SON DAKİKA
Hava Durumu

HDP'den cezaevi önünde 'tek tip' tepkisi

AKP iktidarının, 12 Eylül askeri darbe döneminde uygulanan ve acı sonuçları olan, tutuklu ve hükümlülere yönelik tek tip elbise uygulamasını Kanun Hükmünde Kararname ile yeniden uygulamaya sokmasına yönelik tepkiler sürerken, HDP Bursa İl Örgütü Bursa H Tipi Cezaevi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 12.01.2018 17:05
Haber Güncellenme Tarihi: 12.01.2018 17:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
HDP'den cezaevi önünde 'tek tip' tepkisi

AKP iktidarının, geçmişte acı sonuçları olan tutuklu ve hükümlülere yönelik tek tip elbiseyi KHK ile yeniden uygulamaya sokmasına yönelik tepkiler sürerken, HDP Bursa İl Örgütü Bursa H Tipi Cezaevi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, tek tip düzenlemesi ile tutuklu yargılanan kişilerin masumiyet karinesinin ihlal edildiği belirtilerek, "Oysa henüz haklarında kesinleşmiş bir mahkeme kararı olmayan kişiler, tutuklu da olsalar, geri kalan herkes kadar masumdur." denildi.

HDP Bursa İl Eş Başkanı Filiz Ejderoğlu tarafından okunan açıklamada, tutuklu yargılamanın nedeninin şüpheli ya da sanığın; kaçma, saklanma, delilleri karartma ya da tanıklara baskı uygulama gibi fiilere başvurma şüphesi olduğu hatırlatılarak, "Tutukluluk halinin ya da tutuklama sebebini teşkil eden bu şüphelerin bir gereği olmayan tek tip elbise zorunluluğu bir cezalandırma aracı olarak kullanılmakta ve insan onuruna müdahale mahiyeti taşımaktadır." ifadelerine yer verildi.

"Yalnızca tutuklu yargılanan kişiler için değil, cezasını çekmekte olan hükümlüler için de insan onuru ve kişiliğine yönelik saldırı niteliği taşıyan tek tip kıyafet uygulaması kabul edilemez." denilen HDP açıklaması şöyle:

"Bu kıyafet dayatması kişi özgürlüğünün kısıtlanması yoluyla infaz edilen cezanın sınırlarını aşmakta, diğer kişilik haklarının ve insan onurunun gerekçesiz ve orantısız şekilde kısıtlanmasına sebebiyet vermektedir. Zorunlu kıyafet uygulamasının yalnızca siyasi suçları içeren bazı özel suçları işlediği iddiasıyla tutuklu yargılanan ya da bu suçlardan hüküm giymiş kişilere uygulanması bu uygulamanın cezanın kendisi olarak tasarlandığını ve insan onuruna bir müdahale içerdiğini açıkça göstermektedir.

Bu düzenlemeyle tutuklu ve hükümlülerin kamusal görünümlerini kendi özgür iradeleriyle belirlemeleri imkanı ortadan kaldırılmaktadır. Toplumsal hayattaki yegane görüntülerinin devlet tarafından fiilen 'suçlulara özel' tasarlanmış kıyafetler içerisinde gerçekleşmesi sağlanmaktadır. Tutuklu ve hükümlüler iradelerine aykırı biçimde tek tipleştirilmekte, aralarındaki farklar yok edilerek birbirleriyle eşitlenmekte ve bir mahkumiyet kisvesine bürünmeye zorlanmaktadır.

Sözkonusu tek tip kıyafet uygulamasının tüm dünyada ABD'deki hukuk dışılığın ve düşman ceza hukuku uygulamalarının simgesi haline gelen Guantanamo Cezaevi çerçevesinde tanınıyor olması mevcut durumu daha da kabul edilemez kılmaktadır. Kamu gücünü kullananların ABD'nin söz konusu simgeselleşmiş uygulamalarından birini hayata geçirmesinin önemli sakıncalar barındırdığı izahtan yoksundur.

Eş Başkanımız Yüksel Akgün'ün de aralarında bulunduğu, Bursa Cezaevi'nde rehin tutulan 27 HDP siyasetçisi ve aktivisti, 696 sayılı KHK ile getirilen uygulamalara ve tek tip dayatmasına karşı 1 ay görüşlere çıkmama kararı almışlardır. Yoldaşlarımız tek tip uygulamasını;

Masumiyet karinesinin ihlali, yargılaması sürmekte olan insanları peşinen suçlu görünümüne büründürmek demek olduğunu, adil yargılanma hakkının ihlali anlamına geldiğini, onur kırıcı bir cezalandırma işlemi olduğunu, politik tutsakları hedef alması nedeniyle anayasal eşitlik ilkesinin ihlali olduğu, siyasi tutsaklar üzerinde bir işkence aracı olduğunu beyan etmekle, 1980'ler de olduğu gibi bu uygulamaya direneceklerini, dayatılan paçavrayı yırtıp atacaklarını beyan etmektedirler.

Tek tipe dair içeride arkadaşlarımız, dışarıda bizler her koşulda direnmeye devam edeceğiz. Dün nasıl Mamak'ta, Sincan'da tek tipi parçaladıysak bugün burada da aynı kararlılığı ve direngenliği göstereceğiz. Faşizm yenilecek, halklar kazanacak !"

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.