SON DAKİKA
Hava Durumu

Kahramanmaraş ve Gaziantep'te 7.7 büyüklüğünde deprem

Kahramanmaraş ve Gaziantep'te gece saat 04.17'de 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 30 saniye süren ve çevre illerden de şiddetli şekilde hissedilen depremde çok sayıda bina yıkıldı. Bölgede saat 04.17 ile 06.45 arasında en büyükleri 6.6, 5.6, 5.5 ve 5.4 olan çok sayıda artçı sarsıntı meydana geldi. Ölü ve yaralı haberleri gelirken, İçişleri Bakanı Soylu, uluslararası yardımı da içeren 4. seviye alarm verildiğini duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 06.02.2023 06:24
Haber Güncellenme Tarihi: 06.02.2023 14:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Kahramanmaraş ve Gaziantep'te 7.7 büyüklüğünde deprem

Türkiye güne, merkez üssü Gaziantep'in Şehitkamil ilçesi ile Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçeleri arasında olan 7.7 büyüklüğünde bir deprem haberiyle uyandı. Saat 04.17'de Gaziantep ve Kahramanmaraş'ta şiddetli şekilde yaşanan deprem çevre illerde de hissedildi. Vatandaşlar depremle birlikte kendilerini dışarıya atarken, geceyi sokaklarda geçirdi. Çok sayıda binanın yıkıldığı depremde ölü ve yaralılara ilişkin haberler gelmeye başladı. İçişleri Bakanı Soylu, deprem nedeniyle uluslararası yardımı da içeren 4. seviye alarm verildiğini duyurdu.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nin kayıtlarına göre 5 kilometre derinlikte oluşan 7.7 büyüklüğündeki depremi 20'den fazla artçı sarsıntı izledi. Saat 04.28’de Gaziantep Nurdağı’nda 6.6, saat 04.36’da Gaziantep Islahiye’de 5.6, saat 04.26’da da yine Gaziantep Nurdağı’nda 5.5 büyüklüğünde artçı depremler meydana geldi. Bölgede ayrıca merkez üsleri Malatya, Osmaniye, Hatay, Adıyaman olan, büyüklükleri 4.0 ve 4.8 arasında değişen depremler yaşandı.

Deprem başta Gaziantep ve Kahramanmaraş olmak üzere, Malatya, Batman, Bingöl, Elazığ, Kilis, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Adana, Osmaniye, Niğde ve Hatay ile Suriye, Lübnan, Irak, İsrail, Filistin, Kıbrıs'ta da hissedilen deprem nedeniyle vatandaşlar binalardan çıkarak geceyi dışarıda geçirdi.

AFAD vatandaşları deprem sonrası cep telefonlarıyla iletişime dair, "Haberleşmelerinizi kısa mesaj servisi SMS ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapınız. Hayati durumlar dışında telefon görüşmesi yapmaktan kaçının" diye uyardı.

Deprem nedeniyle Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Malatya ve Hatay'da bazı binalar yıkılırken şehir merkezlerinde uzun araç kuyrukları oluştu. Ara ara sarsıntıların hissedildiği bölge illerinde valilikler koordinasyonunda kriz masaları oluşturuldu. Yıkılan binaların bulunduğu bölgelerde arama kurtarma çalışmaları başlatıldı. Ekiplerin sahada çalışmaları sürüyor.

Sağlık Bakanı Koca: Yaralılara ulaşmaya çalışıyoruz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Kahramanmaraş başta olmak üzere, birçok ilimizden göçük ihbarları aldık. Muhtemel yaralılara ulaşmaya çalışıyoruz. Ayrıntılı bilgileri paylaşacağız. Büyük bir acı yaşamamayı temenni ediyoruz” dedi.

Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan: 18 bina yıkıldı, 10 vatandaşımız vefat etti

Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, "İlk etapta şuan 18 binamız yıkılmış vaziyette, ilk tespitlere göre 10 vatandaşımız vefat etti" bilgisini paylaştı.

Kızılay Başkanı Kınık'tan açıklama

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, "7-8 vilayetimizde ciddi hasar var. Artçıları da güçlü ve şiddetli olacaktır. Binalara eşya almak için girmesinler. Yapmamız gereken şey hasar olan binaları terk etmek. Çok büyük bir yıkım var. Mobil tırlar, aşevleri, ekiplerimiz bölgeye intikal halinde" açıklamasında bulundu.

Soylu: Tüm birimlerimiz teyakkuzda

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Kahramanmaraş, Hatay, Adana, Osmaniye, Diyarbakır, Adıyaman ve Şanlıurfa depremden etkilendi. 7.4 büyüklüğündeki deprem elbette büyük bir deprem. 3. seviye alarm verildi. Depremin etkilerini değerlendirmeye çalışıyoruz. Arama ve kurtarma ekiplerimi bölgeye sevk ettik. Tüm birimlerimiz teyakkuz halinde. Son gelen artçı 6.4 olarak yaşandı. Bütün ekiplerimiz teyakkuz halinde. Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk. Bu, uluslararası yardımı da içeren bir alarmdır." açıklamasında bulundu.

Adıyaman Valisi: Büyük binalar çöktü

Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini belirterek büyük binaların çöktüğünü söyledi.

Malatya Valisi: Can ve mal kaybı var

Malatya Valisi Hulusi Şahin, "Çok şiddetli bir şekilde hissettik. Doğanşehir ilçemizde yıkılan binalar. Kurtarma ekiplerimiz enkazlara müdahale etmeye başladı. 10'un üzerinde yıkılan bina ihbarı var. Durum ciddi. Can ve mal kaybı olduğu çok belli." dedi.

Gaziantep Valisi'nden açıklama

Gaziantep Valisi Davut Gül yaptığı açıklamada; "Deprem ilimizde de şiddetli hissedilmiştir. Lütfen panik yapmadan dışarıda bekleyelim. Araçlarla yola çıkmayalım. Ana yolları boş bırakalım. Telefonları meşgul etmeyelim Geçmiş olsun" dedi.

Diyarbakır'da 8 katlı bina yıkıldı

Kahramanmarş'ta meydana gelen depremin ardından Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesinde 8 katlı bina yıkıldı. Olay yerinde arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

Şanlıurfa'da 16 bina yıkıldı

Şanlıurfa Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül yaptığı ilk açıklamada; "İl genelinde 16 bina yıkıldı, enkaz altında kalan vatandaşlarımız var." dedi.

Osmaniye'de 34 bina yıkıldı

Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz ilk açıklamasında; kentte 34 binanın yıkıldığını, ilk belirlemelere göre 5 vatandaşın hayatını kaybettiğini açıkladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.