SON DAKİKA
Hava Durumu

KMO Bursa: Fabrikalar yanıyor, Bursa nefessiz kalıyor

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, sanayi tesislerinde yaşanan yangınlara dikkat çekti. 2024 yılı başından bu yana 20’den fazla fabrika yangını yaşandı. Fabrika yangınlarının ardından en büyük tehlikelerden biri olarak hava kirliliği öne çıkıyor.

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2024 12:15
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2024 12:29
Muhabir: bursaport.com
https://www.bursaport.com
KMO Bursa: Fabrikalar yanıyor, Bursa nefessiz kalıyor

2024 yılı başından bu yana 20’den fazla fabrika yangını yaşanırken, son olarak Palet Fabrikası yangını ile Orhangazi’deki Tekne Fabrikası ve Yıldırım’daki Geri Dönüşüm Fabrikası yangınları gündeme damgasını vurdu. Özellikle Yıldırım’daki yangın, dört fabrikanın daha hasar görmesine neden olurken, bu yıl boyunca zarar gören birçok fabrikanın denetim eksiklikleri ve tarım arazisi statüsündeki alanlarda ruhsatsız olarak faaliyet gösterdiği tespit edildi.

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Erkan Tekin Mutlu, sanayi tesislerinde yaşanan yangınlara ilişkin yazılı basın açıklamasında bulundu. Mutlu, endüstriyel tesislerde iş güvenliği, yangın önleme ve kimyasal depolama konularındaki eksikliklere dikkat çekerek, Bursa Valiliği’ne ve ilgili kurumlara destek sağlayabileceklerini bildirdi. Ayrıca, kente yönelik bir Afet ve Acil Durum Haritası hazırlanmasının gerekliliğini vurguladı.

'Hasar sadece maddi değil'

Kimya Mühendisleri Odası'ndan yapılan açıklama şöyle:

"Yangınların sektöre göre dağılımına bakıldığında, en fazla yangın tekstil ve kimya sektöründeki tesislerde gerçekleşmiştir. Bu olaylar, kontrolsüz ve denetimsiz endüstriyel faaliyetlerin çevreye olan yıkıcı etkisini bir kez daha gözler önüne sermiştir.

Yangınlar sonucunda oluşan hasar sadece maddi değildir. Endüstriyel yangınlarla birlikte gelen en büyük tehlikelerden biri de hava kirliliğidir. Yangınlar sonucunda atmosfere salınan zararlı maddelerin toplam miktarı bilinememekte olup, tahminler yüzlerce ton partikül madde, zehirli gazlar olan, karbon monoksit, azot oksitler, hidrokarbonlar ve dioksinleri içeriyor. Yangınların ardından alana en yakın hava kalitesi ölçüm istasyonlarından alınan veriler, Hava Kalite İndeksi’nin yıl ortalamasının 2 katından fazla artarak, "kötü" seviyeye ulaştığını gösterdi. Yangınlar sonrası PM10 ve PM2.5 gibi partikül maddelerde belirgin artışlar gözlemlenmiştir.

Bursa'daki hava kirliliği sadece duman ve kötü bir koku değil, aynı zamanda beraberinde korkunç sağlık sorunları ve ekonomik kayıplar da getiriyor. Son 10 yılda hava kirliliğine bağlı solunum yolu hastalıkları yüzde 20 artarken, kalp hastalıklarından ölüm oranı Türkiye ortalamasının yüzde 15 üzerinde. Hava kirliliği, akciğer kanseri başta olmak üzere birçok kanser türünün riskini de yüzde 30'a kadar arttırıyor. Tüm bunlar yetmezmiş gibi, 2024 yılındaki fabrika yangınlarının da maliyeti on milyonlarca lirayı buluyor. Hava kirliliğine bağlı sağlık sorunlarının, ülkemize yarattığı ekonomik yük ise yıllık milyarlarca lirayı aşıyor.

Bursa'daki hava kirliliği sadece çevresel bir sorun değil, aynı zamanda halk sağlığı ve ekonomi için de büyük bir tehdit oluşturuyor. Bu sorunun çözümü için acil önlemler alınması ve tüm paydaşların iş birliği yapması gerekmektedir.

'Önceden hazırlıklı olmalıyız'

Tüm bu durumlar göz önünde bulundurulduğunda, endüstriyel tesislerde iş güvenliği, yangın önleme ve kimyasalların depolanması konusundaki eksiklikleri tekrar hatırlatıyoruz. Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şubesi olarak gerekli denetimlerin yapılması, Bursa için Afet ve Acil Durum haritası hazırlanması konusunda destek verebileceğimizi Valiliğe bağlı ilgili kurumlara bildirdik. Olası bir afet durumunda geri dönüşü olmayan durumlardan kaçınmamız için önceden hazırlıklı olmalıyız. Her bir işletmenin acil durum planları hazırlanmalı ve Yıldırım’da yaşanılan yangın gibi olası zincirleme afet durumlarına ilişkin, endüstriye yönelik tedbirler alınmalıdır.

Bursa'daki fabrika yangınları ve endüstriyel hava kirliliği, kentin karşı karşıya olduğu en acil çevre sorunlarından biridir. Bu sorunun çözümü için acil önlemler alınması ve tüm paydaşların iş birliği yapması gerekmektedir. Daha temiz bir hava ve daha sağlıklı bir gelecek için harekete geçmek hepimizin sorumluluğudur."
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.