SON DAKİKA
Hava Durumu

Hürriyet Köyü hikayesi: Köylüye ait topraklar sanayiye satılıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a topraklarının belediye tarafından satıldığına yönelik şikâyette bulunan Hürriyet köylüleri anlatıyor: “Vekillerden umudumuz yok, ‘çok yer sattık, geri ödeyemeyiz’ diyorlar.”

Haber Giriş Tarihi: 15.01.2023 14:01
Haber Güncellenme Tarihi: 15.01.2023 14:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Hürriyet Köyü hikayesi: Köylüye ait topraklar sanayiye satılıyor

PELİN AKDEMİR/ BURSAPORT

Bursa'nın Karacabey ilçesine bağlı Hürriyet köyünde yaşayan köylüler, 6 Ocak’ta Ankara’ya giderek TBMM bahçesinde beklemeye başladı. Amaçları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Karacabey Belediyesi’nin mera olarak kullandıkları arazileri sattığını söylemekti.

AK Parti grup toplantısından çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanına giden köylüler yaşadıklarını anlattı. Erdoğan da yanındaki AK Parti Bursa milletvekilleri Hakan Çavuşoğlu ve Vildan Yılmaz Gürel’e 'Bursa’ya gidip konuyla ilgilenmeleri’ talimatını verdi.

Ankara’ya gidenler arasında yer alan Hürriyet Köyü Gençlik ve Kadın Dayanışma Derneği Bayram Efe, vekillerin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği görevleri yerine getirecekleri konusunda umutsuz olduklarını söylüyor.

Hürriyet Köyü Gençlik ve Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Bayram Efe

KÖYLÜLERİN AÇTIKLARI DAVALAR REDDEDİLDİ

Bursa’nın Karacabey ilçesinde Hürriyet köylüleri, 1951’de kendi çabalarıyla aldıkları yerlerin belediye tarafından satılmasına ilişkin Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a şikâyette bulundu. Köylüler, satılan yerlerin tapularının ellerinde olduğunu söylüyor. Belediye, tapu kadastro kayıtlarında kamu ortak malı olarak geçen yerlerin, TEKNOSAB gibi hayata geçirilen projeler kapsamında sanayiye satılmasını savunuyor.

Bulgaristan’dan göç eden 201 hane, 1951 yılında senet karşılığı Ziraat Bankası'ndan Bursa’nın Karacabey ilçesi Taşpınar Köyü’ne bağlı Haydarağa Çiftliği'ni satın almış. 12 bin dönümlük arazi, 28,5 dönüm olarak şahsi tarlalara bölünmüş, kalan 6 bin dönümlük otlak, kavaklık, odunluk, cami, misafirhane, mezarlık, okul olması için ortak alan olarak bırakılmış. 1955 yılında yapılan başvuru ile çiftlik, Hürriyet köyü olmuş. 1978’de yapılan kadastro çalışmalarında köylü tarafından satın alınarak ortak alan olarak belirlenen yerler, köy tüzel kişiliğine geçmiş. Köylüler, devlete olan inançlarından arsalarının köy tüzel kişiliğine geçmesine itiraz etmediklerini anlatıyor.

2014 yılında 6360 sayılı Büyükşehir Yasası’yla köydeki köy tüzel kişiliğine ait olan 6 bin dönümlük alan belediyeye geçti. 2014 yılına kadar bu yerler, 201 hane halkına aitti. Köylüler, kendi emekleriyle satın aldıkları yerleri geri alabilmek için 2016 ve 2021 yılında dava açtı. Ancak bu davalar savunma alınmadan reddedildi.

TEKNOSAB için yapılan çalışmaların yakında tamamlanması bekleniyor. 

850 DÖNÜMLÜK ALAN SATILDI

Mudanya- Yenikaraağaç yolunun geçtiği Hürriyet köyü, Bursa Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi’nin (TEKNOSAB) kurulduğu Taşpınar köyüne arabayla 5 dakika mesafede bulunuyor. İki köy arasından İstanbul-İzmir otoyolu geçiyor.

