SON DAKİKA
Hava Durumu

TMMOB Bursa: Bu karar zeytinliklerimizin ölüm fermanıdır

TMMOB Bursa, zeytinliklerin maden işletmesine açılmasına tepki gösterdi. Açıklamada, Maden Yönetmeliğinde yapılan değişikliğin zeytinliklerin ölüm fermanı olduğu ifade edildi.

Haber Giriş Tarihi: 07.03.2022 21:56
Haber Güncellenme Tarihi: 08.03.2022 09:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
TMMOB Bursa: Bu karar zeytinliklerimizin ölüm fermanıdır

Maden Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, ‘zeytinlik’ olarak kayıtlı olan bölgelerde ve madencilik faaliyetinin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda, bitiminde rehabilite edeceğini taahhüt etmesi şartıyla maden faaliyeti yapan kişilerin zeytinlikleri kullanmasının önü açılmıştı. 

TMMOB Bursa tarafından Bursa Akademik Odalar Birliği'nde yapılan basın açıklamasında, "Maden Yönetmeliğinde yapılan değişiklik zeytinliklerin ölüm fermanıdır" denildi.

Açıklamada, "Yönetmelik değişikliği ile, tarım alanlarını, meraları, zeytinlikleri, ormanları korumak yerine enerji amaçlı kömür ve jeotermal faaliyetlerde belli şirketlere yönelik yeni imtiyazların gündeme getirilmesi kabul edilemez. Değişiklikte yer alan 'kamu yararı' kavramı geçmişteki olumsuz uygulamalar ortada iken, zeytinliklerin geleceği adına ciddi bir tehlikedir ve kabul edilemez. Faaliyetlerin bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getirme taahhüdü, geçmiş uygulamalar dikkate alındığında işlevsizdir ve kabul edilemez. Asırlık zeytinliklerin belli şirketlerin karı için taşınmaya çalışılması ya da şekilsel yeni zeytinlik dikilmesi taahhüdünün bilimsel hiçbir açıklaması yoktur." denildi. 

Açıklamada, yönetmelik değişikliği ile verilecek yeni izinler için hukuki sürecin işletileceği belirtildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.