SON DAKİKA
Hava Durumu

Polis Gezi Parkı'na müdahale etti

Polis, protestoculara yönelik olarak "dağılın"anonsu yaptı, ardından Gezi Parkı'na tazyikli su ve gaz bombalarıyla müdahale etti.

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2013 21:54
Haber Güncellenme Tarihi: 15.06.2013 21:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Polis Gezi Parkı'na müdahale etti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yarına kadar süre tanıdığı Gezi Parkı'ndaki protestoculara polis akşam saatlerinde müdahale etti. Müdahale sırasında yaralanmalar olurken Gezi Parkı'nın ilk anda önemli ölçüde boşalırken, protestocular Divan Oteli'ne ve Elmadağ'da çeşitli yerlere sığındılar.

Erdoğan'ın Ankara'daki konuşmasında bir gün süre vermesinin ardından sürpriz olarak karşılanan müdahale öncesinde polis, "Kanunsuz eylem yapıyorsunuz, son uyarımız, dağılın" anonsları yaptı ve ardında parkta bulunan yaşlı, kadın ve çocukların dışarı çıkarılması gerektiğini duyurdu. Bu anonsun ardından Gezi Parkı'na müdahale başladı. TOMA araçları, bugün protestocular tarafından bariyerlerin kaldırıldığı Gezi Parkı'nın girişine su sıkmaya başladı. TOMA'ların arkasında yer alan çevik kuvvet ekipleri de parka girdi. Biber gazından etkilenenler çevre otellere sığındı.

Parka müdahale sürerken İstiklal Caddesi'nden Taksim'e çıkılmasına izin verilmedi. Müdahalenin ardından Gezi Parkı önemli ölçüde boşaldı.

Müdahale sırasında yaralanan bir kişi ambulansla hastaneye nakledildi.

Güncellemeler:

02:56 Taksim'de göstericilere sapanla bilye atan bir sivil :

https://www.facebook.com/photo.php?v=10151516214005748

02:54 Gazeteci Işıl Cinmen aktarıyor:

Gaza maruz kalan Alman Yeşiller Partisi başkanı Claudia Roth: "Şahidim. Savaş gibiydi. Kadın, çocuk demeden insanların üzerine gaz atıyorlar."

02:22 Vali Mutlu, Twitter'dan yazdığı mesajda, "provokatörlerden" iki kişinin silah kullandığını iddia ediyor.

02:18 NTV muhabiri ve sosyal medyada pek çok aktivist, Divan Öteli önünde Jandarma TOMA'larının protestoculara saldırdığını aktarıyor:

https://vine.co/v/hBApHJlOQVT

(Fotoğraf: @tugbatekerek /Twitter)

01:30 Hurriyet Daily News'ün haberine göre, Egemen Bağış, bu akşam katıldığı bir televizyon programında polisin Taksim'e girmeye çalışan herkese terörist muamelesi yapılacağını söyledi.

01:20 NTV muhabiri, Fikirtepe'de köprüden Taksim'e geçmek isteyen kitleye karşı polisin barikat kurduğunu ve "Geri dönün ve eyleminizi Bağdat Caddesi'nde yapın, geçite izin verilmeyecek" anonsu yaptığını bildiriyor.

01:17 Divan Oteli'nde gönüllü doktorlar ve tıp öğrencileri yaralıları tedavi ediyor. Otelin önüne sık sık ambulans geliyor.

T24'ün haberine göre, Koç ailesi kaynakları, Ali Koç'un, 'Divan Otel'in kapısı kapanır, otele polis alınır ve otelde yardımlar kesilirse ordaki herkesi işten çıkartacağımızı söyledim' dediği iddiasını yalanladılar.

01:05 KESK'in açıklaması:

Taksim Gezi Parkı'nda bugün yaşanan polis saldırısı bir vahşettir.

Gezi Parkı'ndaki insanlara yaşlı çocuk demeden polis acımasızca saldırmıştır.

Daha önce açıkladığımız gibi, demokratik tepkimizi göstermek için bugün ve yarın sokaklardayız, meydanlardayız!

* Bundan sonraki sürece ilişkin yapacağımız eylem ve etkinlikler (grev dahil) yarın (pazar) Yürütme Kurulumuzun değerlendirmesi ardından duyurulacaktır.

