SON DAKİKA
Hava Durumu

İznik Gölü kıyısına gübre tesisine tepki: 'Göller sermaye değildir'

Bursa'nın Orhangazi İlçesi İznik Gölü'ne 150 metre mesafede HEKTAŞ tarafından yapılmak istenen kimyevi gübre tesisine çevre platformları ve bölge halkı karşı çıkıyor.

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2024 02:03
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2024 19:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
İznik Gölü kıyısına gübre tesisine tepki: 'Göller sermaye değildir'

PELİN AKDEMİR/ BURSAPORT

Ordu Yardımlaşma Kurumu’nun (OYAK) bir iştiraki olan HEKTAŞ, Bursa’nın Orhangazi İlçesi’nde UNESCO koruması altındaki İznik Gölü’ne 150 metre mesafede bir tesis kurmak istiyor. Tesis, tarım ürünleri etken madde üretimi, tehlikesiz atıktan bakır sülfat üretimi ve kimyevi gübre üretimi yapacak. HEKTAŞ, Muradiye Mahallesi’nde OYAK bünyesinde bulunan arazileri kiraladı. Araziler, tapu kayıtlarında tarla, bahçe olarak gözüküyor. Ayrıca Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tesisin yapılacağı alanın 3. Derece arkeolojik sit alanında bulunduğu belirtiliyor.

Gebze Organize Sanayi Bölgesinde hali hazırda faaliyet gösteren tesisini buraya taşımayı planlayan HEKTAŞ, yaklaşık 29 metrekare kapalı alana sahip üretim binası inşa edecek. Çevre platformları ve bölge halkı, tesisin yapılmasını, çevrede tarım alanlarının olması ve İznik Gölü’nün zarar görmesi nedeniyle istemiyor.

Tesisin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun halka anlatıldığı Halkın Katılımı Toplantısı, bugün (25 Nisan) Orhangazi ilçesi Örnekköy’de gerçekleştirildi. Tesisin yapılmasını istemeyen çevre platformları ve bölge halkı, toplantı öncesinde bir araya gelerek basın açıklaması düzenledi. Açıklamada, "Göller, nehirler sermaye değiller" ve "İznik Gölü halkındır, halkın kalacak" sloganları atıldı.

'CARGİLL VE GEMLİK GÜBRE'DEN SONRA BİR HANÇER DAHA'

İznik Çevre ve Yaşam Platformundan Ceren Tuncer, "Bizler bu değerlerin kaybolmaması için bir araya gelen İznik sevdalılarıyız. İznik Gölü ve doğasını kaybetmemesi için çabalayan bu kentin sakinleri olarak İznik Çevre ve Yaşam Platformu olarak bir araya geldik" dedi. Tuncer, açıklamasına şöyle devam etti:

"Dünya iklim krizi, kimyasal kirlilik ve biyoçeşitlilik kaybıyla boğuşurken, İznik Gölü, Orhangazi kıyısı, gözü ranttan başka birşey görmeyen, yağmacı ve talancı siyasi ve yöneticilerin elinde, ikinci Dilovası'na dönüştürülmekte. Türkiye'nin 5. büyük gölü, İznik Gölü su seviyesi minumum işletme kotu olan 83,30 metre altına düştü. Göl, artık 'SOS' veriyor. Gölün suyunu çeken Cargill ve Gemlik Gübre fabrikalarının ardından, Varaka Kağıt Oluklu Mukavva Tesisine Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararı verildi. Buda yetmezmiş gibi HEKTAŞ kimyasal gübre, zehirli zirai ilaç ve bakır sülfat (göztaşı) üretimi için ÇED başvurusunda bulundu. Cargill ve Gemlik Gübre'den sonra İznik Gölü'ne bir hançer daha vurulmak isteniyor."

İznik Çevre ve Yaşam Platformu, HEKTAŞ’ın tesisine karşı CİMER’e verdiği şikayet dilekçesinde tesisin bölgeye ve Marmara Bölgesi’nin ikinci büyük gölü olan İznik Gölü’ne vereceği zararın göz önünde bulundurularak iptal edilmesini ve İznik Gölü’nün “T.C. Cumhurbaşkanlığı tarafından özel korunma alanı” ilan edilmesini istedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.