SON DAKİKA
Hava Durumu

Staj mağdurları Bursa'da taleplerini dile getirdi

EYT düzenlemesinin ardından kapsam dışı bırakılan staj ve çıraklık mağdurları, Bursa'da yaptığı mitingde taleplerini dile getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 08.01.2023 20:19
Haber Güncellenme Tarihi: 08.01.2023 20:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Staj mağdurları Bursa'da taleplerini dile getirdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin ardından staj ve çıraklık sigortasının kapsam dışı bırakılmasına binlerce kişi tepki gösterdi. Bursa'da bir araya gelen staj ve çıraklık mağdurları, Fomara Meydanı'nda yapılan basın açıklamasıyla taleplerini dile getirdi. 

Eyleme Staj ve Çıraklık Mağdurları Derneği Genel Başkanı Murat Salman’ın yanı sıra CHP Bursa Milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu ile Erkan Aydın, İYİ Parti ve Saadet Partisi Bursa teşkilatlarından temsilciler destek verdi.

Açıklamada, yaşanan mağduriyet süreci şöyle anlatıldı:

“İnsanlara sigorta numarası ve kartı verilmiş ‘yaşıtlarınıza göre avantajlısınız, daha erken emekli olacaksınız’ tarzı telkinlerde bulunulmuştur. Genç yaşta çalışan, ev geçindiren meslek sahibi olarak ülke ekonomisine katkı sağlayan insanlar aktif olarak çalışıp, mesleki eğitim alırken bu sırada kendilerine meslek hastalıkları ve iş kazasına karşın bir sigorta yapılıyor. Staj sigortası adı verilen bu uygulamaya göre siz aktif halde çalıştığınız halde sigortanız eksik yatıyor. Bu sigorta uzun vadeli sigorta kollarını kapsamıyor. 15-16 yaşında insanlardan bu farkı ayırt etmeleri bekleniyor. Örneğin tamirhanede çalışan bir çırağı düşünelim. Haftanın 5 günü sabahtan dükkan açıyor, araba altına yatıyor, eli kesiliyor, yaralanıyor, uzun lafın kısası o iş yerinin bir elemanı olarak çalışıyor. Çırağımız haftalık ücretini alıyor, evinin ihtiyacını karşılıyor, ekonomiye, aile bütçesine katkıda bulunuyor. Peki 30 yaşında bir işçiyle bu çırağın arasında iş açısından ne fark var, neden birinin çalışması emekliliğe başlangıç saylırken, diğeri bu haktan mahrum edilir? Meslek lisesi son sınıfta haftanın 5 günü sanayide çalışan, zorunlu staj yapan bir eleman o iş yerinde üretmiyor mu? O iş yerinin bir parçası değil mi? Bu insanlar çoğu zaman bu iş yerlerinden bugüne kadar bir maaş da alamadılar, üzerine bir de stajları uzun vadeli sigorta başlangıcı sayılmıyor.”

“Bütçeye hiçbir yük oluşturmadan sorunun çözülmesi mümkündür”

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren hak kaybına yönelik talepler ise şöyle açıklandı:

"Anayasanın eşitlik ilkesine dayanarak ve güvenerek diyoruz ki doktor, avukat ve yurt dışı stajyere tanınan imtiyazların biz stajyer ve çıraklara da sağlanması gerekmektedir. Aksi durumda bu hukuksuz ve haksız uygulama için demokratik hak arayışımızdan ödün vermemizi kimse beklememelidir. Çözüm çok kolay ve nettir; 5510 sayılı 1999 öncesi hakların teslim edildiği sosyal güvenlik yasanın içerisine bir madde ile stajyer ve çırakların başlangıç tarihlerinin borçlanılarak sigorta tarihlerinin başlangıç sayılması maddesinin eklenmesidir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.