SON DAKİKA
Hava Durumu

Mudanya'da Atatürk rozeti ve Türk bayrağı siyasi simge sayılarak yasaklandı

Bursa'nın Mudanya ilçesinde, CHP'li görevlilerin yakalarına taktıkları Atatürk rozeti ve Türk bayrağı AK Parti'nin itirazı üzerine siyasi simge sayılarak İlçe Seçim Kurulu tarafından yasaklandı. Aynı itiraz Nilüfer ve Yıldırım ilçelerinde ise reddedildi.

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2023 13:22
Haber Güncellenme Tarihi: 28.05.2023 13:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Mudanya'da Atatürk rozeti ve Türk bayrağı siyasi simge sayılarak yasaklandı

Bursa'nın Mudanya ilçesinde Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda, CHP'li görevlilerin yakalarına taktığı Atatürk rozeti ve Türk bayrağı, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin itirazı üzerine siyasi simge sayılarak yasaklandı.

Gazete Duvar'dan Can Bursalı'nın haberine göre, AK Parti Mudanya Seçim İşleri Başkanı Okan Özkan'ın Mudanya İlçe Seçim Kurulu'na verdiği dilekçede, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) görevlilerinin toplu halde Atatürk rozeti taktıklarını belirterek itiraz etti.

İtiraz üzerine konuyu görüşen Mudanya İlçe Seçim Kurulu, Atatürk rozeti ve Türk bayrağının herhangi bir siyasi partinin simgesi sayılmasının mümkün olmadığını ancak tüm CHP üyelerinin aynı rozeti takmaları nedeniyle rozetin içeriğinden bağımsız olarak belirleyici bir simge haline geldiğini belirterek itirazı kabul etti. İlçe Seçim Kurulu'nun kararından sonra rozetlerin kaldırılmasına karar verildi.

Aynı itiraz Nilüfer ve Yıldırım'da reddedildi

Bursa'da, benzer bir itiraz da Yıldırım İlçe Seçim Kurulu'na yapıldı. AK Parti Yıldırım İlçe Başkanı Ali Erbay tarafından yapılan itirazda, CHP ve İYİ Parti görevlilerinin Atatürk rozeti ve Türk bayrağı taktıkları belirtilerek bu rozetlerin toplatılması talep edildi.

Nilüfer ve Yıldırım İlçe Seçim Kurulları ise AK Parti'nin aynı yöndeki itirazlarını reddetti. Ret kararında Atatürk rozeti ve Türk bayrağının bir siyasi parti veya adaya ait bir simge olmadığı belirtildi.

AK Parti, Mudanya ve Yıldırım'da yaptığı iki itirazı da "Seçmenlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkında kanun"a dayandırarak yaptı. Kanunun 82. maddesinin 9. fıkrasında, şu ifadeler yer alıyor:

"Sandığın konulduğu bina, yapı ve bunların müştemilatında hiç kimse, başkalarının görebileceği şekilde bir siyasi parti veya adaya ait rozet, amblem veya benzeri işaretler ya da propaganda amaçlı yayınlar taşıyamaz; yazılı, sözlü veya görüntülü propaganda yapamaz. Bu fıkra hükümlerine uymayan kişiler kolluk güçleri tarafından uzaklaştırılır."

CHP Nilüfer İlçe Başkanı Fırat Yılmaz, AK Parti'nin aynı itirazı Nilüfer'de yaptığını ancak İlçe Seçim Kurulu'nun bu itirazı reddettiğini sosyal medya hesabından duyurdu. Yılmaz, "Atatürk ve Türk bayraklı rozetlerimizden rahatsız olup, Nilüfer İlçe Seçim Kuruluna itirazda bulunanlara “RED” cevabı vererek Atatürk ve Türk Bayrağı’nın ortak değerlerimiz olduğunu ortaya koyan İlçe Seçim Kurulumuza teşekkür ediyorum. Atatürk ve Türk Bayraklı rozetlerimizden rahatsız olanlar; bu AYIP size yeter…" ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.