SON DAKİKA
Hava Durumu

Mudanya'da muhteşem gün; Mütarekenin 100. Yılı'na yakışan kutlama

Cumhuriyet'e giden yolda dönüm noktası olan Mudanya Mütarekesi'nin 100. Yılı muhteşem etkinliklerle kutlandı. Üç gün önce başlayan kutlamalar bugün zirveye çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2022 23:20
Haber Güncellenme Tarihi: 12.10.2022 00:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Mudanya'da muhteşem gün; Mütarekenin 100. Yılı'na yakışan kutlama

Kurtuluş Savaşı'yla kazanılan zaferi taçlandıran ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna giden süreçte dönüm noktası olan Mudanya Mütarekesi'nin 100. Yılı muhteşem etkinliklerle kutlandı. Üç gün önce başlayan kutlamalar bugün zirveye çıktı. Söyleşi, konferans ve sergilerle Mudanya Mütarekesi'nin tarihsel önemi anlatılırken, gösteri ve konserler kutlamaların coşkulu bir havada geçmesini sağladı.

Türk Hava Kuvvetleri’nin akrobasi timi SOLOTÜRK’ün Mudanya Mütarekesi’nin 100. yıldönümü kapsamında yaptığı uçuş gösterisi nefes kesti. Binlerce kişi, Türkiye’nin bağımsızlığının temel taşlarının konulduğu Mudanya’da zafer ve barışının gururunu, coşkusunu hep birlikte yaşadı.

Mudanya Mütarekesi’nin 100. yıldönümü kutlamaları, Mütareke Meydanı’nda düzenlenen resmi törenle başladı. Törene CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Mudanya Kaymakamı Ayhan Terzi, CHP İl Başkanı İsmet Karaca, CHP Bursa Milletvekilleri Lale Karabıyık, Orhan Sarıbal, Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Yüksel Özkan, Erkan Aydın, İnönü Vakfı Başkanı Özden İnönü Toker, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Onur Üyesi Gülsün Bilgehan, CHP İlçe Başkanı Ömer Aydın ve çok sayıda davetli katıldı.

Törenin sonunda protokol üyeleri Mütareke Müzesi’ni gezdi. Resmi törenin ardından Atatürkçü Düşünce Derneği katkılarıyla İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker, ADD Genel Başkanı Mustafa Hüsnü Bozkurt, ADD Bilim Danışma Kurulu Üyesi Onur Öymen Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde 100.yılında Mudanya Mütarekesi ve kazanımlarını konuştu. Söyleşiye CHP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem de katıldı.

SOLOTÜRK'ün gösterisi nedef kesti

Türk Hava Kuvvetleri’nin akrobasi takımı SOLOTÜRK, kutlamalar kapsamında bu yıl da Mudanya’daydı. SOLOTÜRK pilotunun F16 jetiyle yaptığı gösteri ise nefes kesti, yaptığı aksiyon dolu hareketlerle de vatandaşlara gurur verdi. Alanı dolduranlar, cep telefonları ile yaklaşık yarım saat süren gösteriyi görüntülemeye çalıştı. Etkinliğin ardından İnönü Vakfı destekleriyle Atatürk Araştırmacısı Ahmet Gürel tarafından hazırlanan “Tarih Yapan İnönü Sergisi”nin açılışı yapıldı.

Mudanya'da herşey barış için

100 yıllık barışa ev sahipliği yapmaktan dolayı duyduğu mutluluğu dile getiren Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, şunları söyledi:

“Cumhuriyet değerlerinin coşkuyla yaşandığı Mudanya’da barış ve kardeşliğe atılan imzayı 100 yıl sonra hep birlikte kutluyoruz. Cumhuriyetin ön sözünün yazıldığı Mudanya’da her şey ‘Barış Aşkına’ diyoruz. 100 yıl önce Mudanya Mütarekesi ile atılan barış ve kardeşlik imzasının ışığında, bugünden geleceğe bir miras bırakmak adına Mudanya’dan ikinci yüzyıl için barış çağrısı yapıyoruz. Cumhuriyetimizin ön sözünün yazıldığı Mudanya’dan, bizlere bu aziz vatanı emanet eden başta Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, büyük bir diplomasi zaferine imza atan İsmet İnönü’ye, adını bilmediğimiz kahramanlara, Mudanyalı Şükrü Çavuşumuza sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz. Onların bıraktığı emanetleri canımız pahasına koruyacağımıza söz veriyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’ni ilelebet yaşatacağız."

Mudanya Barış Yolu Ödülü İnönü Vakfı'na verildi

Mudanya Mütarekesi'nin 100. Yılı etkinlikleri kapsamında ilk bu yıl verilen Mudanya Barış Yolu Ödülü İnönü Vakfı'na verildi.

