SON DAKİKA
Hava Durumu

İznik'te tarihi taşları dolgu malzemesi yaptılar!

İznik'te sahil düzenlemesi adı altında yapılan çalışmada Roma ve Helen döneminden kalma kesme blok taşlar dolgu malzemesi olarak kullanıldı.

Haber Giriş Tarihi: 15.11.2018 23:27
Haber Güncellenme Tarihi: 15.11.2018 23:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
İznik'te tarihi taşları dolgu malzemesi yaptılar!

İznik'te halen yapımı süren sahil düzenlemesinde, dolgu malzemesi olarak Helen ve Roma dönemine ait kesme blok taşların kullanıldığı görüldü. İznik Gölü kıyısında görünen blok taşların çokluğu, yaya yolu altında gömülü bulunan tarihi kalıntılardaki yoğunluğun göstergesi olarak nitelendiriliyor.

Sahilde dolgu malzemesi olarak kaldırım altına gömülen taş blokların bir kısmının işlenmiş oyma taşlardan oluştuğu gözlenirken, dolgu malzemesi olarak kullanılan tarihi kesme blok taşların bir kısmının tiyatro binasına ait olduğu tahmin ediliyor. Diğer tarihi blok taşların ise temel kazıları sırasında çıkarılıp atılmış kalıntılardan oluştuğu düşünülüyor.

Dolgu taşı olarak kullanılan malzeme içinde, Roma dönemine ait tarihi yapı taşlarının fark edilmeden kullanılmasının mümkün olmadığını ifade eden uzmanlar, yapılan işlemin tam bir aymazlık olduğunu ifade etti.

Araştırmacı yazar Raif Kaplanoğlu'nun tespit ettiği ve fotoğraflarını çektiği tarih rezaletine yetkililerden bir yanıt gelmedi. Dolgu malzemesi olarak kullanılan tarihi kalıntıların ne kadar olduğu ve nereden getirildiğine ilişkin açıklayıcı bir yanıt verilemedi. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından surlarda yapılan restorasyonlarda da, müzeden herhangi bir yetkiliyi göremediğini söyleyen Kaplanoğlu, sur diplerinde yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkan tarihi parçaların akıbeti konusunda endişeleri olduğunu ifade etti.

UNESCO listesine girmek için çok sayıda olumlu çalışma bulunsa da, yoğunluk nedeniyle yeteri kadar kontrolün yapılmadığını düşünen Kaplanoğlu, İznik'te yapılacak her çalışmanın çok büyük bir titizlik içinde yapılması gerektiğini söyledi. (Bursamuhalif)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.