SON DAKİKA
Hava Durumu

Madencilerden çağrı: “Sebahattin arsaları sat, madencinin hakkını öde!”

Ankara'da eylem yapan madenciler; ödenmeyen ücret ve tazminatlarını talep etti. İşçiler, Yıldızlar SSS Holding sahibi Sebahattin Yıldız'ın milyonlarca metrekarelik taşınmazı ve ruhsatı olduğunu belirterek haklarını istedi. (Fotoğraf: Selahattin Sönmez)

Haber Giriş Tarihi: 24.08.2026 22:29
Haber Güncellenme Tarihi: 24.08.2026 22:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Madencilerden çağrı: “Sebahattin arsaları sat, madencinin hakkını öde!”

Aylardır ödenmeyen ücretleri, kıdem ve ihbar tazminatları ile ücretsiz izin dönemlerinin karşılığını talep eden madenciler, Yıldızlar SSS Holding’in sahibi Sebahattin Yıldız’ın mülkiyetindeki taşınmazlara dikkat çekti.

24 Ağustos 2026 tarihli açıklamada madenciler, Kütahya, Eskişehir ve Elazığ’dan Ankara’ya geldiklerini, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önünde eylem ve nöbet tuttuklarını belirtti. Açıklamada, açlık grevine giren ve gözaltına alınan işçilerin serbest bırakıldıktan sonra mücadeleye devam ettiği ifade edildi.

Madenciler, taleplerinin aylardır ödenmeyen ücretler ile verilmeyen kıdem ve ihbar tazminatlarının ödenmesi ve zorla çıkarıldıkları ücretsiz izin dönemlerinin karşılığının verilmesi olduğunu belirtti.

Açıklamada, Yıldızlar SSS Holding’in sahibi Sebahattin Yıldız’ın adına kayıtlı 849 ayrı mülkiyet ve hisse işlemi bulunduğu, bunların ham toplamının 20 milyon 781 bin metrekare olduğu aktarıldı. Mükerrer kayıtların ayıklanmasının ardından ise 820 farklı parsel ve yaklaşık 18 milyon 297 bin 75 metrekarelik tekil parsel toplamına ulaşıldığı kaydedildi.

Ankara’da yaklaşık 16 milyon metrekare

Açıklamada en büyük toprak bloğunun Ankara’nın Gölbaşı ilçesine bağlı Karaali ile Bala ilçesine bağlı Abazlı ve Tol mahallelerinde bulunduğu belirtildi.

Karaali’de 49 parselin toplam yüzölçümünün 14 milyon 679 bin metrekare, Abazlı’da 1,17 milyon metrekare, Tol’da ise 121 bin metrekare olduğu ifade edildi. Üç bölgenin toplamının yaklaşık 15,97 milyon metrekareye ulaştığı belirtildi.

Açıklamada, Karaali’deki arazilerin büyük bölümünün 27 Mayıs 2016’da tek bir günde toplandığı, 17 Mart 2026’da yayımlanan 11071 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile ASKİ’nin Kesikköprü Revize Ön Projesi kapsamında bölgede acele kamulaştırma başlatıldığı aktarıldı. Yıldız’ın aynı gün aldığı 10 parselin toplamının 5,49 milyon metrekare olduğu belirtildi.

Hazine ile ortak taşınmaz da listede

Gölbaşı Kızılcaşar-İmar Mahallesi’nde Yıldız adına kayıtlı 14 farklı parselin toplamının 16 bin 103 metrekare olduğu belirtildi.

Bunlardan 1.050 metrekarelik bir parselde Sebahattin Yıldız ile Hazine’nin yarı yarıya hissedar olduğu, Milli Emlak tarafından Hazine’ye ait 525 metrekarelik hissenin “konut alanı” niteliğiyle satışa çıkarıldığı ve tahmini bedelin 13 milyon 125 bin lira olarak belirlendiği aktarıldı.

