SON DAKİKA
Hava Durumu

Hakim, 'sözlerin muhatabı İçişleri Bakanı' dedi, savcı ise hapis ve siyasi yasak istedi

Ekrem İmamoğlu'nun YSK üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada hakim, "Sözlerin kime söylendiği belli, İçişleri Bakanı muhatap alınmıştır" dedi. Ancak Savcı mütalaasında İmamoğlu'na siyasi yasak getirecek olan en üst sınırdan ceza istedi. Mahkeme davayı 14 Aralık'a erteledi.

Haber Giriş Tarihi: 11.11.2022 11:46
Haber Güncellenme Tarihi: 11.11.2022 16:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Hakim, 'sözlerin muhatabı İçişleri Bakanı' dedi, savcı ise hapis ve siyasi yasak istedi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun YSK üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada önemli bir gelişme oldu. Ekrem İmamoğlu'nun kullandığı "ahmak" ifadesiyle ilgili olarak, mahkeme hakimi, "Sözlerin kime söylendiği belli, İçişleri Bakanı muhatap alınmıştır" dedi. İmamoğlu'nun avukatları bu sözlerin tutanağa geçirilmesini istemesi üzerine, "Hakimler kararları ile konuşur" ifadelerini kullandı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, Yüksek Seçim Kurulu üyelerine "ahmak" diyerek hakaret ettiği iddiasıyla açılan davanın duruşması bugün görülüyor. Hakaret suçunu işlediği yönünde karar çıkması ve hapis cezası verilmesi durumunda İmamoğlu’nun siyasi yasaklı hale gelmesi söz konusu olacak.

Duruşmaya katılmak isteyen CHP'li vekillerle ve çok sayıda partili de Kartal Adliyesi'ne geldi. Kartal Kaymakamlığı, İmamoğlu'nun yargılandığı dava nedeniyle Neyzen Tevfik Meydanı dışındaki alanlarda toplanma yasağı ilan etti.

İmamoğlu, dava öncesi katıldığı canlı yayında, "Şu mahkemeden utanç duyuyorum; her şeye rağmen bu ülkenin yüce yargısına güvenmek istiyorum" dedi.

Duruşma, FOX TV muhabiri Gülşah İnce'nin ifadesiyle başladı. İnce, “FOX TV muhabiri olarak oradaydım. Görüntüler ayan beyan ortada. Ham görüntüleri ve haberi size gönderdim. Sayın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun kendisi hakkında sarf ettiği sözleri tırnak içinde alıntılayarak aynen İmamoğlu’na sordum. O da yanıt verdi. Başka TV kanalları da vardı" dedi.

İnce, İBB Başkanı'nın avukatı Gökhan Günaydın'ın "İmamoğlu sözlerine 'Lafa bakarım laf mı diye, söyleyene bakarım adam mı?' diye başladı. Siz soruyu nasıl sordunuz?" sorusuna "Sayın İçişleri Bakanı’nın bu sabah size söylediği... diyerek soruya başladım" yanıtını verdi.

Hâkim, "Bu sözlerin kime söylendiği belli. Bu dünyada bu (lafa bakarım laf mı diye adama bakarım adam mı) sözlerin Süleyman Soylu’ya söylenmediğini söyleyen varsa buraya gelsin" dedi.

Savcı en üst sınırdan ceza istedi

Bu gelişmelerin ardından hakim, savcıdan esas hakkında mütalaasını vermesini istedi. Savcı da İmamoğlu için en üst sınırdan 4 yıl 1 ay hapis cezası talebinde bulundu. Mahkeme, savcının talebi doğrultusunda karar verirse İmamoğlu siyasi yasaklı hale gelecek.

Mütalaanın ardından mahkeme davayı 14 Aralık'a erteledi.

Ne olmuştu?

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 30 Ekim 2019 tarihinde Fransa'nın Strasburg kentinde düzenlenen Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak katılmıştı.

İmamoğlu bu kongrede yapmış olduğu konuşmada; seçim sürecinde kamu kaynaklarının iktidar lehine sınırsız bir şekilde kullanıldığını, seçim süresince toplumu bölen ve kutuplaştıran dil kullanıldığını, Cumhurbaşkanı ve kabine üyelerinin seçim yasaklarını dikkate almayan eylem ve uygulamalarını, devletin haber ajansı olan Anadolu Ajansının seçim sonuçlarını manipüle etmek istediğini söylemişti.

İmamoğlu iktidarın 31 Mart seçimini yönetmekle yetkili olan Yüksek Seçim Kurulu kararı ile iptal ettirerek kazanmak istediğini savunmuştu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 4 Kasım 2019 tarihinde bir açıklama yaparak  kongrede yapmış olduğu konuşmasından dolayı İmamoğlu için "Avrupa Parlamentosu'na gidip, Türkiye’yi şikayet eden ahmağa söylüyorum; bunun bedelini bu millet sana ödetecek. Bu iş bu kadar bedava değil" demişti.

İmamoğlu aynı gün (4 Kasım 2019) Soylu’nun bu sözlerinin hatırlatılması üzerine basın mensuplarına yaptığı açıklamada "31 Mart'ta seçimi iptal edenler ve dünyada, Avrupa' da onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan biten şeylere baktığımızda, tam da 31 Mart'ta seçimi iptal edenler ahmaktır, önce oraya bir odaklansın" ifadelerini kullanmıştı.

Bunun üzerine Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından 15/11/2019 tarihli ihbar üzerine İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmış, ardından dava açılmıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.