SON DAKİKA
Hava Durumu

Mustafakemalpaşa'da seçim: 1950 seçimlerine benziyor

2018 yılında Cumhur İttifakı’nın yüzde 54,78 oy aldığı Mustafakemalpaşa ilçesinde İYİ Parti milletvekili adayı Sevinç Atabay’ın esnaf ziyaretini izledik. İlçenin en eski esnaflarından olan 93 yaşındaki Hamdi Büyükşekerci’nin yorumu, “Memleketimiz için hayırlı olsun. Bu seçim, 1950 seçimlerine benziyor” oldu.

Haber Giriş Tarihi: 11.05.2023 00:08
Haber Güncellenme Tarihi: 11.05.2023 10:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Mustafakemalpaşa'da seçim: 1950 seçimlerine benziyor

PELİN AKDEMİR / BURSAPORT

'Tarihi' seçimlere sayılı günler kala milletvekili adayları seçim çalışmalarına devam ediyor. İYİ Parti Bursa 1. Bölge 2. Sıra adayı Sevinç Atabay, 9 Mayıs Salı gününü Mustafakemalpaşa’ya ayırdı. Atabay’ın ilçedeki esnaf ziyaretlerine gazeteciler olarak tanık olduk.

Şehir merkezine 88 kilometre uzaklıkta bulunan Mustafakemalpaşa’ya gitmek için Kent Meydanı’ndan Sinan Ateş’in Başaran mahallesinden komşusunun aracı ile yola çıktık. Merkez Osmangazi ve Nilüfer ve Karacabey ilçelerini geçtikten sonra bir buçuk saatlik süren yolculuğumuzu ilçe merkezine gelerek tamamladık.

2018'DE CUMHUR İTTİFAKI YÜZDE 54,87, MİLLET İTTİFAKI YÜZDE 42,62 OY ALMIŞTI

Eski adını ilçeden geçen Kirmasti Deresi’nden alan, 24 Aralık 1922’de alınan kararla Mustafakemalpaşa olan ilçede, 110 kırsal, 21 merkez mahallesiyle 81 bin 368 kişi oy kullanacak. İlçe halkı, 2018 yılında cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 53,70 Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 28,54 Muharrem İnce, yüzde 15,71 Meral Akşener demişti. Milletvekili seçiminde ise yüzde 54,87 Cumhur İttifakı, yüzde 42,62 Millet İttifakı oy almıştı. Bunun yüzde 18,76’si İYİ Parti’ye aitti.

Simit ve Arnavut böreğiyle yapılan kahvaltının ardından milletvekili adayları Sevinç Atabay ve avukat Şeyda Şahin, İYİ Parti İlçe Başkanı Tevfik Demir ve partililerin esnaf ziyareti saat 11’de başladı. Partisinin Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Atabay, hızlı hareketleri ve esprili diliyle, otoriter ama sevilen bir öğretmen olduğunu belli ediyordu. Atabay’ın “Niye sokaklar bu kadar sakin?” sorusuyla Karacabey’de pazar olması nedeniyle caddenin boş olduğunu öğrendik. Atabay’ın en çok dikkatini çeken ‘geçmişi’ ve ‘yöreye özgü’ özelliği olan esnaflar oldu. 70 yaşındaki Seyde Çakmak’ın ve 93 yaşındaki Hamdi Büyükşekerci’nin dükkanıydı.

Esnaf Seyde Çakmak ve Sevinç Atabay

‘CHP’LİYİM DİYE 5 YIL GÖZYAŞI DÖKTÜRDÜLER’

Kumaş dükkânı sahibi Seyde Çakmak, köylerdeki kadınlar için şalvarları kendi dikiyor. Bir örnek şalvar giyinen kadınlar için 43 adet daha dikecek. Eşinin İYİ Parti’li, kendisinin CHP’li olduğunu söyleyen Çakmak, kenarında iki sarı çizgisi bulunan siyah başörtüsünü iki elini çenesine götürerek gösterdi: “Kapalı olunca farklı bakıyorlar. Hiç ilgisi yok. Benim babam Atatürkçü. Babamın bir vasiyeti vardır, ‘Önce Atatürk’üme dua edeceksin sonra bana dua edeceksin’ derdi. Resmimi göstereyim de görün. İstanbul sallanıyordu ben gezerken. Ben buraya geldim de CHP’li olduğumuzu anladılar. Bana 5 sene gözyaşı döktürdüler. Her cuma ellerinde kağıtla dükkanımı kapatmaya geliyorlar, içeri almıyorum.”

Çakmak’ın bir elinden tutan Atabay, “Çok az kaldı. Atatürk ne diyor; ‘Hayatımın hiçbir döneminde karamsar olmadım. Önümdeki engelleri bir bir kaldırdım.’ Bu ülkenin aydınlık günlere çıkmasına az kaldı” diyerek yanıtladı.