Sanatçı Edip Akbayram ve kızı Türkü Akbayram'ın konserinden önce yapılan ödül takdim töreninde konuşan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Mudanya'nın, memleketin tapu senedi olan Lozan Antlaşması'nın üzerine yazılan mürekkebin alınıp götürüldüğü yer olduğunu söyledi.

İkinci Cumhurbaşkanı ve CHP'nin ikinci Genel Başkanı İsmet İnönü'nün iyi bir savaşçı, iyi bir komutan, iyi bir müzakereci ve çok iyi bir diplomat olduğunu belirten Özel, şöyle devam etti:

"Biz onu 11 Ekim 1922'de burada koyduğu büyük başarıyla hatırlarız ama 38 yaşındayken Bulgaristan ile hudut sorununda askeri ara bulucu olarak görev yapmış, sonra Yemen Cephesi'nde isyancılarla müzakere yürütmüştür. O müktesebattan gelen İsmet Paşa'yı ömrü Yemen ile Balkanlar arasında at sırtında geçen bir asker olarak görmek, o İsmet Paşa'yı 3 aylık oğlu İzzet'i kaybettiği Sakarya Meydan Muharebesi'nde aldığı telgrafı katlayıp cebine koydurup memleketi kurtarmakla meşgul olan bir baba olarak görmek, o İsmet Paşa'yı bütün yetkiler elindeyken ve dünyada demokrasiler tek adam rejimlerine dönüşürken o yetkilerini kullanmak yerine bir seçime gitmek, 14 Mayıs günü kaybettiği seçimi 22 Mayıs günü oğlu Erdal'a yazdığı, 'Kurmak istediğimiz düzenin yeni yönetim biçiminin şeref madalyasını aldık' diyerek kaybettiği seçimin memlekete şeref madalyası olduğunu söyleyecek bir demokrat olarak görmek ve ona karşı tam 89 yıl hakkında övgü yapanların, onu övenlerin her türlü sözüne büyük bir alçak gönüllülükle, onu eleştirenlerin mübalağalarına da 89 yıllık ömrü ve 50 yıllık ölümünden bugüne geçen sürede dimdik, onurla, gururla durduğunu görmek ve arkasında toplu iğne başı kadar bir leke, bir şaibe bırakmayan bir dürüst devlet adamını görmek hepimizin boynunun borcudur. Hatırası önünde saygıyla eğiliyorum."

Özel, Mustafa Kemal Atatürk'e ve Cumhuriyet'in kurucu kadrolarına muhabbet yerine husumet besleyenlerin karşısında her zaman İsmet Paşa kararlılığıyla dimdik durduklarını ifade etti.

Cumhuriyet'in 100'üncü yılında Mudanya'dan Ankara'ya yürüyüş

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz da gelecek yıl Cumhuriyet'in 100'üncü yılının kutlanacağını belirterek, kutlamalar kapsamında Mudanya'dan Ankara'ya yürüyüş organize edeceklerini bildirdi. Türkyılmaz, şunları kaydetti:

"12 Ekim 2023 sabahı Mütareke Müze Evi'nin merdivenlerinden başlayacağız, Ankara'ya yürüyeceğiz. Cumhuriyet'in kurulduğu yerden Cumhuriyet'in yönetildiği yer Ankara'ya 'Mütarekeden Cumhuriyete' yürüyüşünü yapacağız. Yalnız Mudanya değil, Türkiye'nin bütün ilçelerinden Ankara'ya yürüyeceğiz ve 29 Ekim'de Ankara'da buluşacağız. Ankara tıkanacak, Cumhuriyetçilerle, devrimcilerle tıkanacak. Günlerce sokaklarında, meydanlarında, parklarında olacağız. Ankara'nın bütün meydanlarında cumhuriyet sanatçıları, cumhuriyet türkülerini seslendirecek ve diyeceğiz, haykıracağız bütün dünyaya 'Cumhuriyete böyle sahip çıkılır.' Bütün dünyaya ilan edeceğiz."

Konuşmaların ardından Türkyılmaz, İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün kızı İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker'e Cumhuriyet'e katkılarından dolayı Mudanya Barış Yolu Ödülü'nü takdim etti.

Ödül töreni öncesinde tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Kurtuluş Savaşı'ndan Cumhuriyet'in ilanına giden süreçte Mudanya Mütarekesi'nin önemini anlattı.

Mütareke Meydanı'nı dolduran binlerce kişi daha sonra sanatçı Edip Akbayram ve kızı Türkü Akbayram'ın konserini izledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.