AK Partili Karacabey Belediyesi’ne geçen 6 bin dönümlük alanın yaklaşık 850 dönümü satıldı. Otlakiye olarak görünen 148 dönüm yer, 6 Haziran 2018’de, Bursa Konut Üretim Yapı Kooperatifleri Birliği’ne (Emir Koop) 12 milyona satıldı. Otlakiye olarak görünen 262 dönüm yer, 9 Ağustos 2018’de 21 milyon 18 bine TEKNOSAB’a satıldı. TEKNOSAB’ın başında Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay bulunuyor.

Bazı parseller, yol yapımı için Karayolları Genel Müdürlüğü’ne 10 Nisan 2020 yılında kamulaştırıldı. Son olarak 237 dönüm yer 14 Nisan 2021’de 49 milyona ve 146 dönüm yer, 22 Temmuz 2022’de 72 milyona Kuzuflex A.Ş. sahibi Hüseyin Akdemir’e satıldı. Gemlik Serbest Bölgesi’nde faaliyet gösteren Kuzuflex firması, paslanmaz esnek hortum üretiyor.

Hürriyet köylüleri, mera ve tarım arazilerinin satışına karşı daha önce pek çok kez eylem yaptı. 

ERDOĞAN’A ANLATTILAR AMA…

Hürriyet Köyü Gençlik ve Kadın Dayanışma Derneği, yerlerini geri alabilmek için 2022’de üç ayrı idari dava daha açtı. Dernek başkanı Bayram Efe, dava olumlu sonuçlansa bile yasa değişikliği olmadan adaletin sağlanamayacağını savunuyor. Bu nedenle birçok yetkiliye ulaşmaya çalışan köylüler, en son 6 Ocak’ta Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü. Erdoğan, yanında bulunan AK Parti Bursa Milletvekilleri Hakan Çavuşoğlu ve Vildan Yılmaz Gürel’e olaya sordu. Gürel, konuyu bilmediğini söylerken Çavuşoğlu ‘kanuni yetki’ olduğunu söyledi. Erdoğan, her iki vekile de sorunun çözümlenmesi için talimat verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmenin ardından Bayram Efe, Çavuşoğlu’nun kendilerine ‘Durumu nasıl düzeltebiliriz?’ diye sorduğunu anlatıyor. Efe, ‘6360 sayılı kanunla köy tüzel kişiliğine geçmiş olan ve mülkiyeti şahıslara ait olan köy alanlarının iadesini’ istediklerini Çavuşoğlu’na söylemiş. Çavuşoğlu’nun yanıtı ise “Böyle bir yasa çıkarmamız mümkün değil. Çok yer sattık, buraları geri ödeyemeyiz” olmuş.

Vekillerin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği görevleri yerine getirecekleri konusunda ‘umutsuz’ olduklarını belirten Efe, “Kimseden ses çıkmadı. ‘Cumhurbaşkanı unutur’ diyerek bekleyecekler. Hakan Çavuşoğlu diyor ki, ‘Biz şahıslara göre kanun çıkartamayız’. Ama rantçılara göre kanun çıkarttılar. Şimdiye kadar yasalar düzgündü. Yasalar neden bozuluyor? Kişilere göre kanunlar yoktu” diye konuşuyor.  

6360 sayılı Büyükşehir Yasası için ‘köyü öldüren bir yasa’ yorumunda bulunan Efe, TEKNOSAB kurulunca arazilerin değerlendiğini söylüyor.

TEKNOSAB'DA YAKIN ZAMANDA ÜRETİME BAŞLANMASI BEKLENİYOR

Su kaynaklarına yakınlığı, ulaşımının kolaylığı nedeniyle sanayicilerin dikkatini çeken Karacabey’in tarım alanları üzerinde bir organize sanayi bölgesi kurulmak istenmişti. Yüzde 75 sanayi bölgelerinin doluluk oranı sağlanamadığı için ‘teknoloji’ ismi kullanılarak Türkiye’nin ilk sanayi bölgesi olan TEKNOSAB için Taşpınar, İkizce, Orhaniye, Hürriyet ve Muratlı köylerinde tarım alanları kamulaştırılmaya ve satın alınmaya başlanmıştı. BTSO Başkanı İbrahim Burkay, TEKNOSAB’ı en kısa sürede hayata geçireceklerinin açıklamalarını yaparken, Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, “Sizin yararınıza olacak” sözleriyle köylüleri ikna etmeye çalışmıştı. 

