SON DAKİKA
Hava Durumu

İstanbul Onur Yürüyüşü’nde çok sayıda gözaltı

İstanbul'da yasaklara rağmen gerçekleştirilen 24. Onur Yürüyüşü, polis müdahalesi ve en az 40 kişinin gözaltına alınmasıyla sonuçlandı. LGBTİ+ aktivistleri, kamusal alan haklarını ve eşit yurttaşlık mücadelesini vurgulayan bir açıklama yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 28.06.2026 15:30
Haber Güncellenme Tarihi: 28.06.2026 15:32
Kaynak: Alıntı
https://www.bursaport.com
İstanbul Onur Yürüyüşü’nde çok sayıda gözaltı

İstanbul'da bu yıl 24'üncüsü düzenlenen Onur Yürüyüşü, Kadıköy Moda'da farklı noktalarda başladı. Beyoğlu ve Kadıköy kaymakamlıklarının yürüyüş öncesinde aldığı yasak kararlarına rağmen bir araya gelen LGBTİ+ aktivistleri ve hak savunucuları yürüyüş gerçekleştirdi. Polis müdahalesinde en az 40 kişi gözaltına alındı.

Kadıköy Kaymakamlığı, 26 Haziran tarihli açıklamasında ilçe genelindeki cadde, sokak, meydan ve ana arterlerde 27 Haziran saat 08.00'den 28 Haziran saat 23.59'a kadar toplantı, gösteri yürüyüşü ve benzeri etkinliklerin yasaklandığını duyurmuştu. Kaymakamlık, kararın kamu düzeni, toplumsal barış ve suç işlenmesinin önlenmesi gerekçesiyle alındığını belirtmişti.

Yasak kararına rağmen bir araya gelen katılımcılar, yürüyüş kapsamında ortak bir açıklama yaptı.

"Kamusal Alan Hepimizindir"İstanbul Onur Yürüyüşü Komitesi tarafından yapılan açıklamada, uygulanan yasakların ve polis barikatlarının LGBTİ+'ları kamusal alandan dışlamayı amaçladığı savunuldu. Açıklamada, "Bizler bu kentin yabancısı değiliz; bu sokakların, bu meydanların, bu hayatın parçasıyız. Kamusal alan hepimizindir" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, yıllardır uygulanan yasaklara rağmen LGBTİ+ hareketinin görünürlüğünü ve örgütlülüğünü sürdürdüğü belirtilerek, "Devletin hukuksuz fiili yasaklarını da, nefreti yasallaştırmaya çalışan düzenlemeleri de meşru görmüyoruz" denildi.

"Nefret Politikaları Sonuç Vermeyecek"

Açıklamada, iktidarın aile politikaları üzerinden LGBTİ+'ları hedef aldığı öne sürülerek, bu politikaların toplumsal kutuplaşmayı artırdığı ifade edildi. LGBTİ+ hareketinin kadın hareketi, emek örgütleri ve diğer toplumsal muhalefet kesimleriyle dayanışma içinde olduğu vurgulandı.

Polisin protestolara yönelik müdahaleleri eleştirilen açıklamada, hak arayan işçiler, öğrenciler, öğretmenler ve kadınlara yönelik müdahalelerin de aynı baskı politikalarının parçası olduğu savunuldu.

Yaşam Hakkı ve Sağlık Hakkı Vurgusu

Ortak açıklamada, trans bireylere yönelik şiddet ve nefret suçlarına dikkat çekilerek, yaşam hakkının güvence altına alınması çağrısı yapıldı. Hormona erişimin temel bir sağlık hakkı olduğu belirtilen açıklamada, beden uyum süreçlerine yönelik kısıtlamaların kabul edilemez olduğu ifade edildi.

Ayrıca, çeşitli hak ihlallerini kamuoyuna duyuran gazeteci Yıldız Tar'ın tutuklanmasına da tepki gösterilerek, tutuklamanın ifade ve basın özgürlüğüne yönelik bir müdahale olduğu savunuldu.

"Mücadeleden Vazgeçmeyeceğiz"

Açıklamanın sonunda, LGBTİ+ hareketinin eşit yurttaşlık, özgürlük ve ayrımcılığa karşı mücadelesini sürdüreceği vurgulandı.

Komite, "Lubunyaların, transların, kadınların ve bütün ezilenlerin özgür ve eşit yaşayacağı bir dünyayı kurmaktan vazgeçmeyeceğiz" mesajını verdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.