Kütahya’da 918 bin metrekare

Açıklamada Kütahya’nın Gümüş Köyü’nde Sebahattin Yıldız’a ait 30 parselin 61 bin metrekare, Tavşanlı ilçesine bağlı Dulkadir Köyü’nde ise 570 parselin 857 bin metrekare olduğu belirtildi. İki köydeki toplam alanın yaklaşık 918 bin metrekareye ulaştığı kaydedildi.

Dulkadir’de 7 Mayıs 2011’de Eti Gümüş tesisindeki siyanürlü atık havuzunun çöktüğü, zehirli suyun su hattına karıştığı, yedi köylünün hastaneye kaldırıldığı ve hayvanların telef olduğu aktarıldı. Aynı bölgede 2016’da bir setin daha çöktüğü belirtildi.

Açıklamada, 2011’deki olayın ardından 2012 yılında Dulkadir’de 292 parselin Yıldız tarafından satın alındığı ve bu parsellerin toplamının yaklaşık 406 bin metrekare olduğu ifade edildi. Ancak metinde, köylülerin çevre felaketi nedeniyle topraklarını sattığı ya da satış bedellerinin düşük kaldığını gösteren bir belge bulunmadığı özellikle belirtildi.

Fabrika, otel ve apartmanlar da listede

Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesine bağlı Kınık Köyü’nde holdingin feldspat tesisinin kurulduğu dönemde alınan 20 parselin toplamının 139 bin 695 metrekare olduğu belirtildi. Parsellerden bazılarında fabrika binalarının bulunduğu ve bunların holdingin tüzel kişiliği yerine Sebahattin Yıldız’ın şahsi mülkiyetinde olduğu ifade edildi.

Açıklamada ayrıca İzmir Çeşme Sakarya Mahallesi’nde 13 bin 197 metrekarelik arazi üzerinde motel, gazino, idare binası, su deposu ve zeytinlik bulunduğu; İstanbul Küçükbakkalköy’de 11 bin 673 metrekarelik parselde apartman ve ticaret merkezi, Bayrampaşa Topçular’da ise 1.998 metrekarelik arsa bulunduğu aktarıldı.

Çankırı’daki maden ruhsatları

Açıklamada, 2023 tarihli UMREK rezerv değerleme raporuna göre Çankırı’nın Orta ilçesinde Sebahattin Yıldız adına iki IV. Grup maden işletme ruhsatı bulunduğu belirtildi.

88600 numaralı ruhsatın 1.200,98 hektar, 88489 numaralı ruhsatın ise 680,09 hektar olduğu ve toplam alanın 18,81 kilometrekareye ulaştığı ifade edildi.

Metinde ayrıca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın 28 Nisan 2026’da şirkete bir daha ruhsat verilmeyeceğini söylediği, aynı gün MAPEG’de mevcut ruhsatın süre uzatımı sürecinin işletilmeye devam ettiği ileri sürüldü. MAPEG’in daha sonra yeni bir ruhsat verilmediğini açıkladığı da belirtildi.

“İşçinin alacağı dışında her şey büyüyor”

Madenciler, ülkenin farklı kentlerindeki taşınmazların yanı sıra Ankara’daki büyük araziler, Kütahya’daki parseller, Hazine ile ortak taşınmaz, Çankırı’daki maden ruhsatları, kent merkezlerindeki apartman ve ticari yapılar ile sahildeki otel gibi varlıkları gündeme getirdi.

Açıklamanın sonunda, Sebahattin Yıldız’ın mülkiyetindeki taşınmazların 849 ayrı işlemle büyüdüğü savunularak, buna karşılık işçilerin aylardır ücret, kıdem ve ihbar tazminatlarını alamadığı vurgulandı.

Madenciler, “Patronun toprağı devletin izniyle, kararnamesiyle, ihalesiyle büyürken işçinin alacağı devletin kendi müfettişinin tespit ettiği rakamlarla bile tahsil edilemiyor” ifadelerini kullanarak kamuoyunu madencilerin mücadelesine destek vermeye çağırdı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.