TEKNOSAB’da Beyçelik Otomotiv gibi beş fabrika üretime başlamış durumda. İnşaat aşamasında olan fabrikaların da yakın zamanda inşaatlarını bitirip üretime başlaması bekleniyor.

TAŞ OCAĞI OTLAKİYE OLARAK SATILDI

Karacabey köylerinde sanayileşmenin son yıllarda yaygınlaşmasına değinen Efe, şöyle konuşuyor: “Düne kadar Cumhurbaşkanı ‘Çaputçuluk yapmayacağız’ diyordu. Çaputçulara OSB yaptılar, adını da teknoloji merkezi koydular. Ne üretecekler orada, bize açıklasınlar. 850 dönüm arazi satıldı. Belediye başkanının babasının yeri olsaydı onaylar mıydı? Bu nasıl bir inanç? Bunun adı takıyyecilik. Umreye, hacca gidiyorlar, ramazanda oruç tutuyorlar, fakir fukara sofrasına oturuyorlar, sonra dönüp aynı adamın malını satıyorlar.”

Alman ortaklı Kuzuflex AŞ’nin sahibi Hüseyin Akdemir’e otlaklık diye satılan yerde 120 dönüm taş ocağı olduğunu belirten Efe, “Hüseyin Akdemir, otlaklık mı satın aldı, taş ocağı mı satın aldı? 55 yıldır bizim olan bir taş ocağı orası. Köyümüz tarafından işletiliyordu. Otlaklık satılmadı, değerinin altında taş ocağı satıldı. Belediye niye bu vasıfla sattı? Burada devlet zararı yok mu? Sayıştay’ın burada harekete geçmesi gerekmiyor mu?” diye soruyor. Köylülerin ihale günü, Belediye Başkanı Ali Özkan ile konuşmaya gittiklerini söyleyen Efe, Özkan’ın ‘Ben satarım’ dediğini aktarıyor. Köylülerin, polis müdahalesiyle dışarı atıldıklarını hatırlatan Efe, “Bu peşkeş takımı, tarım alanlarını köylülerden bir liraya alıyor, bir milyon liraya satıyor. Bunun artık araştırılacak tarafı yok, yargılanacak tarafı var. Bursa böyle başları hak etmiyor” diyor.

Köylüler, ekinlerin hasat edilmeden talan edildiğini söylüyor.

‘MİLLETVEKİLİ RANTA AÇTIĞI BÖLGELERDEN MÜLK EDİNİYOR’

AK Parti Bursa Milletvekili Vildan Yılmaz Gürel, Erdoğan ile yapılan görüşmede köylülerden daha önce böyle bir bilgilendirme yapılmadığı için konuyu bilmediğini ifade ediyor. Bayram Efe, AK Parti’de Karacabey bölgesinin vekili olan Mustafa Esgin için şu iddiaları ortaya atıyor: “Mustafa Esgin’in Badırga’da kendi adına bir sürü mal varlığı var. Bir milletvekili ranta açtığı yerlerden mülk ediniyor. Bu hak mıdır?”

KARACABEY BELEDİYESİ: YARGI SÜRECİ DEVAM EDİYOR

AK Parti milletvekilleri Çavuşoğlu ve Gürel, yoğunluk gerekçesiyle görüş bildirmedi. Karacabey Belediyesi, konuyla ilgili önce açıklama hazırlayacaklarını, sonra yargı sürecinin devam etmesi nedeniyle açıklama yapmayacaklarını belirtti.

Belediye, köylülerin iddialarına yönelik Büyükşehir Yasası’yla köy tüzel kişiliğine kayıtlı ortak alanların belediyenin bünyesine geçtiğini ve tapu kadastroda kamu ortak malı olarak kayıtlı yerlerin TEKNOSAB gibi hayata geçirilen projeler kapsamında sanayiye satılmasını savunuyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.