SON DAKİKA
Hava Durumu

'Meclis'in üzerine son sözü söyleyecek yoktur'

Geçici Meclis Başkanı Durmuş Yılmaz: Sandığın ötesinde de demokrasi vardır. İster parlamenter, ister cumhurbaşkanlığı hükmet sisteminden söz edilsin demokrasinin mutlak temeli TBMM'nin yaptığı yasaların üzerinde son sözü söyleyecek bir düzenleme yoktur.

Haber Giriş Tarihi: 07.07.2018 14:17
Haber Güncellenme Tarihi: 07.07.2018 14:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Meclis'in üzerine son sözü söyleyecek yoktur'

24 Haziran Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçiminin ardından oluşan 27. Dönem Parlamentosu için milletvekilleri Genel Kurul'da ant içme töreni için toplandı.,

TBMM Genel Kurulu, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın sağlık durumunun elvermemesi nedeniyle ikinci en yaşlı üye sıfatıyla İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz başkanlığında toplandı.

Milletvekillerinin ant içmesi için toplanan Genel Kurulda, Başkanlık Divanında Meclis'in en genç milletvekillerinden AK Parti İstanbul Milletvekili Rümeysa Kadak, AK Parti Gaziantep Milletvekili Müslüm Yüksel görev aldı.

Partisinin grup toplantısına katılmak için TBMM'ye gelen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı, görevini o saatte geçici başkana devretmeyen Meclis Başkanı İsmail Kahraman karşıladı. Kahraman, daha sonra görevi geçici olarak İYİ Parti İstanbul Milletvekili Durmuş Yılmaz'a devretti. Erdoğan'a, İsmail Kahraman ile TBMM Geçici Başkanvekili olarak AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü eşlik etti.

Milletvekili sıralarına kırmızı karanfil ve TBMM logolu kokart bırakıldı.

'Sandık demokrasinin tamamı değildir'

Durmuş Yılmaz, yemin töreninin ardından Kahraman'dan mührü devralırken yaptığı açıklamada, "Sandığın ötesinde de demokrasi vardır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi diye bir sisteme giriyoruz. Bu hükümet sistemi, Anayasamızda düzenlenmiştir. Ama TBMM'nin yaptığı yasaların üzerinde son sözü söyleyecek bir düzenleme yoktur. Bu mührü de bunun göstergesi olarak alıyorum" dedi.

Saat 14.00'te İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından söz alan Geçici Meclis Başkanı Durmuş Yılmaz,"Milletvekili olarak bu yüce Meclis'in çatısı altında bir araya geldik. Her birimiz farklı illerden ve partilerden hizmet arzusuyla bu yüce Meclis'i şereflendirdik. Sizleri tebrik ediyor, hayırlı, yararlar çalışmalar yapacağınıza inanıyorum. Hepimizin Türkiye Cumhuriyeti devletine sahip çıkmak idealimiz olduğuna inanıyorum" diye konuştu.

Geçirdiği bir kaza nedeniyle konuşmasını oturarak yapacağını belirten Yılmaz, şöyle devam etti:

"İster parlamenter, ister cumhurbaşkanlığı hükmet sisteminden söz edilsin demokrasinin mutlak temeli, yasama organının çıkardığı kanunların ve anayasanın üzerinde bir kural yoktur. Yasama yetkisi asri ve geneldir. Yasama ile yürütme erkleri arasındaki ilişki anayasal düzenlemelerle şekillenecektir. Yüce heyetinize büyük görevler düşmektedir. Sonuç itibarıyla iktidarlar sandıkta el değiştirirler. Fakat sandık demokrasinin tamamı değildir. Sandığın ötesinde de demokrasi vardır."

İlk yemin Durmuş Yılmaz'dan

Daha sonra ilk yemini eden Geçici Meclis Başkanı, İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz oldu. Yılmaz, Başkanlık Divanı kürsüsündeki yerinden ayağa kalkarak yemin metnini okudu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.