Sevinç Atabay ve İYİ Parti İlçe Başkanı Tevfik Demir

‘MASADAN KALKIP OTURMA MESELESİ 2,5 PUAN KAYBETTİRDİ’

Yaklaşık bir buçuk saat süren esnaf ziyaretinin ardından Kirmasti Deresi’nin yanında kahve molası verdiğimiz çay bahçesinde İYİ Parti İlçe Başkanı Tevfik Demir ile seçimler üzerine konuştuk. İlçede yüzde 26 oy almayı beklediklerini söyleyen Demir, nedenini “Genel merkezimizin yaptığı anketlerde yüzde 29,4 çıkmıştık ama Genel Başkanımızın masadan kalkıp oturma meselesinde ilçede yüzde 2,5 gibi oy kaybımız oldu. Olay, bizim teşkilatlarımıza olumsuz yansıdı” sözleriyle açıklıyor. Demir, “Milliyetçi, muhafazakâr bir ilçeyiz. Sağın ortası diye tabir ettiğimiz seçmen kitlesine sahibiz. Maalesef ki köylerimiz boşaldı bizim. Kırsal mahallelerimizde 55 yaşın üstü kaldı. Köylerde 7 bin 500 lira emekli maaşını kabullenen bir kitle var” sözleriyle ilçedeki seçmen kitlesini anlattı.

Seçim sonucuna yönelik değerlendirmesinin ne olduğunu sorduğum Atabay, cumhurbaşkanlığında Kemal Kılıçdaroğlu’nun alacağını söyledi. Milletvekilliği seçimleri için ise ‘belirsiz’ ifadesini kullandı.

Ankara’da uğradığı silahlı saldırıda öldürülen Sinan Ateş için ilçede saat 14’de lokma dökülecekti. Karşıda görünen ilçenin belediye binasını ve Kirmasti Deresi’nin kirli akan suyunu bırakarak İtfaiye Meydanı’na doğru yürümeye başladık. Dört yol ağzını geçerek ilk girdiğimiz dükkân, Hamdi Büyükşekerci’nin tarihi kahve dükkanıydı.

Esnaf Hamdi Büyükşekerci ve Sevinç Atabay

‘BU SEÇİM, 1950 SEÇİMLERİNE BENZİYOR’

93 yaşındaki Hamdi Büyükşekerci’nin dükkanına girdiğimizde dolap ve tavan arasında kalan tarihi fotoğraflar karşıladı bizi. 1934 yılı Mustafakemalpaşa’nın pazar yeri, eski (Kirmasti) belediye binası, babası Şekerci Mestan… 1920’lerde ilçeye gelen Şekerci Mestan, soy ismini de mesleğinden almış. 1947’de vefat edince denizci olmak isteyen Hamdi’ye de dükkânın başına geçmek kalmış. Yaşını 3 tane 30 artı 3 olarak söylüyor Sevinç Atabay’a. Bütün Mustafakemalpaşa’daki kahveler, Büyükşekerci’nin dükkanından içiliyormuş. Büyükşekerci, seçimler için ise “Memleketimiz için hayırlı olsun. Bu seçim, 1950 seçimlerine benziyor” dedi. Büyükşekerci’ye veda ederek esnaf ziyaretlerine devam ettik.

‘İKTİDAR BUGÜN YÜZDE 35’LERDE KONUŞULUYORSA SIKINTI VAR DEMEKTİR’

İtfaiye Meydanı’na yaklaştığımızda CHP’nin 1. Bölge 1. Sıradan adayı Prof. Dr. Kayıhan Pala ve partililerle karşılaştık. Saat 14’de yaklaşırken lokma dökümünün yapılacağı alana gelmiştik. Lokma dökümü başlamadan, CHP’nin İlçe Başkanı Tandoğan Kuru ile seçim üzerine konuştuk. CHP, 2018 yılındaki seçimlerde ilçede yüzde 20,84 oy oranı alabildi. Kemal Kılıçdaroğlu’nun yüzde 56 ile seçimi alacağını söyleyen Kuru, milletvekilliği seçimi için aynısını dile getiremedi: “Milletvekilliği seçiminde yüzde 26 olarak görünüyor oy oranımız. Bu bir başarı mı? Elbette değil. Ekonomi yerle bir olmuş, insanlar eve ekmek götürecek durumda değil ama iktidar bugün yüzde 35’lerde konuşuluyorsa burada başka bir sıkıntı var demektir.”

Milletvekili adayları ve partililer ilçe Emniyet Müdürlüğü önünde

Lokmalardan birer tane yiyememiştik ki Adnan Menderes Meydanı’nda Sinan Ateş’in ‘Göktürkler’ kitabını dağıtırken gözaltına alınan 3 kişinin haberini aldık. Milletvekili adayları ve partililer ile birlikte gözaltına alınan 3 kişi, akşam 21 civarında ilçe adliyesinden serbest bırakılıncaya kadar bekledik.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.