SON DAKİKA
Hava Durumu

İMSİAD'dan kentsel dönüşüm anketi

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) düzenlediği "Ekonomik Durum ve Kentsel Dönüşüm Anketi" ile sektörün nabzını tuttu.

Haber Giriş Tarihi: 03.07.2013 13:17
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2013 13:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
İMSİAD'dan kentsel dönüşüm anketi

İMSİAD'ın, Bursa'daki OSB SİAD'ları başta olmak üzere BALKANSİAD, RUMELİSİAD, NİLSİAD, İTÜDER ve BURTİMDER'in de katılımlarıyla gerçekleştirdikleri anket hakkında açıklama yapan İMSİAD Başkanı Adil Gökçadır, "İnşaat sektörünün Bursa'daki durumu ve bilhassa kentsel dönüşüm konusunda üyelerimiz ile sanayicilerin ve işadamlarının görüşlerini tespit edebilmek adıma yaptığımız çalışmada önemli sonuçlar ortaya çıkmıştır" dedi.

İMSİAD üyelerinin bugün Bursa'nın ruhsatlı yapılarının üçte birini inşa eden bir güç haline geldiğini vurgulayan Gökçadır, "Geçen yıl inşaat sektöründe 13 milyar dolarlık bir hacim oluştu. Bursa'mız ortalama yüzde 5'lik bir değer ile bu büyümeye katkı sağladı. Bizler de Bursalı müteahhitler olarak yaklaşık 500 milyon dolarlık bir katma değer oluşturduk. 5 bin kişiye istihdam sağlayan, aileleriyle birlikte 20 bin insanımıza ekmek veren bir güç olmamız beni çok memnun ediyor" diye konuştu.

Ankete katılanların yüzde 24'ünün müteahhit olduğunu, diğer katılımcıların ise yüzde 48'inin sanayici ve yüzde 28'inin de ticaret alanında faaliyet gösterdiğini belirten Gökçadır, İMSİAD anketine iştirak edenlerin yüzde 16'sının 1-10 kişi, yüzde 13'ünün 11-25 kişi, yüzde 31'inin 26-100 kişi ve yüzde 40'ının da 100 kişi ve üzerinde çalışana sahip büyük işletmeler olduğunu ifade etti.

Ekonomik Durumdan Memnuniyet var

Anket sonuçlarının ekonomik durum ile ilgili ilk bölümüne ilişkin sonuçlarında, genel bir memnuniyet olduğunu belirten İMSİAD Başkanı Adil Gökçadır şunları söyledi;

"Anketimize katılan müteahhit üyelerimiz ile sanayici ve işadamlarına sorduğumuz 'Şu andaki ekonomik durum hakkında ne düşünüyorsunuz?' sorusuna yüzde 55 oranında memnunum, yüzde 40 oranında memnun değilim ve yüzde 5 oranında da çok memnunun cevabı gelmiştir.

Katılımcılarımız, 'Geçtiğimiz 12 aylık dönemde, ekonominin genel durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorumuza ise yüzde 42 oranında Olumlu yönde gelişmeler oldu, yüzde 40 oranında Bir önceki döneme göre bir değişiklik olmadı ve yüzde 18 oranında da Olumsuz yönde gelişmeler oldu diyerek cevap vermişlerdir.

Bu çalışmada katılımcılar yönelttiğimiz '2013 yılının ilk çeyreği, faaliyette bulunduğunuz sektör / iş kolu açısından nasıl geçti?' sorusunu da yüzde 6 oranında çok iyi, yüzde 38 oranında iyi, yüzde 50 oranında orta ve yüzde 6 oranında da kötü cevabı almış durumdayız.

Bunlar da göstermektedir ki, ankette yer alan ekonominin genel durumu ve beklentilerle ilgili sorulara verilen cevaplar genel bir memnuniyeti ortaya koymaktadır."

En önemli sorun nakit sıkıntısı

İMSİAD'ın üyeleri arasında gerçekleştirdiği anket ile ilgili açıklamalarına devam eden Başkan Gökçadır, "Diğer yandan üyelerimiz ile işadamları ve sanayicilere özellikle 2013'ün ilk çeyreğinde karşılaştıkları sıkıntılarla ilgili durumu da sorduk. Bu anlamda '2013 yılının ilk çeyreğinde en çok hangi alanda / alanlarda sıkıntılarla karşılaştınız?' sorumuza öncelik sırasına göre yüzde 31 oranında nakit sıkıntısı, yüzde 25 oranında piyasalardaki durgunluk, yüzde 24 oranında girdi maliyetlerindeki artış ve yüzde 20 oranında da talep yetersizliği cevabı almış durumdayız.

