SON DAKİKA
Hava Durumu

Sendikaya karşı imza toplayan işçiler işten çıkartıldı

Liman-İş’in bağlı olduğu Gemport’ta sendikaya karşı imza toplayan işçilerden 4 kişi işten çıkarıldı. 300’e yakın işçinin istifası üzerine sendika temsilcisi görevden alınarak, 2 işçi işe iade edildi.

Haber Giriş Tarihi: 04.05.2022 11:09
Haber Güncellenme Tarihi: 04.05.2022 16:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Sendikaya karşı imza toplayan işçiler işten çıkartıldı

PELİN AKDEMİR / BURSAPORT

Gemlik ilçesinde Liman-İş sendikasının bağlı olduğu Gemlik Liman ve Depolama İşletmeleri A.Ş.’de (Gemport) gelir adaletsizliğinin düzeltilmesini ve sendika temsilcisinin değişmesini isteyen işçiler, imza topladı. Sendika ve idarenin iş birliğiyle dört işçi işten çıkarıldı. Bunun üzerine bir günde 300’e yakın işçi sendikadan istifa etti. İşçiler, sendika temsilcisinin değişmesi ve iki işçinin işe geri alınmasıyla sendikaya dönseler de ‘işten çıkarılma’ tehdidiyle karşı karşıya kalıyor.

Gemport işçilerine sendika tarafından ocak ayında yüzde 70 zam alınacağı söylendi. Zam oranının belirlenmesinde İşveren ve sendikanın görüşmeleri üç ay sürdü. Üç ayın ardından işveren ve sendika yüzde 58 oranında anlaştı. Bazı kişilere ise yüzde 62 oranında zam olacağı söylendi. İşçiler, zamla birlikte alacakları maaşları daha yüksek beklerken beklentilerinin bin lira altında maaş aldılar. Zammın bazı kişilere daha yüksek yatırılması ise işçiler arasında gelir adaletsizliği yarattı. Öte yandan sendika bünyesinde olmayan, şirketin bünyesinde çalışan işçiler, daha yüksek gelire sahip.

Gelir adaletsizliğinden rahatsız olan ve kendilerini savunmayan sendika temsilcisinin değişmesi için imza toplamaya başladı. İmza toplandığını öğrenen sendika yetkilisi, Gemlik’e gelerek işçilerle toplantı yaptı. Sendika temsilcisinin değişmesini isteyen işçiler, toplantıdan istediklerini alamayınca yürüyerek iş yerini terk etti. İşçilerin yürüyüşünü kurum yetkilileri tepki olarak algıladı. Ertesi gün, 11 Nisan günü Uğur Dalkaç, Yiğit Alp Çağlar, Mahir Şeker ve Fatih Pusmaz işten çıkarıldı.

BİR GÜNDE 300’E YAKIN İŞÇİ SENDİKADAN İSTİFA ETTİ

Dört işçinin işten çıkarılmasının üzerine işçiler, 12 Nisan’da sendikaya karşı imza toplandı. Bir saatte 150 işçi, 24 saat içerisinde de 300’e yakın işçi sendikadan istifa etti. Bunun üzerine sendikadan başka yetkililer işçilerle konuşmaya Gemlik’e geldi. Sendika, işçilerin geri dönmesi için işten çıkarılan işçilerden önce iki kişinin işe iadesi, sonradan iki kişinin işe iadesi yapılması teklifinde bulundu. İşçiler, çalışmaya ihtiyacı olan iki arkadaşları için teklifi kabul ettiler. Gemport’taki Liman-İş’in sendika temsilcisi, temsilcilik görevinden alınarak, işten çıkarılan Mahir Şeker ve Fatih Pusmaz bir hafta sonra işe iade edildi. Yeni sendika temsilcisinin seçilmesi için seçim yapılacak.

Gemport'ta henüz işe iadesi yapılmayan işçilerden Uğur Dalkaç, süreci anlattı.

‘GÖZDAĞI VERMEK İÇİN İŞTEN ÇIKARDILAR’

Gemport’ta 6 yıldır RTG operatörü olarak çalışan Uğur Dalkaç, henüz işe iadesi yapılmayan iki işçiden biri. Süreci kendisinin başlattığını söyleyen Dalkaç, sendikayla tekrar uzlaşılmasına rağmen iş yerinde işçilere yönelik baskıların arttığını anlattı. Dalkaç, işten çıkarılma süreçlerine ilişkin, “Ben sendikayla görüşmüştüm. Sendika çıkardı bizi işten. Fatih Şeker ve Mahir Pusmaz alakaları yokken gözdağı vermek için işten çıkarılmışlardı” dedi.

Dalkaç, iki arkadaşlarının işe dönmesi için sendikanın teklifini kabul etmek zorunda kaldıklarını belirterek, “İçerde korku imparatorluğu var. İnsanları ‘işten çıkarırız’ diyerek korkutmaya başladılar. İdare ve sendikanın baskıları da devam ediyor. Sendika, yasal hakkımız olan dilekçe vermeyi bile işverene karşı tepki olarak gösteriyor” diye konuştu.

‘İŞÇİNİN HAKKINI ARAMASINA ALIŞMAMIŞLAR’

Dalkaç, genel direktörün 6 aydır iş yerinde çalışmasına rağmen tanımadıklarını şu sözlerle ifade etti: “Beyaz yakayla aramızda öyle mesafe var ki birbirimizi tanımıyoruz. İşçinin hakkını aramasına alışmamışlar. Ezmek daha kolaylarına geliyor. Herkes kendi iradesiyle imza attı. Herkes o kadar sisteme karşı ki. 3 aylık maaşlarımızı bile doğru hesaplamadılar. Eksik yatırılan maaşların üzerine tekrar maaş yatırdılar. Beyaz yakanın böyle bir çürümüşlüğü var.”

Kurum ve sendika yetkililerinin işçilerin örgütlenmek için yaptıkları telefon yazışmalarını işçilere karşı tehdit olarak kullandıklarını söyleyen Dalkaç, şöyle konuştu: “İş yoğunluğumuz çok. İşçiye destek olması gereken sendika, beyaz yakayla birlikte hareket ediyor. Sendikacının işçiyle fotoğrafı yok, beyaz yakayla fotoğrafları çok. Beyaz yakayla yakın olup bir yerlere gelmeyen sendikacı yok.”

İşçiler, Dalkaç ve Çağlar’ın işe iade edilmesi için dilekçeler vermeye devam ediyor. Diğer işçiler, süreç hakkında gazeteye konuşmak istemedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.