SON DAKİKA
Hava Durumu

Mustafa Bozbey: 'Tespit ettiğimiz borç 25 milyardan fazla'

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, basın buluşmasında önceki dönemden kalan belediye borçlarını ve usulsüzlükleri açıkladı. Bozbey, yüzde 70 araştırmanın tamamlandığını, tespit edilen borcun 25 milyardan fazla olduğunu söyledi. 

Haber Giriş Tarihi: 07.05.2024 16:07
Haber Güncellenme Tarihi: 07.05.2024 22:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Mustafa Bozbey: 'Tespit ettiğimiz borç 25 milyardan fazla'

PELİN AKDEMİR / BURSAPORT

31 Mart Yerel Seçimleri'nde Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Mustafa Bozbey, koltuğa oturmasından sonra ilk basın toplantısını gerçekleştirdi.  basın mensuplarına Belediye borçlarıyla ve usulsüzlüklerle ilgili açıklamalarda bulundu. Bozbey, yapılan araştırmaların henüz yüzde 70 olduğunu, belediye borcunun tespit edilebildiği kadarıyla 25 milyardan fazla olduğunu söyledi. 

'LİYAKATLİ VE DENEYİMLİ KADROLARLA HİZMETLERİMİZİ SUNACAĞIZ'

Bozbey'in basın mensuplarına gündeme dair açıklamalarda bulunduğu 'Genel Değerlendirme Toplantısı', bugün Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde saat 13.00'da başladı ve 1,5 saat sürdü. Kalabalık bir medya mensubunun katıldığı buluşmada Bozbey'e çok sayıda soru yöneltildi.

Bozbey, basınla her ayın ilk haftası gelişmeleri, Bursa’nın geleceğini konuşmak için buluşmaların olacağını duyurarak konuşmasına başladı. Bozbey, kamuoyunda tepkilere neden olan yeğeni Furkan Bozbey'in BURKENT'in Yönetim Kurulu Başkanı olarak atanması ve atamanın iptal edilmesine ilişkin açıklamada da bulundu. Bozbey, "Halkımızın hassasiyetlerini anlıyorum. Daha netleşmemiş bir konunun kamuoyunun gündemine gelmesini önemsiyorum. Liyakatli ve deneyimli kadrolarla hizmetlerimizi en iyi şekilde sunacağımızı Bursa'nın bilmesini istiyorum" dedi. 

"Biz, oy veren ve vermeyen bütün vatandaşların belediye başkanı olacağız" diyen Bozbey, kentin sorunlarını çözmek için ayrımcılık yapmayacaklarını söyledi. Göreve gelir gelmez söz verdikleri gibi suya yüzde 25 indirim, tabelaların Türkçe'ye çevrilmesi ve belediyeye ait otoparkların ücretsiz hale getirildiğini hatırlatan Bozbey, Kültürpark'ta bulunan Atatürk Spor Salonu'nda 3 bin 100 kişilik seyirci kapasitesini 5 bine çıkarmak için çalışmalara başladıklarını, Kayapa'da yapılmak istenen atık çöp tesisi projesine son verdiklerini söyledi.

BELEDİYE, BUSKİ VE ŞİRKETLERİN TOPLAM BORCU 25 MİLYARI AŞIYOR 

Önceki dönem Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, belediye burcunun 7 milyar lira olduğunu açıklamıştı. CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz'ın söylediğine göre borcun 20 milyar lira olduğunu Meclis'te gündeme getirmişti. Bozbey, BUSKİ ve şirketlerle birlikte belediye borçları konusunda yüzde 60-70 civarında bir araştırma yaptıklarını, ulaştıkları rakamın 25 milyar lira olduğunu belirtti. Bozbey, "Yapılan toplantılar sonucunda test ettiğimiz borç, her geçen gün büyümeye devam etti. Yüzde 60-70 civarında bir araştırma ancak yapabildik. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin borcu 10 milyar 309 milyon civarında. BUSKİ'nin borcu 10 milyar 132 milyon civarında, Şirketlerin borcu 4 milyar 634 milyon civarında. Bu para nereye harcandı? Trafik sorunu çözüldü de bu paramı harcandı? Sahillerimiz mi güzelleşti? Kentsel dönüşüm yapıldı da oraya mı harcandı? Bursa'nın planlama sorunu mu çözüldü?" diye konuştu.

Belediyeye bağlı şirketlerin ihale ve satın almalarındaki usulsüzlükler ile borçların katlandığı belirten Bozbey, Acemler'de yapılan yeni stadın belediyeye 5,5 milyar lira borç yüklediğini örnek olarak verdi. Bursa'nın yanlış projelerle borçları ödemeye mahkum edildiğini söyleyen Bozbey, "T2 hattı çok tartışılmıştı. Yerine metrobüs yapılsaydı 3 milyar lira bir avantaj olacaktı. Belediye ayrıca 3 milyar borçlanmayacaktı. Bir örnek de BURKENT'ten verelim. Arabayatağı'nda kentsel dönüşüm adi altında konut projesinde seçim öncesi 2+1 dairenin bir buçuk misline ihalesinin yapıldığını görüyoruz. 2+1 dairenin maliyeti, bu proje sonucunda yaklaşık 5 milyon liraya mal olacak" açıklamasında bulundu. 

'TARIM A.Ş'DE FAZLADAN ÖDENEN AYLIK 5.8 MİLYON'

TARIM A.Ş'den de bir örnek veren Bozbey, "10 tır çekicisi için 2,2 milyon lira artı KDV para ödeniyor. Sadece 4 tanesi depoya geliyor, hiç kullanılmıyor. 6 tanesi ortada yok. 28 tane farklı binek aracı Tarım A.Ş'ye getiriliyor. Araç başına 80 bin lira ödenmiş. Sadece Tarım A.Ş'de fazladan ödenen aylık 5.8 milyon artı KDV bir rakam var" diye konuştu. Bozbey, 1 Ocak itibariyle belediyeye fazladan 524 personel girişi yapıldığını da ekledi. 

Bozbey, "Hizmetlerde herhangi bir aksama yaşanmayacak. Biz çözümlerle geldik. Tasarruf yapacağız, yanlış proje yapmayacağız. Projelerimizi katılımcı bir anlayışla ortaya koyacağız. Nasıl yönetildiği belli olmayan, belirsiz kaynaklardan fonlanan BURSKOOP üzerinden yapılan bursları da incelemeye aldık. Bundan sonraki süreçte yasa ve yönetmeliklere uygun bir eğitim desteği planlaması oluşturacağız" dedi. 

Bozbey, duyurulan usulsüzlüklerin bağımsız denetçiler tarafından denetleneceğini ve oluşturulan raporların kamuoyuyla paylaşacaklarını bildirdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.