En iyi yatırım aracı gayrimenkul

İMSİAD Başkanı Adil Gökçadır üyeleri ile Bursalı sanayiciler ve işadamları arasında gerçekleştirdikleri ankette beklentileri ortaya koyabilmek adına gelecekle ilgili soruların da yöneltildiğini ifade ederken açıklamasını şöyle sürdürdü;

"Üyelerimize, '2013 yılı için en iyi finansal yatırım aracı sizce hangisi olacak?' diye sorduğumuzda yüzde 66 oranında gayrimenkul cevabını aldık.

Diğer yandan anketimize katılanlar, 2013 yılı sonu itibariyle enflasyonun yüzde 47 oranında yüzde 4-6 aralığında, yüzde 43 oranında yüzde 7-9 aralığında ve yüzde 10 oranında da yüzde 10-12 aralığında olabileceğini tahmin etmektedirler. Bu da gerek Hükümetimizin gerekse TC Merkez Bankasının 2013 yılı için ortaya koyduğu yüzde 5'lik enflasyon hedefinin tutturulacağı anlamına gelmektedir.

Anketimize katılanlar, '2014 yılı için, ekonominin genel durumu hakkındaki beklentiniz nedir?' sorumuza ise yüzde 52 oranında Olumlu yönde gelişmeler olacak, yüzde 38 oranında Bir önceki döneme göre bir değişiklik beklemiyorum ve yüzde 10 oranında da Olumsuz yönde gelişmeler olacak şeklinde cevap vermişlerdir"

Vergi politikaları gözden geçirilip vergi oranları azaltılsın

Anket çalışmasında İMSİAD üyesi müteahhitlere '2013 yılının kalan bölümünde öncelikli olarak adım atılmasını beklediğiniz konular nelerdir?' sorusunu yönelttiklerini de sözlerine ekleyen Gökçadır, "Üyelerimiz yüzde 35'lik bir oranla Vergi politikalarının gözden geçirilmesi ve vergi oranlarının azaltılmasını istemektedirler. Anketimize katılanlar, yüzde 29'luk bir oranla Girdi maliyetlerinin düşürülmesini, yüzde 20'lik bir oranla Kayıt dışı ekonomi ile mücadeleyi, yüzde 9'luk bir oranla Sosyal yapı ve dokudaki erozyonla mücadeleyi ve yüzde 7'lik bir oranla da İşsizlikle mücadele / istihdam arttırıcı önlemleri 2013 yılının kalan bölümünde öncelikli olarak adım atılması beklenen konular olarak sıralanmıştır" diye konuştu.

Gökçadır, 'Kısa vadede yeni bir iş kurmayı ve / veya kendi işinizde kapasite arttırmayı düşünür müsünüz?' sorusuna ise yüzde 54 oranında evet, yüzde 46 oranında ise hayır cevabı aldıklarını sözlerine ekledi.

Kentsel dönüşüm

İMSİAD anketinin ikinci bölümünde üyelere kentsel dönüşün konusunda 16 soru yönettiklerini belirten İMSİAD Başkanı Adil Gökçadır, sonuçların Bursa'da kentsel dönüşüme kesinlikle ihtiyaç olduğunu, bu dönüşüme hemen başlanması gerektiğini, bu dönüşümün kamu ve özel sektör ortaklığı ile yapılması gerektiğini ortaya koyduğunu ifade etti.

Ankette kentsel dönüşüm ihtiyacını Bursa'nın deprem riski ile de ilişkilendirdiklerini söyleyen Gökçadır açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Ankete katılanlar;
'Sizce Bursa'da bir deprem tehlikesi var mı? Varsa ne zaman olabilir?' sorumuza, yüzde 66 oranında Var Her zaman olabilir, yüzde 23 oranında Var. Yakın zamanda olabilir, yüzde 6 oranında Var. Yakın zamanda olmaz ve yüzde 5 oranında da yok cevabını,

'Sizce Bursa merkezli bir depremde hasar ve can kaybı ne olur?' sorumuza, yüzde 78 oranında Büyük hasar ve can kaybı olur, yüzde 22 oranında Hasar olur, can kaybı az olur,

'Sizce Bursa'da depreme hazır olmak için yapılan çalışmalar yeterli mi?' sorumuza da yüzde 59 oranında Çalışmalar var, ama yeterli değil, yüzde 33 oranında Çalışmalar son derece yetersiz, yüzde 6 oranında O Çalışma yok ve yüzde 2 oranında da Çalışmalar oldukça yeterli şeklinde cevap vermişlerdir."