HER YER TAKSİM HER YER DİRENİŞ!

0:58 Taksim Dayanışması'nın Twitter hesabından:

Doktorların uyarısı: Tomadan sıkılan asite maruz kalanlar t-shirtlerini değiştirip karbonatlı su ve bepanthen kullanmalı

00:51 Divan Oteli'ne bırakılan kayıp çocuklar için bir sayfa açıldı:

http://divandakicocuklar.wordpress.com/

00:46 Divan Oteli'ne müdahale devam ediyor.

00:44 Polis şu an İstanbul'un ve Türkiye'nin birçok yerinde sokağa çıkan yüzbinlerce kişiye "marjinal gruplar" olduklarını söylüyor ve "Dağılın" anonsu yapıyor.

00:42 CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu:

00:30 TEM'de binlerce kişi Taksim'e yürüyor.

00: 29 Vali Mutlu'nun attığı tweet:  'Toplam 44 yaralı vardır ve ağır olan hiçbir yaralı yoktur. Bütün yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.'

00:28 İstanbul'da polis sokağa çıkan yüz binlerce kişiye saldırırken, AKP'li Burhan Kuzu'nun attığı tweet:

"Daha önce bir çok ülkeye devrim ihraç eden Soros ve Sharp gezi parkı tezgahında hedefine ulaşamadı.Bu sefer tam hava aldılar."

00:26 Kadıköy'den yola çıkan büyük bir kitle Boğaziçi Köprüsü'nden Taksim'e geçmek için polisin yolu açmasını bekliyor:

00:11 Kadıköy'den Boğaziçi Köprüsü üzerinden Taksim'e yürümek isteyen binlerce kişilik kitlenin önü Fikirtepe'de polis tarafından kesildi.

00:05 Ankara'da 10 bini aşkın kişi Kennedy Caddesi'nde oturma eylemi yapıyor.

23:59 Ankara'da Mamak'tan Kızılay'a yürümek isteyenlere polis saldırdı. Adana'da polis terörünü protesto edenlere de sert bir müdahalenin gerçekleştiği bildiriliyor.

23:57 Taksim Dayanışması:

"İnsanım diyen herkesi bu şiddete karşı ses çıkarmaya çağırıyoruz."

23:52 Vali Mutlu'ya göre polisin saatlerdir süren saldırıları "müdahale bile sayılamayacak bir temizlik operasyonu" imiş.

23:48 Vali yaralı sayılarıyla ilgili "Bunu size daha az da verebilirdim, bunun önünde hiçbir engel yok" diyerek yalan söyleyebileceğini açıkça kabul etti. Mutlu, "bizim medyamızın" değil ama dış basının yaralı sayısını arttırarak verdiğini iddia ediyor.

23:46 Bursa, Adana, Eskişehir ve Dersim'de de binlerce kişi sokakta.

23:43 İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu konuşmaya devam ediyor, polisin müdahalesinin "fevkalade" olduğunu söylüyor, "milletimizin, devletimizin birliğinden" ve halkın "emniyet güçlerine güvenmesi gerketiğinden" söz ediyor. Mutlu'ya göre, polis, "kendisiyle çatışan gruplara karşı dahi özenli" davranıyormuş.

23:40 Taksim Dayanışması "Polisi çekin, şiddeti sonlandırın" çağrısı yapıyor.

23:35 Vali Mutlu, şu an canlı yayında kendilerinin uyarıları sonrası Gezi Parkı'nın çoğunluğunun alanı terk ettiğini, "marjinallerin" kaldığını söylüyor. Polis, Beyoğlu civarındaki her yerde 3 saate yakın süredir on binlerce kişiye saldırmaya devam ediyor.

23:27 Radikal yazarı Orhan Kemal Cengiz, Twitter'da şöyle yazdı:

"Kapalı yerlere gaz atılması insan hakları hukukunda işkence niteliğindedir."

23:14 Kartal, İkitelli, Okmeydanı, Gazi mahallesi, Akaretler, Kadıköy've İstanbul'un birçok yerinde on binlerce kişi polis terörünü protesto ediyor.

