitesi'nden Yüksek Mimar Prof. Dr. Filiz Şenkal Sezer, sürdürülebilirlik kavramının gelecek nesilleri düşünerek kaynakları verimli kullanmak olduğunu açıklayarak anlatımına başladı. Sezer, dünya üzerinde yaklaşık yüzde 71'inin su ile kaplı olduğunu, bunun yüzde 3'nün tatlı su kaynağı olduğunu belirtti. 

Aşırı ve bilinçsiz su tüketiminin olduğunu belirten Sezer, "Su tasarrufu yapmak zorundayız" dedi. Nilüfer ilçesinde yapmış oldukları çalışmalardan örnekler veren Sezer, belediye, kaymakamlık gibi 15 kamu binasında su tüketimine ilişkin bir çalışma yaptıklarını belirtti. Arızalı sistemlerin sürekli su akıtmaya devam ettiğini, ciddi bir su kaybı yaşandığını belirten Sezer, su tasarrufu konusunda yüzde 40'nın önemli bir önlem almadığını söyledi. Sezer, kamu yapılarında sensörlü muslukların, eko duş başlıklarının, tasarruflu sifonların kullanımının, tesisat onarımlarının yüzde 40'a varan oranda su tasarrufu sağlanabileceğini belirtti. 

Yüksek gelir grubu, orta gelir grubu ve düşük gelir grubu konut alanlarındaki aileler ile su tüketimine yönelik bir çalışma yaptıklarını söyleyen Sezer, çalışma sonucunda, elektrikli ev aletlerinin su tüketimini azalttığı belirterek, düşük gelir gruplarında bulaşıkların elle yıkandığını ve bunun da su tüketimini arttırdığını belirtti. 

Yüksek gelir grubunda daha az sayıda insan olmasına rağmen en çok su tüketen grubun olduğunu söyleyen Sezer, su faturası düşük geldiği için su tüketiminin yüksek gelirle aileler tarafından önemsenmediğini söyledi. Sezer, "Suyu parayla ölçtüğümüz takdirde asla sonuca ulaşamayız. Su faturalarını düşük buluyorum. Bence elektrikten daha pahalı olmalı" dedi. 

Sezer, konutlarda su tüketimini azaltmak için neler yapılması gerektiğini anlattı. Sezer, her kurumun ve her bireyin bilinçli su tüketimi alışkanlığı edinmesi, su tasarrufuna yönelik kentsel politikaların olması gerektiğini belirtti. Sezer, "Her damla su değerli" diyerek konuşmasını tamamladı. 

'YAĞMUR TANESİNİN HER BİR DAMLASININ ÖNEMİNİ ANLATMALIYIZ'

Bursa Teknik Üniversitesi'nden Peyzaj Mimarı Dr. Volkan Müftüoğlu, "Yağmurun peşinden bakmamalıyız. Her bir yağmur tanesinin bizim için ne kadar değerli olduğunu artık anlatmalıyız" diyerek anlatımına başladı. Bursa'nın şiddetli kurak illeri içerisinde olduğunu belirten Müftüoğlu, buna rağmen şiddetli taşkınlarla da karşılaşıldığını aktararak, 'su döngüsü' kavramını açıkladı. 

Yağmur suyunun geleneksel yöntemlerle kentlerden uzaklaştırıldığını anlatan Müftüoğlu, günümüzde havanın her yerine aynı miktarda yağış düşmediğini kullanılan geleneksel hesaplama yöntemlerinin değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Yüzey akış miktarının yönetilememesi nedeniyle taşkınların ortaya çıktığını söyleyen Müftüoğlu, kentsel alanlarda yağmur suyunun yararlı hale getirilmesinin önemli olduğunu belirtti. Bio tutma alanları, yağmur bahçeleriyle, çayır örtüyle kaplanmış yağmur hendekleri, sarnıçlar, çatı bahçeleri, seviye dağıtıcılarla yağmur suyunun tutulduğunu ve toprağa geçirilmesinin sağlandığını, yeraltı suyunun beslendiğini anlatan Müftüoğlu, görsellerle ve yurt dışından örneklerle yağmur suyunun nasıl toplandığını anlattı. Müftüoğlu, "Havadaki nemden bile su sağlamaya çalışıyoruz. Hatta siyah su, kanalizasyon suyunun arıtılarak kullanılması dahi konuşuluyor. Yağmur suyunu sadece geleneksel yöntemlerle değil ekolojik çözümlerle de yönetebiliriz" dedi. 

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'in yerine Başkan vekili Mustafa Orkun Gazioğlu, "Mustafa Bozbey, önceden kendi küçüklüğü döneminde yetmişli yıllardan bahsediyor. Bursa'da ortalama 5-10 metre seviyesinde su çıkarken şu anda 250 metreler seviyesine düşmüş bir yeraltı suyu kaynağımız var. Bakarsanız 50 yılda gelinen nokta anlamında inanılmaz bir kayıp. Benim tahminim 50 yıl sonra su kaynağı, bugün değerli maden dediğimiz altından, gümüşten çok daha değerli bir kaynak haline gelecek. Suyun kıymetini bilmeli" diye konuştu. 

Konuşmaların ardından konuşmacılara plaketleri takdim edildi. Panel, verilen aranın ardından ikinci kısmıyla devam etti. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.