SON DAKİKA
Hava Durumu

İstanbul açıklarında mayın; Boğaz çift yönlü geçişlere kapatıldı

Milli Savunma Bakanlığı, İstanbul Boğazı açıklarında ticari bir gemi tarafından tespit edilen mayına müdahale edildiğini bildirdi. Rusya tarafından kısa süre önce Odessa açıklarında kopan mayınların İstanbul Boğazı’na ulaşabileceği uyarısı yapılmış, Ukrayna ise bu iddiayı yalanlanmıştı.

Haber Giriş Tarihi: 26.03.2022 13:41
Haber Güncellenme Tarihi: 26.03.2022 19:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
İstanbul açıklarında mayın; Boğaz çift yönlü geçişlere kapatıldı

Milli Savunma Bakanlığının (MSB), sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Sabah saatlerinde İstanbul Boğazı açıklarında mayın benzeri bir cismin sivil ticari bir gemi tarafından tespit edilmesi üzerine olay mevkisine Sualtı Savunma Timleri (SAS) süratle intikal ettirilmiştir. Bahse konu mayın benzeri cisim SAS Timleri tarafından emniyete alınmış ve etkisiz hale getirmek maksatlı müdahaleye başlanmıştır." bilgisi verildi.

İstanbul Boğazı çift yönlü olarak trafiğe kapatıldı

Bu gelişmeler üzerine Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, İstanbul Boğazı'nın güvenlik nedeniyle çift yönlü olarak trafiğe kapatıldığını duyurdu.

Mayın arama tarama çalışması başlatıldı

İstanbul Boğazı açıklarında ticari bir gemi tarafından tespit edilen mayınla ilgili çalışmalar sürerken, denizde başka mayın bulunması ihtimaline karşı arama çalışmaları yürütülüyor. Çalışmalara Anadolu Feneri açıklarında havadan helikopterle de destek veriliyor.

Bir vatandaş tarafından görüntülendi

Öte yandan deniz üzerindeki mayın, bir vatandaş tarafından cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

Söz konusu görüntüde cismi çeken vatandaşın, "Türkiye deniz sahasında mayın görüldü. Şu anda demir alıp kalkıyoruz. Sahil Güvenlik botu da geldi." dediği duyuluyor.

Rusya'nın 'Odessa açıklarında kopan mayınlar İstanbul Boğazı’na ulaşabilir' uyarısı

Rusya tarafından Odessa açıklarında kopan mayınların İstanbul Boğazı’na ulaşabileceği uyarısı yapılmış, iddia Ukrayna tarafından yalanlanmıştı.

Rus gizli servisi FSB 19 Mart günü yaptığı basın açıklamasında, Ukrayna Deniz Kuvvetleri'nin Odessa, Oçakov, Çernomorsk ve Yujnıy limanlarının yakınlarına döşediği yaklaşık 420 adet eski mayının fırtınalı hava nedeniyle koptuğunu, mayınların akıntı ve rüzgarla Karadeniz'in batısına sürüklendiğini duyurmuştu. Açıklamada, "Yerinden kopan mayınların İstanbul Boğazı’na ve ardından Akdeniz havzasının denizlerine sürüklenme olasılığı dışlanmıyor” ifadeleri kullanılmıştı. 

Ukrayna ise Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından gündeme getirilen iddianın kasıtlı bir dezenformasyon olduğunu savunmuştu.

Ukrayna Denizcilik İdaresi’nin Başkan Yardımcısı Viktor Vişnov, "Bu tamamen, Rusya tarafının dezenformasyonu. Bu, Karadeniz'deki söz konusu bölgelerin ‘mayın tehlikesi' iddiasıyla kapatılmasını meşrulaştırmak için yapıldı" demişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.