23:04
15.06.2013


Polis Divan Otel'i zorluyor
Çevik kuvvet polisleri göstericilerin sığındığı Divan Oteli'nin içine girmek için kapıları zorluyor... (Fotoğraf: Reuters)

22:56
15.06.2013


Piyano da polisin elinde!
Gezi Parkı direnişçilerinin son günlerde sık sık yaptığı piyano resitallerinde kullanılan piyanoya da polis el koydu.

22:33
15.06.2013
Taksim'de polisin biber gazlı ve tazyikli suyla müdahalesi sırasında bazı eylemciler Tarlabaşı ve İstiklal Caddesi yönüne kaçtı. İstiklal Caddesi'nde toplanan gruplara tazyikli suyla müdahale edildi. DHA

22:30
15.06.2013
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, özel uçak "ANA" ile saat 21.10'da İstanbul'a geldi. Başbakan Erdoğan'ı, Sabiha Gökçen Havalimanı'nda AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu karşıladı. Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan ve kızı Sümeyye Erdoğan da İstanbul'a geldi.

22:22 Polis, şiddeti durdurmak için TOMA'nın altına yatan göstericiye tekme atıyor:

 

22:17
15.06.2013
Divan'da yaralı çocuklar
Polisin Gezi Parkı'na müdahalesinden sonra yüzlerce kişi Divan Oteli'ne sığnıdı. Bunun üzerine polis otelin içine de gaz sıktı. Binanın içinin tamamı gaz dolarken, göstericiler hem zemin katta, hem de alt katta bulunan konferans salonlarına sığındı. Aralarında çok sayıda çocuk, kadın ve engellinin bulunduğu onlarca kişi, havalandırmanın bulunmadığı konferans salonlarında yere yığıldı. Bu sırada bazı göstericiler baygınlık geçirdi. Bazı kişiler otelin önüne çıkıp bayrak açtı ve İstiklal Marşı'nı söyledi. Bu arada Divan Otele ambulans çağrıldı. Aralarında bir çocuğun da olduğu bazı yaralılar hastaneye kaldırıldı. Bu arada çok sayıda kişi otelin içindeki bekleyişini sürdürüyor.

21:53
15.06.2013
İlk müdahale sırasında Gezi Parkı içindeki revirlere doğru 100'den fazla polisin girdiği görüldü. Revirlerde tedavi olanlar sedyelerle taşınmaya çalışıldı. Talimane tarafına doğru kaçarak polise taş atanlara karşı plastik mermi kullanıldığı görüldü. Talimhane bölgesi şu an daha sakin görünüyor...

21:51
15.06.2013
Park içinde yaralananlar var...
Taksim Gezi Parkı'na polisin müdahalesi sırasında yaşananlar kameralara yaşandı. Gezi Parkı'ndan ilk kaçanların seyyar satıcılar olduğu görüldü. Eylemciler gaz bombalarının oluşturduğu sis bulutu arasında parktan çıktı. Bu sırada yaralananlar olduğu görüldü... DHA

21:49
15.06.2013
Radyoevi önünde polis müdahalesi
Polis Harbiye'deki İstanbul Radyoevi'nin önüne gaz atıyor. Burada toplanan kalabalık ise sloganlar atarak polisi protesto ediyor...

21:46
15.06.2013
İstiklal Caddesi girişinde TOMA'larla müdahale
İstiklal Caddesi'nden Taksim Meydanı'na çıkmaya çalışan kalabalık gruba polis TOMA'lardan su sıkarak engel oluyor...

21:41
15.06.2013
Belediye ekiplerinin de Park içine girdikleri belirtiliyor. Gezi Parkı içindeki eylemciler ppolise "Bize gaz ve su sıkmayın, barışçıl eylemler yapıyoruz" diyor.

21:40
15.06.2013
Gezi Parkı'nda iş makineleri
Gezi Parkı içine giren iş makineleri çadırları, standları kaldırıyor. POlisin park çevresinde ve özellikle Divan Otel çevresindeki müdahalesi sürüyor.

21:29
15.06.2013
Divan Otel'in içine gaz bombası
Gezi Parkı'na polis müdahalesi sırasında park içinden ve çevresinden kaçarak Dİvan Oteli'ne sığınan göstericiler zor anlar yaşıyor... Polisin otelin içine de gaz bombası attığı ve çok sayıda göstericinin sığındığı otel lobisinde ve üst katlarda zor anların yaşandığı belirtiilyor...

