SON DAKİKA
Hava Durumu

Mevsimlik tarım işçilerinin koşullarında iyileşme yok

Bursa Tabip Odası, her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiği mevsimlik tarım işçilerine yönelik ziyaretler için İnegöl’deydi. İlçede 3 yerleşim bölgesinde bini aşkın mevsimlik tarım işçisinin kaldığı çadırları ziyaret eden heyet, yaşanan zorlukları yerinde inceledi.

Haber Giriş Tarihi: 25.08.2022 14:23
Haber Güncellenme Tarihi: 25.08.2022 14:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Mevsimlik tarım işçilerinin koşullarında iyileşme yok

Bursa Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Kadir Binbaş, Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin, Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Fevzi Çakmak, Peyjaz Mimarları Odası Yönetim Kurulu Üyesi Kasım Hanik ve BTO önceki dönem başkanlarından, Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala’nın bulunduğu heyet İnegöl’ün Kurşunlu Köyü'ndeki mevsimlik tarım işçilerinin kaldığı çadırlı bölgeyi ziyaret etti.

Ocak-Nisan döneminde Bursa’ya gelen tarım işçileri, Ekim-Kasım aylarına kadar şehirde kalırken, tarımsal üretime ciddi katkı sağlıyor. Bursa Akademik Odalar Birliği yöneticilerinin ziyaretini gerçekleştirdiği bölgede bini aşkın mevsimlik işçi konaklıyor. Kurşunlu’da bir arazide kurulan çadırlarda kalan ve bu yıl Şanlıurfa’dan Bursa’ya çalışmak için gelen işçiler, günlük ihtiyaçlarını kendi imkanlarıyla sağlamaya çalıştıklarını belirterek, yaşam koşullarından şikayet ettiler.

Bursa Tabip Odası, her yıl hazırladığı ‘Mevsimlik Tarım İşçileri Yaşam Koşulları Değerlendirme Raporu’nda, kamplarda yaşanan eksiklikler, sorunlar ve çözüm önerilerini yayınlarken, şartlarda değişim olup olmadığını da yerinde inceliyor.

'YAŞAM KOŞULLARINDA İYİLEŞME YOK'

Bursa Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Kadir Binbaş, 10 yılı aşkın bir süredir bu ziyaretleri gerçekleştirdiklerini belirtirken, işçilerin yaşam koşullarından iyileşme olmadığını üzülerek gördüklerini söyledi. Bursa’nın tarımsal üretimi içerisinde mevsimlik işçilerin önemli bir rolü olduğunu ifade eden Dr. Binbaş, “Aradan geçen yıllarda tüm uyarılarımıza, önerilerimize rağmen buralarda bir iyileşmeyi maalesef göremiyoruz. Hala temiz su ve enerjiye ulaşımda sıkıntılar yaşandığını görüyoruz. Düzenli sağlık taraması yapılmıyor, çocuklar okula gönderilmiyor. İnsanlar kendi inşa ettikleri derme çatma tuvaletlerde ihtiyaçlarını gideriyor. 2022 yılında hala çadırlarda kalıyorlar insanlar” diye konuştu.

İşçilerin çadır kurarak kaldığı bölgeye konteyner evler konması gerektiğini belirten Dr. Binbaş, insanca yaşam koşullarının sağlanmasının temel insan hakkı olduğunu dile getirdi. Dr. Kadir Binbaş şöyle devam etti:  “Hem Akademik Odalar olarak hem de biz Bursa Tabip Odası olarak bu konuya dikkat çekmeye, insanlarımızın daha sağlıklı ve daha insani koşullarda yaşaması için çaba göstermeye devam edeceğiz.”

'SAĞLIK TARAMASI DA YAPILMIYOR'

Halk Sağlığı öğretim üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala da bu yüzyılda insanların bu kötü koşullarda yaşamaya mecbur bırakılmasının kabul edilemeyeceğini söyledi. Prof. Dr. Pala, “İnsanların temiz suya erişimi bir an önce sağlanmalıdır. Mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı kamplar insani yaşam koşullarını sağlamaktan çok uzak. Her yağmurda göle dönen bir arazide insanlar yaşamaya çalışıyor. Çöpler ve çadırlar iç içe. Derme çatma oluşturulan tuvaletler bir başka hijyen ve dolayısıyla sağlık sorununu gözler önüne seriyor. Yerel ve merkezi yönetimin bu kamplarda yaşamak zorunda kalan yurttaşların daha iyi koşullarda yaşaması için çaba göstermesi gerekiyor. Bu kamplarda yaşayanların bağışıklama, aile planlaması ve sağlık eğitimi başta olmak üzere birinci basamak sağlık hizmetlerine erişimi zor ve sınırlı; sağlık kuruluşlarının kampları ziyaret etmediği dile getiriliyor. Aynı şekilde okul çağındaki çocukların eğitimi de dikkate alınmıyor” ifadelerini kullandı.

'ÇOCUKLARIN UMUDUNU ÇALMAYIN!'

Şanlıurfa’dan Bursa’ya çalışmaya gelen ve bu kamplarda Nisan-Kasım ayları arasında ikamet eden yurttaşların barınma koşullarının çok kötü olduğunu belirten Prof. Dr. Kayıhan Pala, Bursa Tabip Odası’nın 2010 yılından bu yana her yıl bu ziyaretleri gerçekleştirdiğini hatırlatarak, “Maalesef bu konuda kent yöneticileri mevzuata uygun adımları atmıyor” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Pala, “Biz hekimler olarak tekrar ediyoruz. İnsanların sağlıklı bir ortamda barınma ve yaşama hakkı temel insan haklarındandır. Mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin uygun koşullarda barınması sağlanmalıdır. Bu insanları dışlayarak, görmezden gelerek, umursamayarak; özellikle çocukların umutlarını çalmaya kimsenin hakkı yoktur” dedi.

Heyet ziyaretlerin ardından çadır bölgesinden ayrılırken, Bursa Tabip Odası önümüzdeki aylarda hazırlayacağı raporu kamuoyu ile paylaşacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.