Bursa'da kentsel dönüşüm kesinlikle gerekli

'Sizce Bursa'da Kentsel Dönüşüm gerekli mi?' sorusuna yüzde 92 oranında Kesinlikle evet cevabını aldıklarını ifade eden İMSİAD Başkanı Adil Gökçadır, anketteki 'Eğer "Gerekli" diyorsanız, Kentsel Dönüşüme ne zaman başlanmalıdır?' şeklindeki soruya ise yüzde 85 oranında Hemen, yüzde 12 oranında da Belediye seçimlerinden sonra diye cevap aldıklarını belirttirken, ankette yer alan 'Sizce Kentsel Dönüşüm hangi kurum tarafından yapılmalıdır?' sorusunun ise yüzde 56 oranında Kamu-Özel sektör ortaklığı, yüzde 19 oranında Belediyeler, yüzde 8 oranında Valilik, yüzde 7 oranında özel sektör ve yüzde 7 oranında da TOKİ şeklinde cevap aldıklarını dile getirdi.

Kentsel dönüşümdeki en önemli konulardan birisi olan katılım ve paylaşım konusuyla ilgili 'Sizce Kentsel Dönüşüm'de hak sahibi - kamu - yatırımcı üçgeni arasında özveri ve adalet sağlanabilir mi?' şeklindeki soruya, yüzde 60 oranında Evet. İstenirse anlaşma olabilir, yüzde 37 oranında ise, Çok zor, ama olabilir cevabını aldıklarını açıklayan İMSİAD Başkanı Adil Gökçadır, "Ankete katılan müteahhitler ile işadamları ve sanayiciler, 'Kentsel Dönüşüm hayat kurtarmak mı, yoksa rant için mi istenmektedir?' sorusuna yüzde 68 oranında Amaç hayat kurtarmaktır, ama rant da olacaktır, yüzde 15 oranında Amaç hayat kurtarmaktır, yüzde 8 oranında da Amaç ranttır, ama hayat da kurtarılacaktır diyerek cevap vermişlerdir" dedi.

Kentsel dönüşüm konusunda çalışma var ama yeterli değil

İMSİAD Başkanı Adil Gökçadır açıklamasının devamında ankette yer alan soruları ve verilen cevapları şöyle açıkladı;

"Ankette yer alan,
'Sizce Bursa' da Kentsel Dönüşüm konusunda yeterli çalışma var mı?' sorusuna yüzde 55 oranında Var, ama yeterli değil, yüzde 25 oranında Yeterli çalışma yok, yüzde 16 oranında da Bazı yerlerde var, bazı yerlerde yok,

'Sizin eviniz / binanız depreme dayanıklı olmasa idi, Kentsel Dönüşüm ile evinizin / binanızın yeniden yapımı için gerekli özveride bulunur muydunuz?' Yüzde 79 oranında Adalet var ise, evet bulunurum, yüzde 16 oranında da Şartlara bağlı,

'Sizce Bursa yöneticileri Deprem ve Kentsel Dönüşüm konusunda yeterince bilinçliler mi ve sorumluluk adına duyarlılar mı?' sorusuna, yüzde 47 oranında Bazıları duyarlı, ama çoğu, sorumluluklarının farkında değil, yüzde 43 oranında Hepsi değil ama, evet, bazıları duyarlı, yüzde 8 oranında Hayır, sorumluluk bilinci hissetmedim,

'Sizce Kentsel Dönüşüm Yasası ve ilgili diğer yasalar, kentsel dönüşümü yapacak olan firmalar için gerekli yetkileri sağlıyorlar mı?' sorusuna yüzde 38 oranında Hayır. Yasalar yeterince yetki sağlamıyor, yüzde 34 oranında Yasaların sağladığı yetkiler kısmen yeterlidir, yüzde 19 oranında Evet. Yasaların sağladığı yetkiler yeterlidir ve yüzde 5 oranında da bilgim yok,

'Bursa Kentsel Dönüşüm'ünü organize edecek, kısmen resmî kurumların da ortak olduğu, bir özel şirkete ortak / hissedar olmayı düşünür müydünüz?' sorusuna da yüzde 52 oranında Hayır. Düşünmem, yüzde 24 oranında Evet. Kurucu ortak olmayı düşünürdüm, yüzde 18 oranında da Evet. Hisse senedi almayı düşünürdüm' şeklinde cevap vermişlerdir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.