21:24
15.06.2013
Gezi Parkı'na polis müdahalesi...
Gezi Parkı eylemlerinin 19. gününde polis bir kez daha Gezi Parkı'nın içine müdahale etti... Polis, Taksim Meydanı'nda toplanan kalabalığa ve Gezi Parkı'ndaki eylemcilere saat saat 20.15'ten itibaren uyarı anonslarında bulundu. Polis, "Bu yaptığımız son uyarılardır. Gezi Parkı'nı terk edin", "Dağılmanız için yeterli süre verilmiştir. Aranızdaki provokatörlere inanmayın", "Kamuya açık alanı işgal edemezsiniz. Taksim Meydanı'ndaki vatandaşlar oradan uzaklaşın" şeklinde anonslar yaptı. Ancak kalabalık dağılmadı. Bunun üzerine polis akşam ezanının hemen ardından saat 20.50 sıralarında müdahaleye başladı. İlk olarak TOMA'lar ile su sıkılarak meydandakileri uzaklaştırdı. Ardından gaz da kullanılarak Gezi Parkı'na girdi. Polis, tazyikli su ve gaz bombaları ile Gezi Parkı'na müdahalede bulundu. Bu sırada sık sık, "Tarlabaşı'na doğru meydanı boşaltalım" anonsları yapıldı. Eylemcilerden bazı kişilerin polise, taş attığı görüldü. Polisin girmesinin hemen ardından bir ambulans da Gezi Parkı'na geldi. Bir kamyonun da Gezi Parkı'nın yanında olduğu görüldü. Polisin müdahalesi sürüyor.

21:22
15.06.2013
Divan Oteli'ne çok sayıda göstericinin sığındığı ve polisin otelin içi de dahil olmak üzere çevrede çok yoğun gaz bombası kullandığı belirtiliyor... Radikal'e bilgi veren Divan Oteli içindeki bir eylemci, otel içinde nefes almanın giderek zorlaştığını ve çok sayıda insanın zor durumda olduğunu söyledi.

21:15
15.06.2013
İstiklal Caddesi'nde polis müdahalesini protesto için toplanan kalabalığa da TOMA'lardan su sıkılıyor.

21:12
15.06.2013
Saat 20.50 civarında başlayan polis müdahalesinin ardından polis, Taksim Meydanı ve Gezi Parkı'nı tamamen kontrol altına aldı. Müdahale şu an devam ediyor. Özellikle Gezi Parkı içinde yaralananlar olduğu belirtilirken, polis gazetecilerin ve gönüllü doktorların da parka girmesine izin vermiyor. İstiklal Caddesi ve Talimhane yönlerinde de polisin bazı gruplara müdahale ettiği görülüyor...

21:08
15.06.2013
Gezi Parkı içindeki polisler çadırlara ve flamalara müdahale ederek topluyor.

21:05
15.06.2013
Polis yoğun miktarda biber gazı kullanıyor. Gezi Parkı'nın üstünü beyaz duman kaplamış durumda... Sıraselviler ve İstiklal Caddesi üzerinde de gaz bulutu var...

21:01
15.06.2013
Bazı göstericilerin ara sokaklarda bir araya gelmeye çalıştıkları belirtiliyor...

21:01
15.06.2013
Polis Sıraselviler ve İstiklal Caddesi bölgesine de müdahale etmeye başladı...

20:59
15.06.2013
Polis, Gezi Parkı'na girdi

20:56
15.06.2013
Polis gaz bombaları ve tazyikli suyla Gezi Parkı'na müdahale ediyor. Polis araçları ve çevik kuvvet polisleri park içine girmiş durumda

20:56
15.06.2013
Polis Gezi Parkı içine ve tüm Taksim Meydanı'na müdahale ediyor

20:51
15.06.2013
Taksim Meydanı ve Gezi Parkı'na tazyikli su ve gazlı müdahale başladı...

20:34
15.06.2013
Polis, Gezi Parkı'na yönelik olarak eyleminize son verin ve alanı boşaltın çağrısı yapıyor. Megafonla göstericilere seslenen polis yetkilileri aksi takdirde müdahale olacağını söylüyor...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.