SON DAKİKA
Hava Durumu

'İktidar ve patronlar katliamın sorumlusudur'

Bursa Demokrasi Güçleri tarafından Amasra'da 41 madencinin ölümüne neden olan patlamaya ilişkin yapılan basın açıklamasında, "Sayıştay ve TKİ raporlarında kazı derinliğinin 300 metreyi geçmesi nedeniyle grizu riski olduğunun belirtilmesine rağmen kar uğruna üretime devam eden iktidar ve patronlar bu katliamın sorumlusudur" denildi.

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2022 18:04
Haber Güncellenme Tarihi: 16.10.2022 18:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'İktidar ve patronlar katliamın sorumlusudur'

Amasra'da 41 madencinin hayatını kaybettiği olay, Bursa'da basın açıklamasıyla protesto edildi.

Bursa Demokrasi Güçleri, Fomara Meydanı'nda 16:00'da bir araya geldi. Basın açıklamasını grup adına Muharrem Or okudu. Katliamın göz göre göre geldiğini belirten Or, "Sayıştay ve TKİ raporlarında kazı derinliğinin 300 metreyi geçmesi nedeniyle grizu riski olduğunun belirtilmesine rağmen kar uğruna üretime devam eden iktidar ve patronlar bu katliamın sorumlusudur." dedi. 

Madencilere kader olarak dayatılan ölümlerin önlenebilir olduğunun yıllarca dile getirildiğini belirten Or, "Daha fazla kâr için dayatılan “üretim zorlaması” ve “verimlilik politikası” sonucunda İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği önlemlerinin göz ardı edilmesi, özellikle madencilik sektöründe büyük katliamlara yol açıyor. Metan gazının patlamaya neden olacak sınır değerleri aşmasının, bunun “gözden kaçmasının” temelinde “üretim zorlaması” vardır. Kamu madenciliğinde dahi bu zihniyetin yerleşmeye başlamış olması durumun vahametini Bartın’da bir kez daha göstermiştir." ifadelerini kullandı.

Soma maden faciası hakkında görülen davada tutuklu sanığın kalmadığını hatırlatan Or, açıklamasına şöyle devam etti:

"Açlık, işsizlik, hayat pahalılığı, sömürü ile her anımızı cehenneme çevirenler; itiraz edenleri, eleştirenleri, karşı çıkanları baskı ve şiddet ile bastırmaya çalışanlar bu katliamın sorumlusudur. Şimdi bir kez daha, Soma’daki ve çalışırken ölen yüzlerce işçinin ahı yerde dururken, Amasra’ya giderek gösteri yapan, gerçek yüzlerini gizleyen, her zamanki maskelerini takan, fıtrat demagojileri yapanlar emekçileri kandırmaya çalışıyorlar.

Sadece madenlerde değil, tüm işkollarında işçi sağlığı ve iş güvenliği sisteminin göçük altında olduğunu yıllardır söylüyoruz. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ile işçileri piyasanın insafına bırakan bu düzenin değiştirilmesi gerektiğinin yıllardır mücadelesini veriyoruz."

Or, tüm işçileri, emekçileri, kendine insanım diyen herkesi 'insanca yaşamak istiyoruz' demek için harekete geçmeye çağırdı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.