SON DAKİKA
Hava Durumu

'Hatalar düzeltilene kadar bu yol kapatılsın'

Uludağ Yolu'na kestirmeden çıkış olması için açılan ancak mühendislik hataları nedeniyle çok sayıda ölümlü ve yaralamalı kazanın meydana geldiği Dobruca-İnkaya arasındaki yolda meydana gelen son kazada otobüsün devrilmesi sonucu 2'si ağır 48 kişi yaralanmıştı.

Haber Giriş Tarihi: 06.03.2019 13:53
Haber Güncellenme Tarihi: 06.03.2019 13:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Hatalar düzeltilene kadar bu yol kapatılsın'

Çok sayıda kazanın meydana geldiği Doburca-İnkaya Yolu'na ilişkin olarak bugüne kadar yaptıkları inceleme sonuçları ve uyarılarını kamuoyu ile paylaştıklarını belirten MMO Bursa Şubesi Başkanı Fikri Düşünceli, bir kez daha yetkililere uyarılarını yinelediklerini ifade ederek, "Artık ölüm yolu haline gelen bu yol, hatalar düzeltilinceye ve eksikler tamamen giderilinceye kadar araç trafiğine kapatılmalıdır." dedi.

Son olarak 1 Mart'ta tur otobüsünün devrilmesi sonucu meydana gelen ve 2'si ağır olmak üzere 41 öğrenci ile şoför ve 6 öğretmen ve yaralandığı kaza sonrası bir açıklama yapan TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Bursa Şubesi Başkanı Fikri Düşünceli, yola ilişkin olarak daha önceki kazaların ardından yaptıkları önerileri yineledi.

"Her yıl en az 7 bin 500 civarında insanımızın kaybettiğimiz trafik kazaları, maalesef hız kesmeden can almaya devam ediyor. Bu konuda ya gerekli önlem alınmıyor, ya da alınan önlemler yetersiz kalıyor" diyen Düşünceli, şunları kaydetti:

"1 Mart 2019 Cuma günü akşam saatlerinde, İstanbul'dan gezi için gelen Türk Kızılayı Kartal Anadolu Lisesi öğrencilerini taşıyan tur otobüsü, Uludağ dönüşü Dobruca mevkisinde kaza yaptı. Meydana gelen kazada 2'si ağır olmak üzere, 41 öğrenci, 6 öğretmen ve şoför yaralandı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından, Doburca-İnkaya arasında Uludağ yoluna bağlantı yolu olarak yapılarak hizmete açılmasının hemen ardından aynı yolun aynı noktasında, 28 Ağustos 2014 tarihinde, Orhaneli Belediyesi'ne ait bir midibüsün devrilmesi sonucu meydana gelen kazada 1 kişi hayatını kaybetmiş, 14 kişi yaralanmıştı.

Ardından da 31 Ağustos 2014 tarihinde, yine aynı yolun aynı noktasında, bu kez bir firmanın yaptığı piknik dönüşü, çalışanları taşıyan tur otobüsünün uçuruma yuvarlanması sonucu, 4 kişi hayatını kaybetmiş, 40 kişi de yaralanmıştı.

Ardından, 14 Ağustos 2018 Salı günü akşam saatlerinde, Uludağ gezisinden dönen öğrencileri taşıyan tur otobüsü, Doburca-İnkaya yolunda şarampole yuvarlandı. Meydana gelen kazada 37 öğrenci yaralanırken, bir öğrenci hayatını kaybetti.

Odamız tarafından, kaza sonrası, 1.09.2014 ve 29.09.2014 tarihlerinde, iki kez teknik inceleme yapılmıştır. Hazırlanan raporlar doğrultusunda, Bursa Büyükşehir Belediyesi;

Güzergahta, teknik yönden tamamen hatalı, küçük araçlar için olan basit oto korkuluklarını, Bütünleşmiş Ağır Hizmet Tipi oto korkuluk ile değiştirmiştir.

2014 yılındaki kazanın meydana geldiği viraj içinde yer alan ve Karayolları Standartlarına göre uygun ve mümkün olmayan kavşak bağlantısı, ileri bir noktaya taşınmıştır. Böylelikle otokorkulukların bölünmesi önlenmiş, çarpma sırasında birbirlerine bağlı şekilde sistemin bir bütün olarak çalışması sağlanmıştır.

Bütünleşmiş Ağır Hizmet Tipi oto korkuluklar ile otokorkulukların bir bütün olarak çalışmasının sağlanması sayesinde, 14 Ağustos 2018 günü meydana gelen trafik kazasında otobüsün 20 metrelik duvardan aşağı düşmesi önlenmiştir.

MMO Bursa Şubesi Başkanı Fikri Düşünceli, Oda'nın Dobruca-İnkaya yoluna ilişkin inceleme ve önerilerini paylaştı

Doburca-İnkaya Bağlantı Yolu ile ilgili öneriler:

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından, 2014 yılında yapılarak hizmete açılan Doburca-İnkaya bağlantı yolunun teknik açıdan uygun olmadığı, bugüne kadar aynı noktada meydana gelen ölümlü ve yaralanmalı kazalar da göstermektedir.

1. Öncelikle Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yolun yol standartlarına uygun olarak iyileştirilmeler yapılmalıdır.

- Bu yolda 3 noktada keskin, yatay ve ters kurb bulunmaktadır. Kazanın meydana geldiği yerdeki kurb yarıçapı ise yaklaşık 20 metredir. Karayolları standartlarına göre yatay kurb değerlerinin, minimum 30-35 metre mertebesinde olması gerekir. Yol bu standartlara göre iyileştirilmelidir.

- Doburca-İnkaya yolunda yol eğiminin yaklaşık %15-16 olduğu gözlenmektedir. Karayolları standartlarına göre yol eğiminin maksimum %9-12 olması gerekmektedir.

2. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından büyük araçların, bu yolu güvenle kullanmaları teknik açıdan sağlanamadığı görülmüştür. Büyük araçların bu yola girişini teknik olarak önlemek mümkündür.

Yola büyük araç girişi, sadece konulan tabelalarla yasaklanmaya çalışılmıştır. Ancak sürücünün trafik levhasına uymaması ve denetimlerin de yetersiz olmasınedeniyle bu aracın yola girişi önlenememiştir.

Diğer yandan ülkemizde metal esaslı malzemeler kapsamında, trafik levhalarının çalındığı da bilinmektedir. Büyük Araç Giremez tabelalarının çalınması durumunda bile yol, en azından yeni levhalar gelinceye kadar, büyük araç trafiğine açılmış gibi olacaktır. Bu durumda da o zaman diliminde, benzer kazalar kaçınılmaz olacaktır.

Doburca-İnkaya bağlantı yoluna büyük araçların girmemesi, yol girişlerinin fiziki olarak sadece küçük araçların girebileceği kadar kurp yarıçapının daraltılması veya diğer fiziki önlemlerle sağlanabilecektir.

Sonuç olarak;

Şehirlerarası yollarda olduğu kadar, Bursa kent içinde de T.C.Karayolları Standartları ve Yönetmeliklerine aykırı şekilde yapılan, mühendislik hizmeti alınmamış yollar büyük bir risk oluşturarak kazalara davetiye çıkarmakta, sıkça ölümlü ve yaralamalı kazalara neden olmaktadır.

Mevzuat gereği T.C. Karayolları, Belediyelerin yaptığı yollarda sadece trafik işaret ve işaretlemelerin standartlarını belirlemekte, bunları denetlemektedir. Yol standartının teknik açıdan uygunluğunun denetimi ise ne T.C. Karayolları, ne Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, ne de başka kurum tarafından yapılmamaktadır.

Trafik güvenliğini de içerecek şekilde uygunluğu denetlenmeyen bu yollar, uygunsuz viraj ve dönel kavşaklar, hatalı eksik ya da yetersiz işaret ve işaretlemeler, yetersiz sürücü eğitimleri, denetimsiz araçlar nedeniyle insanlarımız ya uçurumlara yuvarlanan, ya devrilen, ya da otobüs duraklarına dalan araçlar altında hayatlarını kaybetmekte ve yaralanmaktadır.

'Bu yol 'yol' değildir'

Diğer yandan da sürücülerin uymadığı trafik kurallarından, trafik levhalarından doğacak sonuçlara da ne yazık ki yolcular katlanmaktadır.

Kazaya davetiye çıkartan bu yolun bu şekilde göz göre göre trafiğe açılması ve dolayısı ile kullanılması hatadır. Bu yol, yol değildir! Söz konusu kazada sürücünün hatası olmakla birlikte, sorumluluk ve kusurun büyüğü yolu yapan Bursa Büyükşehir Belediyesi'ndedir.

Söz konusu ölüm yolu, hatalar düzeltilinceye ve eksikler giderilinceye kadar araç trafiğine kapatılmalıdır.

Ayrıca, başta Karayolları ve Bursa Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm ilgilileri kent içinde benzerlerine çok sık rastladığımız ve büyük risk oluşturan bu tür yollar öncelikli olmak üzere, kent içi yolların gözden geçirilmesi, eksiklerin tamamlanması ve hataların giderilmesi gibi gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz.

Yaralı çocuklarımıza ve ailelerine geçmiş olsun derken, bir daha böyle acıların yaşanmamasını istiyor ve bu son olsun diyoruz."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.